ŠKODA VISION RS

16. listopadu 2018

ŠKODA VISION RS, den nya dynamiska konceptbilen, avslöjar nästa generation RS-modellers design och en framtida kompaktbil.

Med ŠKODA VISION RS kombinerar det tjeckiska varumärket sin motorsportsporttradition med en hållbar framtid. Vid Paris Motor Show 2018 i oktober gav den, med sitt dynamiska designspråk och effektiva plug-in hybrid, en första inblick till nästa generation av ŠKODAs sportiga RS-modeller. ŠKODA visar också en hög miljömedvetenhet med användning av hållbart producerade och miljövänliga material.

SPORTIG, RAKT IGENOM

Skarpa linjer, släta ytor och markerade kanter. VISION RS påvisar tydligt de ärvda racinggenerna från ŠKODAs 117-åriga motorsport-historia. Varje detalj i exteriören, som slimmade strålkastare, bakre diffusor och takspoiler ger bilen ett snabbt och sportigt helhetsintryck.

VISION RS sportiga DNA genomsyrar det hållbara tankesättet för inredningen. Sportigheten återfinns inte bara i kolfiberdesignen, space frame-designen och i de tillsynes svävande sportstolarna. Den speglas även av de tjeckiska kristalldetaljerna som tillsammans gör modellens race-intentioner uppenbara från dag ett.

Briljant vit färg och kolfiber skapar effektfulla kontraster:
Xirallic Crystal Sparkle-färgen gör att den briljanta vita ytan på ŠKODA VISION RS skimrar med en subtil blå effekt. Färgen innehåller komponenter som återspeglar värme, vilket minskar innertemperaturen. Många svarta kolfiberdetaljer på karossen skapar en distinkt kontrast till den vita färgen. Kolfiber är ett material som är utbrett inom motorsport och finns i den ombyggda grillen, fram- och bakspoiler, ytterspeglar, trösklar, luftinlopp och -utlopp samt bakdiffusorn.

Miljövänliga materialval, hållbar produktion och specialytor:
Kolfibertyg gjort av 100% återvunnet polyester används för den övre delen av de Alcantara®-täckta sätena, som bär tjeckiska flaggor på sidorna för att fira Tjeckoslovakiens 100års-jubileum. Även golvmattorna som består av Piñatex-tyg i en kolfiberväv, använder fibrer från ananasblad. Sportratten med sin tydliga mittpunkt påminner om de som man vanligtvis bara ser inom racing. Interiörens kolfiberdetaljer består av små trianglar som bär ŠKODAs DNA in i varumärkets framtida modeller.

EN STARK FRAMTID

ŠKODA VISION RS plug-in hybrid kombinerar en 1,5 liters TSI 150 hk med en elmotor på 102 hk. Tillsammans levererar de en effekt på 245 hk, vilket tar VISION RS från 0 till 100 km/h på 7,1 sekunder. 80 till 120 km/h gör den på 8,9 sekunder. Sammantaget avger den här kompakta sportbilen endast 33 gram CO₂ per kilometer.

VISION RS kan ta sig 70 km på enbart batteridrift, vilket garanterar nollutsläpp vid stadskörning. Litiumjonbatteriet med en kapacitet på 13 kWh kan laddas på 2,5 timmar vid en laddstation. Alternativt kan ŠKODA VISION RS anslutas till ett hushållsuttag eller laddas under körning genom själva energiåtervinningen.

Skisserna skvallrar om att fordonskonceptet till största delen handlar om aerodynamik. Fronten är precist definierad och med de slimmade strålkastarna blir uttrycket väldigt dynamiskt. Modellens bakparti domineras av en diffusor och en aerodynamisk optimerad bakspoiler. ŠKODA VISION RS är 4356 mm lång, 1810 mm bred, 1431 mm hög och har en hjulbas om 2650 mm.

Med tydliga influenser från motorsporten, ger VISION RS en försmak av RS-modellernas nästa designfas och bygger på ŠKODAs 117-åriga motorsport-historia. Bokstavskombinationen RS introducerades först 1974 för 180 RS och 200 RS rallysportbilar. Efter framgången med 130 RS blev bokstavskombinationen känd över hela världen. Sedan 2000 har RS använts för att särskilja prestandavarianterna i alla ŠKODA-modeller.

Den förlängda instrumentpanelen med kolfiberelement går i linje med grillens symmetri. Interiören i VISION RS består av handgjort och speciellt skuret kristallglas från den tjeckiska glasproducenten Lasvit. Instrumentpanelen har animationer särskilt framtagna för RS-konceptet och är upplyst av effekterna som interagerar med infotainmentsystemets touchskärm.

Mittkonsolen i VISION RS i space frame-design, med integrerad shift-by-wire växelväljare för DSG, är helt tillverkad i kolfiber, vilket även används för dekorativa element på dörrpaneler och säten. Valet av kolfiber är för att förstärka den direkta kopplingen till motorsportvärlden. De speciellt loopformade dörrhandtagen påminner om tävlingsbilar och förvaringsutrymmen med elastiska gummiband är en av de Simply Clever-lösningarna som finns i VISION RS. Utöver ett sportigt utseende är hållbarhet ett annat viktigt inslag i ŠKODA VISION RS. Till exempel består kolfibrerna av 100% återvunnen polyester och sätena är gjorda av miljövänlig Alcantara.

TILLBAKA TILL FRAMTIDEN

Vision RS startar en ny generation av märkets kompakta bilar. Under utformningen av bilen tog designteamet avstamp i ŠKODAs långa motorsport-tradition. Ta en titt på hur traditionen inspirerade framtiden.

Hemvisten för ŠKODAs designavdelning är en villa byggd 1890 vid floden Jizera i Česana-området Mladá Boleslav. Det är en del av det teknologiskt avancerade ŠKODA AUTO Technology Center som flyttades till Česana 2008 och moderniserades igen år 2015. Här möts futuristisk teknik och tradition i idylliska miljöer för att skapa en speciell atmosfär som lockar till kreativt arbete. Det är här som huvuddesigner Oliver Stefani, tillsammans med 150 anställda från 26 länder, utvecklar framtidens ŠKODA-designsprogam. Villan var en gång textilproducenten Franz Hillers privata bostad. Det var under 1800-talet som platsen först användes för att bygga textilproduktionsanläggningar. Tillverkningen av delar till ŠKODA tillkom i mitten av 20-talet.

Inspirerad av den historiska rallybilen ŠKODA 130 RS, satt en formgivare på villans innergård och skissade fram en sportig kompaktbil med exakta, flytande linjer och tydliga konturer - ŠKODA VISION RS.

Den andra videon bjuder in till studion i den tjeckiska huvudstaden, inte långt från Prags slott, Karlsbron, danshuset och Žofín-palatset. De första designerna för framtidens ŠKODA-modeller tas inte bara fram i designstudion i Česana / Mladá Boleslav utan också i Prags art nouveaubyggnad i Masarykovo nábřeží.

En ŠKODA-designer skissar skickligt fram en snygg och sportig interiör med till synes svävande säten, kolfiber och kristallglas, snygga ljuseffekter och stilistiska referenser till motorsportens värld. ŠKODA VISION RS är briljantvit, vilket understryker sin rena drivlina och hållbara material.

Vid lanseringen av ŠKODA VISION RS under 2018 Paris Motor Show gav ŠKODA en första glimt av en framtida kompaktbil samtidigt som man visade upp nästa designfas för sitt sportiga RS-sortiment.