ŠKODA OCH CYKLING

Vår historia börjar med en cykel

Våra grundare Vaclav Laurin och Vaclav Klement tillverkade sin första cykel i hemstaden Mlada Boleslav i Tjeckien 1895. På samma adress bygger vi idag större delen av de en miljon bilar vi varje år säljer världen över. Cykling har självklart varit viktigt för oss sedan den dagen.

Vår evolution från två till fyra hjul handlar inte bara om att vi doppade tån i cykelsporten i början av 1900-talet, vi fortsätter att vara djupt involverad. Vi älskar cyklar. En enkel maskin med gränslösa möjligheter där precision är mer avgörande än brutal effekt och där varje problem kan övervinnas med en enkel, smart lösning. Det är därför vi är officiell huvudsponsor till några av världens största cykelevenemang såsom Tour de France, Giro di´Italia och i Sverige, Vätternrundan.

TEAMET BAKOM TEAMEN

ŠKODA stöttar människorna som får det att hända

Om vi sammanställer vårt cykelengagemang i världen framträder en imponerande bild. Vi är oerhört stolta över alla de team och cyklister som bär ŠKODAs logotype på sina tröjor. De är alla beundransvärda i våra ögon, oavsett vilken nivå de befinner sig på.

Tour de France

Vår mest kända tröja är den gröna poängtröjan till bästa spurtare i både Tour de France och Tour of Spain (La Vuelta). Förutom tröjan är ŠKODA officiell partner och officiell bilpartner till båda dessa internationella tävlingar.

ŠKODA Cycling Team

Den svarta ŠKODA-tröjan hör samman med ŠKODAs huvudsponsorskap till ett av världens största och längsta motionslopp, Vätternrundan. Tröjan knyter samman vår elit med breddcyklingen i Sverige. Laget ändras från år till år, och även du kan vara med och uppfylla din dröm om en bra tid på Vätternrundan.

ŠKODA och Tour de France

Sedan 2004 har ŠKODA varit officiell partner till världens mest kända cykellopp, Tour de France. Loppet är det tredje mest populära sportevenemanget på planeten och uppemot 15 miljoner fans beräknas heja på utefter de franska vägarna. Ytterligare två miljarder människor följer tävlingen via livesändningen. Du har nog inte undgått alla våra supportbilar, från teamens egna bilar till den röda ledarbilen. På Tour de France 2020 gjorde även den första helelektriska ledarbilen premiär – ŠKODA Enyaq iV.

LÄS MER

ŠKODA CYCLING TEAM

Laget alla kan ansöka till

ŠKODA Cycling Team är laget som är öppet för alla att ansöka till. Med Vätternrundan som höjdpunkt rekryteras varje år 15 motionärer till en exklusiv plats i laget. De får sällskap av lika många handplockade elitcyklister och ges en unik och personlig utvecklingsmöjlighet som cyklister. Laget består av cyklister med olika bakgrund, ålder, kön och utmaningar – men förenas i sin kärlek till cykelsporten och målet att komma under 8h på världens största motionslopp på cykel.

DAMLAG 2022

ŠKODA Cycling Team 2022 blir ett damlag

Cykelsporten gör inspirerande framsteg i frågan om jämställdhet. Förra året arrangerades för första gången vårklassikern Paris-Roubaix för kvinnor, och i sommar kan vi se fram emot världens största etapplopp, Tour de France motsvarighet för kvinnor – Tour de France Femmes. Efterlängtade och viktiga steg framåt och något som vi på ŠKODA, som stolt sponsor inom sporten, står fullt bakom. När också årets ansökningar till ŠKODA Cycling Team innehöll rekordmånga starka och inspirerande kvinnor kändes det helt naturligt att satsa fullt ut på ett damlag.

Följ We Love Cycling

Följ We Love Cycling på Facebook eller Strava