ŠKODA ENYAQ iV belönas med fem stjärnor i Euro NCAP

16. dubna 2021

Högsta betyg för nya ŠKODA ENYAQ iV: Den nya helelektriska SUV-modellen har fått den högsta klassificeringen med fem stjärnor i tester utförda av European New Car Assessment Program (Euro NCAP). ENYAQ iV rankas bland de säkraste bilarna som finns på marknaden idag med totalt 86% av de möjliga poängen. Dessutom uppnådde bilen det bästa resultatet någonsin i Euro NCAP-testet för passagerarskydd med hela 94% för vuxna passagerare och 89% för barn. ENYAQ iV belönas inte bara för sin säkerhet utan vann tidigare i veckan även en Red Dot Award för sin produktdesign.

Nya ŠKODA ENYAQ iV uppnådde exceptionella resultat i de omfattande kollisions- och säkerhetstesterna i European New Car Assessment Program (Euro NCAP). Med 94% av de maximala poängen som kan uppnås för att skydda vuxna i fordonet och 89% för att skydda barn, uppnådde ŠKODAs första helelektriska SUV toppbetyg i Euro NCAP-testet - som gjordes ännu strängare 2020.

”Vi är mycket glada över att få en femstjärnig utnämning för ŠKODA ENYAQ iV i Euro NCAP-testet. Vi är särskilt stolta över resultatet för skydd av vuxna och barn. Det faktum att vi har utökat det framgångsrika rekordet med femstjärniga resultat för våra fordon även efter att de strängare testparametrarna infördes förra året bekräftar vårt starka engagemang för säkerheten för våra kunder och alla andra trafikanter.” Säger Johannes Neft, styrelseledamot i ŠKODA AUTO för teknisk utveckling.

ENYAQ iV kan utrustas med alla de avancerade assistanssystem som ŠKODA erbjuder. Front Assist med Predictive Pedestrian och Cyclist Protection varnar, precis som liksom Side Assist med Rear Traffic Alert om det finns risk för kollision med andra fordon, cyklister, fotgängare eller fasta föremål. Front Assist kan förhindra en olycka helt eller åtminstone lindra följderna av en sådan. Nya innovativa assistanssystem hjälper till att höja säkerheten ytterligare. Om en kollision med ett annat fordon, en fotgängare eller cyklist skulle vara nära förestående hjälper t.ex. Collision Avoidance Assist föraren genom att göra riktade ingrepp i styrningen för att förhindra en olycka. När man ska svänga vänster i en vägkorsning, kan Turn Assist upptäcka mötande trafik redan i ett tidigt skede och då varna föraren och automatiskt bromsa bilen till stopp. När en dörr öppnas, varnar Exit Warning föraren om något fordon eller en cyklist skulle närma sig bakifrån. Varningen ges dels som en ljudsignal, dels via en ljussignal och i sidobackspegelns kåpa.

Om en kollision skulle vara nära, trots alla assistanssystem eller om föraren börjar panikbromsa, kommer den proaktiva funktionen Crew Protect Assist automatiskt att vidta olika åtgärder för att skydda i bilen ska vara skyddade på bästa möjliga sätt. Systemet spänner säkerhetsbältena och stänger rutorna och det skjutbara panoramasoltaket, både inför en kollision och om bilen riskerar att få sladd eller slå runt. Upp till nio krockkuddar skyddar föraren och passagerarna i ENYAQ iV vid en eventuell kollision. Krockkuddar på förar- och passagerarplats fram är standard, precis som sidokrockkuddar fram och två sidoskyddsgardiner som täcker sidorutorna i fram- och baksätet. En mittkrockkudde mellan framsätena minskar risken för att föraren och framsätespassageraren stöter ihop och skadas. Som tillval finns två ytterligare krockkuddar för ytterplatserna i baksätet.

European New Car Assessment Program (Euro NCAP) grundades 1997 av transportministerier, bilklubbar, försäkringsföreningar och forskningsinstitut från åtta europeiska länder. Organisationen genomför krocktester på nuvarande fordonsmodeller och utvärderar deras aktiva och passiva säkerhet. Under de senaste åren har testerna kontinuerligt skärpts och inkluderar nu olika kollisionsscenarier. Även om först endast resultaten av krocktester utvärderades, har klassificeringen av aktiva säkerhetssystem, liksom förarassistanssystem, nu en större vikt i den övergripande utvärderingen.

Red Dot Award
ENYAQ iV gjorde ett starkt intryck och vann det prestigefyllda priset Red Dot Award för enastående produktdesign. Den helelektriska SUV: n vann med sitt uttrycksfulla, kraftfulla designspråk. Tillsammans med ENYAQ iV fortsätter därmed den tjeckiska biltillverkarens framgångssaga med den eftertraktade utmärkelsen; ŠKODA AUTO har hittills vunnit 16 Red Dot Awards.

Veronica Nilsson
Press och sponsoransvarig ŠKODA Sverige

ŠKODA AUTO

  • grundades under den banbrytande perioden för bilen 1895, vilket gör ŠKODA till en av de äldsta biltillverkarna i världen
  • erbjuder nio huvudmodeller på den svenska marknaden: FABIA, CITIGO, SCALA, KAMIQ, OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ, SUPERB och ENYAQ
  • levererade mer än 1,25 miljoner bilar till kunder över hela världen under 2018
  • har varit en del av Volkswagen Group sedan 1991. Volkswagen Group är en av de mest framgångsrika biltillverkarna i världen. ŠKODA AUTO, i samarbete med gruppen, tillverkar och utvecklar oberoende bilar såväl som komponenter, motorer och växellådor
  • har verksamhet på tre platser i Tjeckien, tillverkning i Kina, Ryssland, Slovakien, Algerien och Indien huvudsakligen genom grupp-partnerskap, samt i Ukraina och Kazakstan genom lokala partners.
  • har över 35 000 anställda globalt och är aktiv på mer än 100 marknader
  • fortsätter framåt med övergången från att vara en traditionell biltillverkare till målsättningen att bli ett ”Simply Clever-företag för de bästa mobilitetslösningarna” som en del av ŠKODA 2025-strategin.

Senaste nytt