Škoda och cykling

Vår historia börjar med en cykel

Våra grundare Vaclav Laurin och Vaclav Klement tillverkade sin första cykel i hemstaden Mlada Boleslav i Tjeckien 1895. På samma adress bygger vi idag större delen av de en miljon bilar vi varje år säljer världen över. Cykling har självklart varit viktigt för oss sedan den dagen.

Vår evolution från två till fyra hjul handlar inte bara om att vi doppade tån i cykelsporten i början av 1900-talet, vi fortsätter att vara djupt involverad. Vi älskar cyklar. En enkel maskin med gränslösa möjligheter där precision är mer avgörande än brutal effekt och där varje problem kan övervinnas med en enkel, smart lösning. Det är därför vi är officiell huvudsponsor till några av världens största cykelevenemang såsom Tour de France, Giro di´Italia och i Sverige, Vätternrundan.

Teamet bakom teamen

Škoda stöttar människorna som får det att hända

Om vi sammanställer vårt cykelengagemang i världen framträder en imponerande bild. Vi är oerhört stolta över alla de team och cyklister som bär Škodas logotype på sina tröjor. De är alla beundransvärda i våra ögon, oavsett vilken nivå de befinner sig på.

Tour de France

Vår mest kända tröja är den gröna poängtröjan till bästa spurtare i både Tour de France och Tour of Spain (La Vuelta). Förutom tröjan är Škoda officiell partner och officiell bilpartner till båda dessa internationella tävlingar.

Škoda Cycling Team

Škodas teamtröja bärs med stolthet av dem som blivit utvalda till teamet och har fått eller är på väg att få sina cykeldrömmar förverkligade. Till Škoda Cycling Team är alla välkomna att ansöka om de tror sig ha rätt förutsättningar för det mål som satts upp för den kommande cykelsäsongen.

Škoda och Tour de France

Sedan 2004 har Škoda varit officiell partner till världens mest kända cykellopp, Tour de France. Loppet är det tredje mest populära sportevenemanget på planeten och uppemot 15 miljoner fans beräknas heja på utefter de franska vägarna. Ytterligare två miljarder människor följer tävlingen via livesändningen.

Du har nog inte undgått alla våra supportbilar, från teamens egna bilar till den röda ledarbilen. På Tour de France 2020 gjorde även den första helelektriska ledarbilen premiär – Škoda Enyaq.

Läs mer 

Škoda Cykling Team

Ett lag som förverkligar drömmar

Škoda Cycling Team är laget som är öppet för alla att ansöka till oavsett bakgrund, ålder, kön och utmaningar. Varje år rekryterar vi nya cyklister till laget som sedan paras ihop med lika många handplockade erfarna ambassadörer. Dessa cyklister ges en unik och personlig utvecklingsmöjlighet under en säsong för att maximera sin kapacitet och nå det uppsatta målet. Säsongens mål presenterar vi samtidigt som vi öppnar rekryteringen för nästa års lag.

Genom hela Sverige 2023

Från Kiruna i norr till Smygehuk i söder

Smala stigar, övergivna traktorvägar och glömda grusvägar. Škoda Cycling Teams utmaning 2023 är att ta sig an det oprövade äventyret “Unmapping Sweden”, ett mentalt och fysiskt kraftprov genom hela Sverige i utmanande terräng. Den 26 juni går starten för Sveriges längsta cykellopp – en sträcka på 235 mil från Kiruna i norr till Smygehuk i söder, med ambitionen att passera mållinjen inom två veckor.

Följ We Love Cycling

Följ We Love Cycling på Facebook eller Strava