Hur laddar jag en elbil eller laddhybrid?

Att ladda en elbil är lika enkelt som att ladda en mobiltelefon, du kopplar in laddkabeln och laddningen startar direkt. Under tiden bilen laddar står bilen stilla och du kan inte köra iväg med den.

Ladda hemma

Köp inte en elbil om du inte kan ladda i närheten av ditt hem. Det smidigaste sättet är att ladda under natten via en installerad laddbox. För de flesta räcker det med en enkel installation med 1-fas (230V/16A) och 3,6 kW, som innebär att du sommartid laddar ca 2 mil/timme.

De flesta laddboxar har dock kapacitet för 3-fas (230V/16A) och 11 kW som innebär att du laddar ca 6 mil/timme. Laddhybrider (PHEV) kan i vissa fall laddas via vanliga hushållsuttag (Schuko) (230V/10A) som ger 2,3 kW. Men det förutsätter att husets elnät klarar av den höga belastningen. Ladda aldrig om du är osäker på om elinstallationen är fackmässigt utförd.

Du kan även få skattereduktion om du installerar en laddbox hemma.

Läs mer om Škoda Charger.

Offentlig laddning

Du kan även ladda bilen runt om i landet via offentliga laddstationer eller snabbladdningsstationer. Då betalar du per kWh eller per minut, vilket är dyrare än att ladda din bil hemma.

Läs mer om hur du laddar din elbil ute.

Vilka typer av laddkontakter till elbil finns det?

På Škodas elbilar finns det två olika typer av ladduttag: ett för laddning hemma och ett för snabbare laddning via en laddstation. Båda kontakterna följer europeisk standard och fungerar för laddstationer runt om i hela Europa.

Laddkontakter

Typ 2-kontakt

Den vanligaste kontakten kallas för typ 2 och använder sig av AC (växelström). Genom den kan du ladda med en effekt upp till 11 kW och använda i ditt hem, via ett vägguttag eller en installerad laddbox. Det är även typ 2-kontakten som de flesta offentliga laddstationer använder sig av.

CCS-kontakt (Combined Charging System)

Škodas elbilar har en CCS-kontakt som kombinerar Typ2-kontakten med en konktakt för snabbladdning med likström (DC). Den undre kontakten som skyddas av ett extra plastlock leder likströmmen direkt in till högvoltsbatteriet och klarar mycket höga effekter. För Enyaq 85 upp till 135 kW.

Kan jag ladda min elbil eller hybridbil hemma i vanligt uttag eller 3-fas?

Ladda elbil hemma med vanligt uttag

I undantagsfall kan du ladda din elbil mot husets vanliga eluttag. Men på grund av den låga effekten på max 2,3 kW tar det mycket lång tid och belastar samtidigt husets elnät vilket ökar risken för överhettning och brand. Eftersom vägguttagen inte är gjorda för högre belastning under längre tid rekommenderar vi att du installerar en laddbox som är mycket säkrare och snabbare. Ladda inte om du är osäker på om husets elnät och kontakter är installerade av en fackman och klarar den höga belastningen.

Ladda elbil hemma med 3-fas

Att ladda din bil genom ett uttag med 3-fas går kvickare än att ladda via ett vanligt eluttag med 1-fas. Laddeffekten är högre och risken är mindre att du överbelastar elnätet. Installerar du en laddbox får du dessutom en säkrare laddning och ännu mer kontroll över laddningen.

Ladda elbil hemma med laddbox

Allra bäst är det att installera en laddbox hemma. Använder du en Škoda Charger kan du ladda din bil upp till 8 gånger snabbare än med ett vanligt vägguttag. Laddboxen använder växelström och har en laddeffekt på 11 kW som laddar ditt batteri upp till 80% på 6 timmar. Laddboxen kan också se till så att ditt elnät inte blir överbelastat när din bil laddas. Boxen finns i tre varianter där de mest avancerade kan styras via en mobilapp.

Läs mer om Škoda Charger

Kostnad för laddning

Vad kostar det att ladda en elbil eller hybridbil hemma?

Kostnaden för att ladda en elbil hemma beror på ditt elavtal, var du bor och vilken tid på året det är. Historiskt har vi haft låga elpriser i Sverige men på senare tid har de stigit som en följd av energibristen i Europa. Rörliga elavtal kan kortsiktigt stiga då tillgången på energi är begränsad, men lägre under perioder då det finns ett överskott på energi.

Du kan räkna ut den ungefärliga kostnaden genom att ta de antal kWh din bils batteri har och multiplicera med ditt elpris per kWh.

Hur lång tid tar det att ladda elbil hemma?

Hur snabbt du kan ladda din elbil beror på vilken typ av kabel och laddning du använder och vilken effekt ditt batteri har. Det går dessutom snabbare att fulladda en laddhybrid än en elbil eftersom batteriet är mycket mindre.

Laddtider

Škoda Universalladdare

2,3-11 kW
Utbytbara kontakter för vanliga hushållsuttag (230V) eller starkströmsuttag (400V) för laddning med växelström (AC).


Laddningstid
(0–80 % batterikapacitet)
Superb iV – 3h 45 min
Enyaq 60 – 5 h
Enyaq 85 – 6 h

Škoda Charger laddbox

3,6-11 kW
Fast installation i hemmet med kapacitet för 3-fas växelström (AC) upp till 11 kW. Stödjer lastbalansering där effektuttaget anpassar sig till hushållets maximala kapacitet.

 

Laddningstid
(0⁠–80 % batterikapacitet)

Enyaq 60 – 5 h

Enyaq 85 – 6 h

MODE 3-laddkabel

3,6 -11 kW
Laddkabel med Typ2-kontakter för laddning i laddbox med Typ2-uttag. För privata och offentliga laddboxar och laddstoplar.

 

Laddningstid
(0–80 % batterikapacitet)
Superb iV – 2h 33 min

Enyaq 60 – 5 h

Enyaq 85 – 6 h

Hur installerar jag laddbox hemma?

För att installera en laddbox behöver du först och främst se till att det är möjligt hemma hos dig. Du kan göra en enkel första kontroll genom Škoda E-check. Det är viktigt att du säkerställer att elsystemet i ditt hus klarar av laddningen, därför bör du låta en installatör se över husets elsystem. Är allt grönt för installation kan du även få professionell hjälp med att installera laddbox hemma.

Läs mer om Škoda Charger

Vad kostar det att installera en laddbox?

Att installera en laddbox kostar mellan 5 500 och 20 000 kronor. Priset varierar beroende på vilken modell du väljer, om du behöver gräva mycket och om du måste göra justeringar i elnätet.

Bidrag för laddbox

Hur gör jag för att söka bidrag och få ett grönt avdrag?

När du installerar en laddbox kan du ansöka om ett grönt avdrag från Skatteverket som täcker en del av kostnaden för installation och laddbox. Avdraget fungerar på liknande sätt som rot- och rutavdrag och dras av direkt på fakturan av företaget som gör installationen.

Ladda bilen på laddstation

Det finns många olika appar som visar laddstationer i Sverige eller utomlands. Vi rekommenderar appen ChargeFinder som visar batteristatus för bilar som laddar. Då ser du inte bara om snabbladdaren är upptagen utan även om bilen snart laddat klart.

Vad behöver jag för laddkabel till min elbil?

Det följer med en MODE3-laddkabel med Typ2-kontakter till alla Škodas laddbara bilar. Till våra laddhybrider (PHEV) följer även en "nödladdare" med för laddning i vanliga hushållsuttag (230V/10A). Observera att laddning enbart får ske om du är säker på att husets elnät klarar av den höga belastningen.

Hur kan jag ladda min elbil om jag bor i lägenhet?

För att kunna installera en laddbox om du bor i lägenhet behöver du först och främst prata med fastighetsägaren. Det största hindret brukar vara fastighetens maximala strömkapacitet, dvs maxeffekten på den inkommande elektriciteten. Tänk på att det ofta räcker med en svagare laddning på 3,6 kW.

Bilar står ofta länge parkerade och hinner ladda 80% fullt batteri på relativt begränsade effekter. Om ni är flera som laddar samtidigt kan laddboxarnas effekt styras med dynamisk lastbalansering och minskas då fastighetens el behövs till andra energiförbrukare som uppvärmning eller hushållsmaskiner.

Nästa steg

Boka provkörning

Boka din provkörning hos din närmsta återförsäljare.

Aktuella erbjudanden

Missa inte att spana in våra kampanjerbjudanden med attraktiva paketpris innan du köper din nya Škoda.