ŠKODA OCH CYKLING

Allt handlar om resan

Vår historia börjar med en cykel. Våra grundare Vaclav Laurin och Vaclav Klement tillverkade sin första cykel i hemstaden Mlada Boleslav i Tjeckien 1895. På samma adress bygger vi idag större delen av de en miljon bilar vi varje år säljer världen över. Cykling har självklart varit viktigt för oss sedan den dagen.

Vår evolution från två till fyra hjul handlar inte bara om att vi doppade tån i cykelsporten i början av 1900-talet, vi fortsätter att vara djupt involverad. Vi älskar cyklar. En enkel maskin med gränslösa möjligheter där precision är mer avgörande än brutal effekt och där varje problem kan övervinnas med en enkel, smart lösning. Det är därför vi är officiell huvudsponsor till några av världens största cykelevenemang såsom Tour de France, Giro di´Italia och i Sverige, Vätternrundan.

TEAMET BAKOM TEAMEN

ŠKODA stöttar människorna som får det att hända

Om vi sammanställer vårt cykelengagemang i världen framträder en imponerande bild. Vi är oerhört stolta över alla de team och cyklister som bär ŠKODAs logotype på sina tröjor. De är alla beundransvärda i våra ögon, oavsett vilken nivå de befinner sig på. Här nedan lyfter vi några tröjor för att visa vår bredd och spets inom cykelsporten.

Tour de France

Vår mest kända tröja är den gröna poängtröjan till bästa spurtare i både Tour de France och Tour of Spain (La Vuelta). Förutom tröjan är ŠKODA officiell partner och officiell bilpartner till båda dessa internationella tävlingar.

ŠKODA Cycling Team

Den svarta ŠKODA-tröjan hör samman med ŠKODAs huvudsponsorskap till ett av världens största och längsta motionslopp, Vätternrundan. Tröjan knyter samman vår elit med breddcyklingen i Sverige. Laget ändras från år till år, och även du kan vara med och uppfylla din dröm om en bra tid på Vätternrundan.

ŠKODA och Tour de France

14 år som officiell partner

I över 14 år har ŠKODA varit huvudsponsor för Tour de France, det tredje populäraste sportevenemanget i hela världen. Upp till 15 miljoner personer finns på plats utefter vägarna under loppet och ytterligare två miljarder människor från 200 länder följer loppet på TV. Vi på ŠKODA ser långsiktigt på vår sponsring inom cykelsporten och 2014 förlängde vi vårt avtal med Tour de France till ytterligare fem år.

ŠKODA CYCLING TEAM

Snabbt och snyggt runt Vättern

Den svarta ŠKODA-tröjan instiftades 2014 i samband med ŠKODA Sveriges huvudsponsorskap till ett av världens största och längsta motionslopp, Vätternrundan. Tröjan knyter samman vår elit med breddcyklingen i Sverige. Med Vätternrundan som höjdpunkt rekryteras varje år 15 motionärer med särskilt god potential till en exklusiv plats i laget. De får sällskap av lika många handplockade elitcyklister och ges en unik och personlig utvecklingsmöjlighet som cyklister. Laget ändras från år till år, kan köra fler lopp än Vätternrundan och bestå av både manliga och kvinnliga cyklister i olika åldrar.​

ŠKODA​S TOPP 4 TURER

Stelvio

När det gäller berömda klättringar finns det knappast någon som omges av ett sådant legendariskt skimmer som Stelviopasset. De som klarar klättringen får legendstatus i sportvärlden medan de som misslyckas förbannar dess snötäckta toppar.


Klättringen är en skoningslös 22 km lång slingrande färd via 35 smala hårnålskurvor. Höjdskillnaden är drygt 1,6 km och när du väl når toppen befinner du dig på 2 757 meter, vilket innebär att detta är det näst högsta asfalterade passet i Alperna.


Se karta

Ventoux

Om du drömmer om att färdas i legendernas spår ska du välja denna väg. Det är den förmodligen mest fruktade och berömda klättringen under hela Tour de France.

 

Respekten för denna väg är stor, inte minst sedan den brittiske cyklisten Tom Simpson kollapsade och dog i närheten av toppen 1967. Den absolut populäraste färdvägen går från Bédoin, en by på bergets södra sida.​

 

Se karta

Alto de L'Angliru

Alto de l'Angliru är en brant bergsväg i Asturien nära La Vega-Riosa i norra Spanien. Den är enligt många en av de mest krävande klättringarna inom proffscyklingen och ingick 1999 för första gången i loppet Spanien runt.


Vägen är 12,55 km lång med e​n genomsnittlig lutning på 9,9 %. Den brantaste delen (kallad Cueña les Cabres) har en lutning på hela 23,6 % som följs av flera branta passager. När du når toppen har du klättrat 1 248 meter på höjden.


Se karta

Passo di Mortirolo

Mortirolo anses vara den svåraste klättringen i Italien. Rutten är 12 km lång och höjdskillnaden 1300 meter. Den genomsnittliga lutningen är 11% medan den maximala lutningen är 18%.


Enligt professionella cyklister är detta det berg som erbjuder den svåraste klättringen av alla på Grand tour som omfattar de tre stora cykelloppen. Den före detta proffscyklisten Lucho Herrera (1991) har gett det namnet ”Queen climb of Europe”. ​


Se karta

Cykelvägsinitiativet och ŠKODA Tjänstecykel

Inför premiären av ŠKODA Tjänstecykel startade ŠKODA Cykelvägsinitiativet, ett initiativ för att göra vardagen säkrare för Sveriges alla cyklister. Genom att ge cykelvägarna namn blir det lättare att ange var man befinner sig om man skadat sig eller behöver hjälp.

Följ ŠKODA Cycling

Följ ŠKODA Cycling på Facebook och Strava.