Världspremiär: Škoda Vision X – en fyrhjulsdriven gashybrid

6. března 2018

Sportig, kompakt och fullproppad av avancerad teknik: Nya Vision X är Škodas koncept för framtidens urbana crossover. Med karaktär och egenskaper från företagets populära SUV-modeller, men med framtidens teknik visar nya Vision X en av tekniken för hållbarhet mobilitet enligt Škoda framöver.

› Škoda Vision X är första hybriden från Škoda – drivs av biogas, el och bensin
› 48-volts elsystem och 89 gram CO₂ per kilometer med naturgas i gastankarna
› Škodas första fyrhjulsdrivna bil utan kardanaxel
› Kompakta proportioner – designdetaljer av kristall
› Dynamisk interiördesign, stora displayer och innovativa infotainment-lösningar
› Exteriördesign med tydligt besked om framtidens produktionsmodeller
› Premiärvisas på bilsalongen i Genève

- Progressiv design, modern drivlina och full connectivity: med nya Škoda Vision X presenterar vi vår Vision av framtidens urbana crossover, säger Bernhard Maier, VD på Škoda.
- Designen ger en tydlig bild av den framtida och tredje medlemmen i vår SUV-familj. Med den här modellen kommer vi kunna attrahera ännu fler kunder och Škoda kommer fortsätta att växa.

Škoda Vision X representerar den tredje och kommande suven från det tjeckiska företaget och är ett led i företagets SUV-strategi. Konceptbilen erbjuder flexibilitet och smidighet i kombination med användarvänlighet och körglädje såväl i som utanför städer med sin kompakta kaross och rymliga interiör samt avancerade infotainmentsystem.

Hållbar drivlina: högre flexibilitet, mindre utsläpp
Drivlinan i Škoda Vision X är utvecklad för hållbar och flexibel mobilitet, skapad för framtiden. Ett nyutvecklat hybridsystem ger både mycket kraft och låga utsläppsnivåer. För första gången kombineras nämligen en högeffektiv och klimatsmart biogas-motor med elmotorer som både kan ge extra kraft och själva driva bilen – helt utsläppsfritt. Beroende på underlag och kraftkälla är Vision X framhjulsdriven, fyrhjulsdriven eller bakhjulsdriven. Enligt NEDC-körcykeln släpper Vision X ut 89 gram CO₂ per kilometer (på naturgas).

Konceptbilens 1,5-liters G-TEC-motor med fyra cylindrar och turbo har utvecklats speciellt för CNG-drift. Redan med konventionell naturgas i tankarna minskas CO₂-utsläppen med 18 till 25 procent jämfört med vanlig bensin – och med exempelvis svensk biogas i gastankarna är körningen i stort helt klimatneutral.

CNG-drivlinan levererar 130 hästkrafter och maximalt vridmoment om 200 newtonmeter. En av gastankarna sitter monterad under baksätet och den andra i bakaxeln. Förbränningsmotorn driver framaxeln och bakaxeln är helt eldriven. Det innebär dessutom att Vision X är fyrhjulsdriven utan att behöva ha en utrymmeskrävande kardanaxel.

CNG-drivlinan har två elmotorer till sin hjälp både under färd och vid startögonblicket. Dels startmotorn som också kan driva bilen framåt samt en separat elmotor monterad i bakaxeln. När den bakre elmotorn och förbränningsmotorn kombineras är Vision X fyrhjulsdriven. Dessutom kan 48-voltsbatteriet ge upp till två kilometers körning på ren eldrift och batteriet laddas genom regenerering av rörelseenergin. På eldrift har Vision X 70 newtonmeter tillgängligt direkt från start – vilket gör bilen piggare både i startögonblicket och ger extra prestanda vid exempelvis omkörningar. Fördelarna med det uppladdningsbara 48-voltsbatteriet är dessutom avsevärt lägre vikt och lägre pris.

I vardagstrafik optimeras hybridsystemet för maximal effektivitet och kombinerar kraften från förbränningsmotorn med elmotorn. Genom körprofilsväljaren Driving Mode Select kan föraren också aktivt välja vissa körlägen, bland annat ett för ren eldrift.
Med reservtanken för bensin har Vision X en räckvidd om hela 650 kilometer. Accelerationen från 0 till 100 km/h går på 9,3 sekunder och Vision X har en toppfart om 200 km/h.

Design med kristalldetaljer och kompakta proportioner
Vision X ger inte bara ett tydligt besked om tekniken i framtida Škoda-modeller – konceptbilen visar också framtidens designspråk. Bilen mäter 4,25 meter på längden, 1,81 på bredden och 1,54 på höjden. Hjulbasen är 2,65 meter och bagageutrymmet rymmer 380 liter last.

Även om Vision X visar på framtidens designspråk finns flera detaljer som känns igen från den nuvarande SUV-designen, bland annat tornado-linjen som löper längs hela sidan från strålkastarna till bakdelen och de markerade hjulhusen. Den progressiva stilen förstärks ytterligare av exteriörlacken FlexGreen och antracit.
Lika karaktäristiska är de delade strålkastarna som ramar in fronten och förstärker den robusta och jordnära känslan i Škoda Vision X. De fyra övre lyktorna är tillverkade för hand av kristall och fungerar som varselljus och blinkers med LED-teknik. De lägre strålkastarna är också tillverkade för hand och ger LED-ljus för både hel- och halvljus.

Ny interiördesign
Precis som nuvarande Škoda-modeller erbjuder självklart konceptbilen Škoda-typiska interiörmått. Det vill säga en rymlig kupé med gott om plats för både åkande och bagage. Nya Vision X har en helt ny interiördesign med en bred instrumentpanel som både tar för sig stilmässigt och erbjuder perfekt ergonomi.
Materialen i kupén är andandes tyger, konstläder och gummiytor som karaktäriserar den robusta och sportiga stilen hos Škoda Vision X.

Smarta uppkopplade tekniker för infotainment och connectivity
Redan nu erbjuds de klassledande infotainment och connectivity-tjänsterna till nästan samtliga Škoda-modeller – men nya Vision X är fullproppad av nästa generations digitala tjänster. Här finns bland annat Smart Parking, HoppyGo, TwoGo och CareDriver. Det är tekniker som:
- guidar föraren direkt till lediga parkeringsplatser
- gör det möjligt att hyra ut bilen när den inte används
- öppnar möjligheten att dela bil med en kollega eller granne
- eller ser till att exempelvis barnen blir hämtade från dagis och skola av föräldrarna av någon anledning inte kan.

Dessa innovativa tjänster utvecklas av Škodas dotterbolag DigiLab som har som mål att ta fram nya tekniker och lösningar för att förenkla bilvärlden, bilägandet och mobiliteten. DigiLab utvecklar också grunden för Car2X-kommunikation för att bilen ska kommunicera mellan användare och infrastruktur.

‘Simply Clever’: eldrivna skateboards för sista kilometern
Självklart har nya Vision X utrustats med smarta Simply Clever-finesser – och till nya Vision X finns två speciellt utvecklade eldrivna skateboards som laddas direkt av bilens rörelseenergi. I bilen ryms också två hjälmar och en drönare – allt för att kunna skejta sista kilometern till målet.

Strategi för eldriven mobilitet
Den eldrivna mobiliteten spelar en avgörande roll i Škoda AUTOs globala tillväxtstrategi. Elektrifieringen av modellprogrammet startar redan 2019 med lanseringen av Škoda Superb laddhybrid. Redan samma år blir också Mladá Boleslav en tillverkningshubb för flera el-komponenter till laddhybrider från Volkswagen Group-koncernen. Strax därefter lanseras också Škodas första helt eldrivna bil. Från och med nu och fram till 2025 kommer företaget att utöka antalet elektrifierade modeller stort.

ŠKODA AUTO

  • grundades under den banbrytande perioden för bilen 1895, vilket gör Škoda till en av de äldsta biltillverkarna i världen
  • erbjuder fem huvudmodeller på den svenska marknaden: Fabia, Octavia, Karoq, Kodiq och Superb
  • levererade mer än 1,2 miljoner bilar till kunder över hela världen under 2017
  • har varit en del av Volkswagen Group sedan 1991. Volkswagen Group är en av de mest framgångsrika biltillverkarna i världen. Škoda AUTO, i samarbete med gruppen, tillverkar och utvecklar oberoende bilar såväl som komponenter, motorer och växellådor
  • har verksamhet på tre platser i Tjeckien, tillverkning i Kina, Ryssland, Slovakien, Algerien och Indien huvudsakligen genom grupp-partnerskap, samt i Ukraina och Kazakstan genom lokala partners.
  • har över 35 000 anställda globalt och är aktiv på mer än 100 marknader
  • fortsätter framåt med övergången från att vara en traditionell biltillverkare till målsättningen att bli ett ”Simply Clever-företag för de bästa mobilitetslösningarna” som en del av Škoda 2025-strategin