ŠKODA KAMIQ - En helt ny crossover

20. února 2019
En helt ny crossover som kombinerar fördelarna med en SUV med en kompaktbils smidighet. Toppmoderna assistanssystem möter ny design.

ŠKODA ger dig en första glimt av nya ŠKODA KAMIQ med två exklusiva designskisser. Med sitt kraftfulla, robusta utseende för denna SUV vidare vårt framgångsrika SUV-designspråk och adderar detaljer som lyfter bilen till nya höjder, bland annat delad strålkastare med varselljus högst upp – en nyhet för ŠKODA.

ŠKODA KAMIQ är en urban crossover-modell som presenterar sig som en idealisk kamrat, både i den moderna staden och utanför. Namnet ŠKODA KAMIQ är ett redan etablerat namn på en modell i Kina och passar därför perfekt till den nya crossover-modellen. Samtidigt passar namnet perfekt in bland de andra SUV-modellerna – som alla börjar med ett K och slutar med ett Q.

Med nya ŠKODA KAMIQ tar den tjeckiska biltillverkaren nästa steg i sin SUV-satsning och utökar sitt erbjudande med en kompakt och livsstilorienterad instegsmodell för den europeiska marknaden. ŠKODA KAMIQ kombinerar smidigheten och prestandan hos en kompaktbil med de traditionella fördelarna hos en SUV: högre sittplats, bättre sikt, lättare att komma in och ut ur samt högre markfrigång. Baserat på den modulära tvärgående matrisen, erbjuder modellen nya assistanssystem, och övertygar med flera smarta funktioner såväl som ett generöst utrymme.

En teaserbild visar bilens siluett - en första antydan på hur den framtida crossover-modellen, med världspremiär på Genèva Motor Show (5-17 mars), kommer att se ut. Bilden ger en glimt av fronten och visar även den nya strålkastardesignen i LED med separata varselljus överst och integrerade dynamiska blinkers.

Design

Fronten på nya ŠKODA KAMIQ definieras av det kraftfulla och självsäkra utseendet hos kylargrillen med dubbla lameller, ett typiskt särdrag för ŠKODA SUV-designen och plockar upp de tydligt skulpterade linjerna i motorhuven ovanför. Den effektfulla tornadolinjen förstärker det visuella hos fordonet och harmoniserar perfekt med den dynamiska taklinjen. Den robusta silverfärgade frontspoilern framhäver modellens off-road-utseende. En höjdpunkt i fronten är den nya tvådelade strålkastarutformningen – första gången hos en ŠKODA - med varselljusen placerade ovanför huvudlyktan. Dessutom är KAMIQ den första ŠKODA-modellen som har dynamiska blinkers fram och bak. Strålkastarna med kristalleffekt och LED-lampor förstärker bilens premiumkänsla.

Den höga, muskulösa motorhuven är en viktig del av siluetten. Den extra markfrigången, stora hjul och diffuser framhäver ŠKODA KAMIQs kraftfulla uttryck. Balanserade proportioner, rena ytor och en modern men ändå tidlös design maximerar modellens dynamiska och sportiga utseende. Den iögonfallande och tydligt definierade baksidan visar en nytolkning av ŠKODAs klassiska C-formade bakljusdesign och har kristallformer som liknar de i fronten. ŠKODA KAMIQ är den första SUVen i Europa som bär ŠKODA-texten mitt på bakluckan istället för den traditionella ŠKODA-logotypen.

Interiör


KAMIQs interiör kombinerar ergonomi och känsla med ŠKODAs sedvanliga generösa utrymme. KAMIQ är vår andra modell som har detta nya interiörkoncept.

Interiören i ŠKODA KAMIQ kännetecknas av det nya konceptet som presenterades för första gången i VISION RS-studien. En karakteristisk linje som omger den fristående skärmen, som är placerad högt upp i förarens synfält, återspeglar motorhuvens linjer och ger också en ergonomiskt stöd för handen som använder pekskärmen.

Med den virtuella cockpiten (tillval), som har en av de största skärmarna i segmentet på 10,25 tum, erbjuder ŠKODA en helt ny digital upplevelse i nya KAMIQ. Den omdesignade instrumentpanelen bibehåller känslan från det yttre designspråket. Sidoventilationen sträcker sig in i dörrarna, vilket ytterligare förhöjer KAMIQs rymliga känsla.

Instrumentbrädans nya dekor och ytterdörrpanelernas högkvalitativa, mjuka skumyta med en ny kristallstruktur kommer att karakterisera ŠKODAs varumärkesdesign i framtiden. Bakgrundsbelysningen, som finns i färgerna koppar, röd eller vit, bidrar också till den trevliga atmosfären. Färgerna kompletterar interiörens designspråk och ger en intressant kontrast till sömmarna i sätet. Suedia, ett elegant mikrofibermaterial, finns som ett klädselsalternativ. För ytterligare komfort erbjuder nya ŠKODA KAMIQ eluppvärmning för vindrutan, baksätet och ratten som tillval.

ŠKODA KAMIQ bygger på den modulära tvärmatrisen (MQB), och ger dig ett generöst inredningsutrymme precis som du kan förvänta dig av en ŠKODA. Med en hjulbas på 2 651 millimeter, erbjuder bilen ett generöst knäutrymme på 73 millimeter i baksätet. Bagagevolymen är 400 liter och ökar till 1.395 liter med baksätets ryggstöd nedfällda.

Namnet

ŠKODAs nya SUV heter ŠKODA KAMIQ. Denna crossover är den tredje SUVen på den europeiska marknaden och nästa steg i vår SUV-satsning. Ordet KAMIQ kommer från Inuiterna som lever i norra Kanada och Grönland. KAMIQ betyder något som passar perfekt, som handen i handsken, i varje situation. En tillräckligt bra anledning för att ge den nya crossover-modellen samma namn som den SUV som redan är etablerad i Kina.

 

ŠKODA KAMIQ är en urban crossover-modell som passar lika bra i den moderna staden som utanför. Namnet ŠKODA KAMIQ är ett redan etablerat namn på en modell i Kina och passar därför perfekt till den nya crossover-modellen. Samtidigt passar namnet in bland de andra SUV-modellerna från ŠKODA – som alla börjar med ett K och slutar med ett Q.

Med nya ŠKODA KAMIQ tar vi nästa steg i vår SUV-satsning och utökar vårt erbjudande med en kompakt och livsstilorienterad instegsmodell för den europeiska marknaden. ŠKODA KAMIQ kombinerar smidigheten och prestandan hos en kompaktbil med de traditionella fördelarna hos en SUV: högre sittplats, bättre sikt, lättare att komma in och ut ur bilen samt högre markfrigång. Baserat på den modulära tvärgående matrisen erbjuder modellen nya assistanssystem och övertygar med flera smarta funktioner såväl som ett generöst utrymme.

Världspremiären för nya ŠKODA KAMIQ äger rum den 5-17 mars 2019 på Genève Motor Show. Läs även intervjun med ŠKODA-designern Antti Mikael Savio, upphovsmannen till skisserna på ŠKODA Storyboard.

Senaste nytt