Var kan jag ladda min elbil eller laddhybrid?

Du kan ladda din elbil på olika offentliga laddstationer eller via snabbladdningsstationer runt om i Sverige och Europa. Redan nu finns det över 2500 laddplatser runt om i landet men fler är på gång och det byggs nya laddstationer hela tiden.

Laddstation på stan

Du kan enkelt ladda din bil när du parkerar bilen i stan, utanför ett köpcentrum eller under tiden du är på jobbet genom en offentlig station som laddar med växelström (AC). Om du laddar bilen en timme så har du el så det räcker för en vanliga dagskörning med bilen.

Snabbladdning

Om du är iväg på en längre resa och behöver ladda snabbt kan du stanna längs med vägen och ladda vid en snabbladdningsstation. Då används en mer kraftfull laddning via likström (DC) som gör att laddningen går mycket snabbare.

Kostnad för att ladda elbil eller hybrid på stan?

När du laddar din bil via en laddstation betalar du oftast per kWh, men på vissa stationer kan det istället vara per minut. Priset kan växla mycket beroende på var du laddar. Normalt sett kostar det 2-5 kronor per kWh att ladda din bil via en vanlig offentlig laddstation. Laddar du istället via en snabbladdare kostar det några kronor extra per kWh.

Billigare att ladda hemma

I längden blir det betydligt billigare att ladda din bil hemma än på laddstationer.

Škodas Powerpass-kort

App och kort för smidig laddning

Med Škodas Powerpass-kort kan du på ett smidigt sätt betala på de flesta offentliga laddningsstationer runt om i landet. Med ett kort kan du ladda praktiskt taget var som helst. Dessutom kan du se din laddningsdata och dina betalningar snyggt i en app.

Hur lång tid tar det att ladda bilen på en laddstation?

Hur lång laddtiden är beror beror framförallt på vilken laddeffekt laddstationen kan erbjuda. De flesta publika laddstoplar ger idag upp till 11 kW (AC-växelström) och snabbladdarna ger mellan 50-350 kW (DC-likström). Enyaq 85 klarar 11 kW AC-laddning och upp till 135 kW DC-laddning. Planera din resa och lägg hellre in flera kortare stopp och ladda ofta istället för att stanna längre vid ett tillfälle. Då ökar dina möjligheter att hoppa över ett stopp utifall det skulle vara längre kö till snabbladdaren. Det går dessutom snabbare att fulladda en laddhybrid än en elbil eftersom batteriet är mycket mindre.

På en vanlig laddstation kan du ladda din elhybrid från 0 till 80 procent på 2,5 - 4,5 h och din elbil på 5 - 6 h. Det funkar med andra ord toppen att plugga in bilen under tiden du är i affären eller på jobbet.

Laddar du däremot din elbil via en snabbladdare går det betydligt snabbare. Då kan du ladda din Enyaq upp till 80 procent på under 30 minuter. Perfekt när du ska resa långt och behöver stanna på vägen för att ladda.

Räkna ut laddtid för din elbil

Publik laddning, laddtider

Laddbox / Laddstople

11 kW
Växelström (AC)
MODE 3 Laddkabel

 

Laddningstid
(0–80 % batterikapacitet)
Enyaq 60 – 5 h
Enyaq 85 – 6h

Snabbladdning

125 kW
Offentliga snabbladdningsstationer
(DC) MODE 4 laddkabel (del av laddstationen)

 

Laddningstid
(10⁠–80 % batterikapacitet)
Enyaq 60 – 34 min
Enyaq 85 – 28 min

 

Hur ofta behöver jag ladda elbilen?

Använder du din bil för att pendla upp till 50 km om dagen räcker det om du laddar bilen en gång i veckan. Kör du längre sträckor än så om dagen behöver du ladda lite oftare.

Hitta laddstation

Sök efter en laddstation nära dig och filtrera på vilken typ av laddstation du behöver just nu. Du kan även ladda ner Škoda app Powerpass. Appen hittar laddplatser nära dig.

Gratis laddstationer

Även om de nuförtiden inte är lika vanliga som förr finns det även laddstationer som erbjuder gratis laddning. Det kan vara butiker som har gratis laddning för kunder eller kommuner som erbjuder gratis laddpunkter.

Nästa steg

Boka provkörning

Boka din provkörning hos din närmsta återförsäljare.

Aktuella erbjudanden

Missa inte att spana in våra kampanjerbjudanden med attraktiva paketpris innan du köper din nya Škoda.