ŠKODA AUTO, PRE och Chakratec sätter upp laddningsstation

21. listopadu 2019

Den nya laddningsstationen använder svänghjulsteknik och kräver därav inga batterier. Kinetic Power Booster i Prag kan ladda med dubbelt så hög effekt som det nationella elnätet. Systemet gör snabbladdning möjlig även på ställen där elnätet är svagt.

I Prag har ŠKODA AUTO DigiLab dragit igång ett pilotprojekt med en alldeles speciellt innovativ snabbladdningsstation. Lösningen använder sig av kinetisk svänghjulsteknik och tillhandahåller dubbelt så mycket el mot vad som är möjligt för det nationella elnätet. Laddningsstationen på Prague Exhibition Centre i stadsdelen Letňany är den första i sitt slag i Tjeckien, och den tredje i hela världen. Denna innovativa laddningsteknik har tagits fram av det israeliska startupföretaget Chakratec.

Det var ŠKODA AUTO DigiLab Israel som upptäckte Chakratec och inledde ett samarbete med företaget. Vid Smart Mobility Summit i Tel Aviv i slutet av oktober, meddelade ŠKODA AUTO att man ingått nya partnerskap med nystartade innovativa mobilitets- och teknikföretag som utvecklar hård- och mjukvarulösningar för bilindustrin. Chakratec, som alltså är det företag som utvecklat Kinetic Power Booster, är ett av dessa företag. Det innovativa systemet gör det möjligt att snabbladda elbilar även på platser där elkraften annars inte räcker till. Laddningsstationen absorberar toppbelastningar i elnätet, accelererar upp sina svänghjul i hög hastighet och lagrar elektriciteten i form av rörelseenergi. När man ansluter en elbil till systemet, släpper Kinetic Power Booster ifrån sig denna energi som elektricitet och kan då leverera dubbelt så hög laddningseffekt som det nationella elnätet skulle ha tillhandahållit på egen hand. Denna smarta lösning passar därför perfekt att placera på t.ex. shoppingcenter och hos bilhandlare.

”Samarbetet med Chakratec visar hur innovativa idéer kan omsättas i konkreta projekt genom att bli upptäckta och få direkt stöd av vårt ŠKODA AUTO DigiLab i Tel Aviv. Vårt beslut att sätta upp världens tredje Kinetic Power Booster i Prag, visar tydligt på ŠKODA:s kontinuerliga strävan att erbjuda kunderna ett brett utbud av tjänster inom e-mobilitet och integrerade mobilitetslösningar.” säger Andre Wehner, Chief Digital Officer på ŠKODA AUTO

Chakratec-systemet lagrar energi när det finns ett överskott på el och avlastar också elnätet vid tider då belastningen på det är hög. Tvärt emot vad fallet är med batteribaserade lagringsstationer, har svänghjulstekniken samma kapacitet hela tiden. Dessutom har den helt mekaniska Kinetic Power Boostern förvånansvärt låg miljöpåverkan eftersom den inte behöver några kemiska battericeller för att lagra elektriciteten. I detta sammanhang ska också tilläggas att den klarar 200.000 snabbladdnings- och urladdningscykler vilket ger den en livscykel på ca 20 år.

Själva kärnan i denna tekniska lösning består av 10 svänghjul som roterar i en vakuumkammare. När man tillför elektricitet från elnätet, accelererar de upp. När en bil kopplas in för laddning, alstrar svänghjulen själva extra elektricitet och börjar då sakta ner. Det här gör att boostern kan lagra tillräckligt med energi för att samtidigt ladda två ŠKODA CITIGOe iV med dubbelt så hög effekt som elnätet klarar på egen hand. När bilens batteri är färdigladdat, behöver svänghjulen tid på sig att komma upp i tillräcklig rotationshastighet igen. För 100 kW-stationen i Prag, tar detta ca 45 minuter.

För att alla elbilsägare själva ska kunna pröva på den nya tekniken, har man här möjlighet att ladda sin bil gratis. Vilka priser och betalningssätt som gäller när systemet öppnas för allmänheten, kommer att meddelas senare. Beroende på utfallet av denna försökverksamhet, planerar parterna att sätta upp fler Chakratec-snabbladdningsstationer, både i Tjeckien och andra länder.

Veronica Nilsson
Press och sponsoransvarig ŠKODA Sverige

ŠKODA AUTO

  • grundades under den banbrytande perioden för bilen 1895, vilket gör ŠKODA till en av de äldsta biltillverkarna i världen
  • erbjuder sex huvudmodeller på den svenska marknaden: FABIA, SCALA, OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ och SUPERB
  • levererade mer än 1,25 miljoner bilar till kunder över hela världen under 2018
  • har varit en del av Volkswagen Group sedan 1991. Volkswagen Group är en av de mest framgångsrika biltillverkarna i världen. ŠKODA AUTO, i samarbete med gruppen, tillverkar och utvecklar oberoende bilar såväl som komponenter, motorer och växellådor
  • har verksamhet på tre platser i Tjeckien, tillverkning i Kina, Ryssland, Slovakien, Algerien och Indien huvudsakligen genom grupp-partnerskap, samt i Ukraina och Kazakstan genom lokala partners.
  • har över 35 000 anställda globalt och är aktiv på mer än 100 marknader
  • fortsätter framåt med övergången från att vara en traditionell biltillverkare till målsättningen att bli ett ”Simply Clever-företag för de bästa mobilitetslösningarna” som en del av ŠKODA 2025-strategin.

Senaste nytt