Hur laddar jag en elbil eller laddhybrid?

Att ladda en elbil är lika enkelt som att ladda en mobiltelefon – du kopplar in laddkabeln i bilen och laddningen startar direkt. Du kan också välja att starta laddningen senare för att undvika topparna då belastningen på elnätet är som högst.

Ladda hemma

Det smidigaste sättet är att ladda under natten via en installerad laddbox. För de flesta räcker det med en enkel installation med 1-fas (230V/16A) och 3,6 kW, som innebär att du laddar ungefär 2 mil/timme. De flesta laddboxar har kapacitet för 3-fas (230V/16A) och 11 kW som innebär att du laddar ca 6 mil/timme.

Du vet väl om att du kan få skattereduktion på upp till 50% av kostnaden för att installera en laddbox hemma?

I webshopen kan du läsa mer om och köpa vår laddbox Škoda iV Charger •

Läs mer om grönt rotavdrag bland vanliga frågor och svar •

Ladda publikt

Du kan ladda bilen runt om i landet via publika laddplatser eller snabbladdningsstationer. Då betalar du per kWh eller per minut.

Läs mer om att ladda publikt •

Vilka typer av laddning finns det?

Elbilar kan laddas på två olika sätt – med AC-laddning eller DC-laddning. AC-laddning är den vanligaste typen och används bl.a. vid hemmaladdning. DC-laddning är en snabbare typ av laddning och används vid snabbladdning med högre effekt. Båda kontakterna följer europeisk standard och kan användas vid laddstationer runt om i hela Europa.

Laddkontakter på elbilar från Škoda

Typ 2-kontakt (Schuko)

Den vanligaste kontakten kallas för typ 2 och använder sig av AC (växelström). Genom den kan du ladda smidigt i ditt hem med en effekt upp till 11 kW, via ett vägguttag eller en installerad laddbox. Typ 2-kontakten används även vid de flesta publika laddplatser.

CCS-kontakt (Combined Charging System)

Škodas elbilar har en CCS-kontakt som kombinerar Typ 2-kontakten med en kontakt för snabbladdning med likström (DC) – helt enligt europeisk standard. Den undre kontakten som skyddas av ett extra plastlock leder likströmmen direkt in till högvoltsbatteriet och klarar mycket höga effekter. För Enyaq upp till 135 kW, men förbättras kontinuerligt via mjukvaruuppdateringar.

Hur lång tid tar det att ladda elbil hemma?

Hur snabbt du kan ladda din elbil beror på flera olika saker. Dels vilket typ av uttag du laddar din bil genom, dels vilken kabel som används och batteriets effekt.  

Även batteriets storlek spelar roll. Därför går det snabbare att ladda en laddhybrid med litet batteri än en elbil med större batteri.

En laddbox ger inte bara snabbare laddning, utan är också mycket säkrare för ditt elnät och din bil. Vi följer Elsäkerhetsverkets rekommendationer och avråder från att ladda i ett vanligt vägguttag.

Du kan enkelt räkna ut laddtiden för din Škoda med vår laddningskalkylator.

Škoda Powerpass

App och kort för smidig laddning

Med Powerpass-appen och -laddningskort kan du både ladda hemma och när du är ute på vägarna. Se laddningsförloppet för bilen och din Škoda iV Chargers tillstånd när som helst. Ställ in åtkomstbegränsning via RFID med laddningskortet. Uppdatera din Škoda iV Charger genom appen.

Vanliga frågor och svar om att ladda hemma


Ladda inte elbil hemma med vanligt uttag

Elsäkerhetsverket rekommenderar inte att ladda elbilen genom ett vanligt hushållsuttag. Uttagen är avsedda för mycket lägre laster och är inte anpassade för att ladda så hög effekt under så lång tid. Om du vill ladda din elbil hemma, rekommenderas att du installerar en laddbox.

Läs mer om säkerhetsrisker på Elsäkerhetsverkets webbplats.

Ladda elbil hemma med laddbox

Med en laddbox hemma behöver du aldrig oroa dig över hur och när du ska ladda din elbil. Vår laddbox Škoda iV Charger använder växelström (AC) och har en laddeffekt på 11 kW som laddar ditt batteri upp till 80% laddat på 6 timmar. Laddboxen är förberedd för lastbalansering och anpassar då effekten så att ditt elnät inte blir överbelastat när bilen laddar.

Boxen finns i tre varianter – från en enkel version utan uppkoppling, till en smart modell med egen uppkoppling och inbyggd energimätare. Med de två mest avancerade boxarna kan du styra laddningen via telefonen och vår app Powerpass. Ta kontroll över laddningen!

I webshopen kan du läsa mer om och köpa vår laddbox Škoda iV Charger

Enkel och bekväm laddning, direkt från eluttaget. Ladda hemma, på jobbet eller i ditt fritidshus.

Laddaren fungerar som en mobil laddbox och är utformad för hemladdning med antingen ett 400 V-uttag eller ett vanligt vägguttag. Med den röda adaptern för industriellt 400 V / 16 A-uttag kan du ladda med maximal hastighet på 11 kW, och med hjälp av adaptern för vanligt 230 V schukouttag kan du ladda med 2,3 kW.

Laddning via schukouttag ska inte användas som en regelbunden lösning utan användas i nödfall och inte lämnas utan övervakning.

För att kunna installera en laddbox om du bor i lägenhet behöver du först och främst prata med fastighetsägaren. Det största hindret brukar vara fastighetens maximala strömkapacitet. Tänk på att det ofta räcker med en svagare laddning på 3,6 kW för att ladda en bil.

Elbilar hinner ladda upp till 80% fullt batteri på relativt begränsade effekter om de står parkerade en längre tid. Om det är flera elbilar som laddar samtidigt kan laddboxarnas effekt styras med dynamisk lastbalansering och fördelas automatiskt om fastighetens el behövs till uppvärmning eller hushållsmaskiner.

Nej, det behöver du inte. Bilens laddningssystem stängs automatiskt av när laddningen är klar.

Kostnaden för att ladda elbil hemma beror på ditt elavtal, var du bor och vilken tid på året det är. Historiskt har vi haft låga elpriser i Sverige, men på senare tid har de stigit som en följd av energibristen i Europa.

Rörliga elavtal kan göra att elpriserna kortsiktigt stiger när tillgången på energi är begränsad och ge lägre priser under perioder när det finns ett överskott av energi.

Oavsett tillgången på energi, är det mycket billigare att ladda en elbil än att tanka en bil med bensin eller diesel. Räkna ut ditt pris genom att multiplicera batteriets kWh med ditt elavtals pris per kWh.

Priset på att installera en laddbox varierar beroende på vilken modell du väljer, om du behöver gräva mycket och om du måste göra justeringar i elnätet.

I webshopen kan du läsa mer om och köpa vår laddbox Škoda iV-charger

När du köper en laddbox kan du ansöka om att få bidrag från Skatteverket som täcker upp till 50% av kostnaden för installation av laddboxen. Avdraget är en skattereduktion för grön teknik och fungerar på liknande sätt som rot- och rutavdrag. Avdraget för grön teknik kallas därför ibland för grönt rotavdrag.

Läs mer om bidrag och avdrag för grön teknik på Skatteverkets webbplats

Ladda elbilen publikt

När du behöver ladda din elbil utanför hemmet, finns det många laddstationer i Sverige och utomlands som du kan ladda vid. Vi har samlat allt som är värt att veta när du ska ladda på en publik laddplats.

Nyfiken på mer om elbilar?

Våra elbilar

Följ med på resan in i framtiden. Här hittar du allt du behöver veta om elbilar, laddning, räckvidd, batterier och kostnader.

Tips för dig med elbil

Livet med elbil är enkelt, men nytt för många. Vi har samlat era vanligaste frågor och våra bästa tips om elbilar och ägande.

Ladda din elbil

Laddkarta, laddstationer, laddkablar och laddboxar. Här kan du läsa allt om att ladda din elbil, oavsett var du är.