Hitta din närmaste laddstation i Sverige

Ska du ut på vägarna? I vår laddkarta för elbilar hittar du laddstationer i Sverige. Här ser du våra anslutna Powerpass-laddstationer för dig med elbil från Škoda, men även övriga publika laddstationer.

I laddkartan kan du se laddstationernas tillgänglighet och avståndet från där du är just nu. Du kan också enkelt planera din resa och mäta bilens räckvidd i verktyget för att se var och när du bör stanna för en laddpaus.

Laddstationer i Sverige

Tre tips om laddning

Laddkablar

Vid ägandet av en elbil är det viktigt at alltid ha en typ 2-kabel som kan anslutas i laddbox och publika laddplatser.


När du snabbladdar bilen publikt finns det alltid en fast ansluten laddningskabel vid laddningssstationen.


Ett generellt tips är att förvara en schuko-kontakt i bilen för laddning via ett vanligt vägguttag, som en nödlösning.

Ett kallt batteri tar längre tid att ladda

Batteriets temperatur påverkar laddningstiden. Ett varmt batteri laddar snabbare än ett kallt. Bilens batteri värms upp när du kör och det klokt att ladda bilen direkt efter en resa, istället för att vänta till avfärd. Ett varmt batteri kan dessutom ta emot en högre laddeffekt.


Beroende på årsmodell du har på din Enyaq så finns möjligheten att förvärma batteriet. Genom att ladda batteriet även vid kortare stopp, hålls värmen kvar i batteriet och du får en längre räckvidd för den fortsatta resan.

Ett tomt batteri går snabbare att ladda

Det tar ungefär lika lång tid att ladda bilen från 0-80% som det tar att ladda de sista 20%.

 

Laddar du på en publik snabbladdningsstation, bör du därför inte ladda mer än 80% om det inte är nödvändigt för att nå din destination eller nästa laddstation. Detta för att undvika köbildning och onödiga kostnader, men också för att din resa ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.

Ladda elbilen hemma

Allt du behöver veta om att installera laddbox, grönt bidrag och kostnader för att ladda elbil eller laddhybrid hemma.

Ladda elbilen publikt

Vad kostar det och hur lång tid tar det att ladda elbilen på en laddstation? Här är allt om laddning av elbilar utanför hemmet.

Räkna ut laddtid för din elbil

Škodas Powerpass-kort

App och kort för smidig laddning

Med Škodas Powerpass-kort kan du på ett smidigt sätt betala på de flesta offentliga laddningsstationer runt om i landet. Med ett Škodas Powerpass-kort kan du ladda praktiskt taget var som helst. Dessutom kan du se din laddningsdata och dina betalningar snyggt i en app.

Hur installerar jag laddbox hemma?

För att installera en laddbox behöver du först och främst se till att det är möjligt hemma hos dig. Det är viktigt att du säkerställer att elsystemet i ditt hus klarar av laddningen, därför bör du låta en installatör se över husets elsystem. Är allt grönt för installation kan du även få professionell hjälp med att installera laddbox hemma.

Vanliga frågor och svar om laddning


 Vad det kostar att ladda en kilowattimme (kWh) hemma beror på det aktuella energipriset och vad du har för elavtal. Generellt brukar man dock säga att det kostar ungefär två kronor per kWh.

På vår sida om att Ladda bilen hemma kan du få fler tips om hur du smidigast och billigast laddar bilen hemma hos dig.

Att ladda din elbil på en publik laddstation är oftast dyrare än att ladda din bil hemma. Det finns också olika priser på laddstationerna beroende på hur snabb laddningen är, alltså hur hög effekt som laddningsstationen erbjuder.

Billigast är det att välja den långsamma laddningen med en normalladdare (AC), medan det kräver att bilen kan stå inkopplad under en längre tid. Är du ute på en längre resa och vill att laddningen ska gå snabbt, är det klokast att välja en snabbladdare (DC) som är lite dyrare.

På vår sida om att Ladda bilen publikt kan du få fler tips om hur du smidigast och billigast laddar bilen vid offentliga laddstationer.

Det finns fortfarande platser runt om i Sverige där du kan ladda din bil gratis. Det kan till exempel vara vid köpcentrum, hotell eller parkeringshus. Flest gratis laddplatser finns i de större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö.

Genom att ladda din elbil med en snabbladdare kan du ladda batteriet upp till 80% på 30 minuter. Det är ett smidigt alternativ när du är ute på en längre resa eller när du har bråttom.

Då krävs det att du laddar vid en snabbladdningsstation och att bilen är mottaglig för snabbladdning. Om din elbil inte är det, kommer laddningen att ta lika lång tid som vid en vanlig laddstation.

Hur ofta du behöver ladda din elbil beror på flera saker som din körstil, elbilens batterikapacitet, och hur långt du kör.

Våra elbilar från Škoda har en räckvidd på 500 km. Det räcker för de flesta under en vanlig dag, och lite till.

De flesta elbilsägare laddar elbilen några gånger per vecka. Genom att ha en laddbox installerad hemma blir laddningen både smidigare och säkrare.

Ja, din elbil kan laddas utan att du behöver vara rädd för elektriska stötar eller skador på bilen när det regnar eller snöar. Både bilen och laddaren är utrustade för att klara väder och vind.

Om du laddar vid minusgrader samtidigt som det snöar och blåser, finns det risk att snön smälter och att laddkabeln fryser fast. 

Nyfiken på mer om elbilar?

Våra elbilar

Följ med på resan in i framtiden. Här hittar du allt du behöver veta om elbilar, laddning, räckvidd, batterier och kostnader.

Tips för dig med elbil

Livet med elbil är enkelt, men nytt för många. Vi har samlat era vanligaste frågor och våra bästa tips om elbilar och ägande.

Räckvidd för våra elbilar

Så långt kan du köra på en laddning.