Vid sitt högkvarter i Mladá Boleslav, har Škoda investerat 32 miljoner euro (motsvarande 330 milj. kronor) i omställningen som krävts för att både kunna producera MEB- och MQB-plattformsbaserade modeller vid en och samma samma lina. Här kommer Škoda att tillverka upp till 350 Enyaq per dag, jämte såväl Octavia- som Karoq-serierna på ett mycket flexibelt sätt. Škoda har anpassat byggnaden och tagit fram ny transportteknik som kan hantera vikten av helelektriska bilar och deras komponenter.
Dessutom har fabriken infört nya säkerhetsåtgärder när det gäller hanteringen av batterierna, t.ex. genom att installera värmekameror. Dygnet runt övervakar dessa temperaturen i fabriken och kan slå larm om minsta avvikelse skulle registreras.
Bakhjuls- eller fyrhjulsdrift, hållbara material i kupén och innovativa assistanssystem, tre storlekar på batteriet till Enyaq säkerställer tillsammans med de fem olika effektversionerna både hållbarhet och körglädje på hög nivå. I de båda kraftfullaste varianterna, samarbetar en elmotor på framaxeln med den på bakaxeln. Beroende på vilket batteristorlek man väljer, har bilen en räckvidd på upp till 536 km (WLTP). De traditionella utrustningsnivåerna för interiören har ersatts av design selections.
De harmoniskt sammansatta alternativen för interiören är alla inspirerade av moderna boendemiljöer och är tillverkade i hållbart tillverkade och återvunna material, som ull, och läder som garvats med biologiska växtextrakt. Enyaq är också den första Škoda-modell som har en head-up display (HUD) med augmented reality (AR), som visar information, som hastighetsbegränsningar och trafikmärken – i förarens direkta synfält.
Läs mer om Enyaq på Škoda Storyboard.