Hitta en publik laddstation

I vår laddkarta kan du söka efter en publik laddstation nära dig och filtrera vilken typ av laddeffekt du behöver just nu. Du kan också ladda ner vår MyŠkoda-app och ta del av information om Powerpass för att alltid ha laddkartan nära till hands.

Läs mer om Powerpass

Att ladda vid en publik laddstation

Att ladda din elbil när du är på språng är både smidigt och effektivt. Publika laddstationer laddar bilen betydligt snabbare än när du laddar i vanlig laddbox hemma eller på jobbet. Det finns gott om laddplatser runt om i Sverige och Europa, och antalet ökar kontinuerligt. Allt för att du ska kunna hitta laddare som är nära dig.

Laddstationerna har allt du behöver för att kunna ladda bilen, som instruktioner för hur du betalar och kablar som passar. För säkerhets skull kan det vara klokt att låta en typ 2-kabel ligga i bagaget vid nödfall. Då vet du att du alltid kan ladda din elbil när det behövs.

 

Laddstation på stan

Du kan enkelt ladda din bil när du parkerar bilen i stan, utanför ett köpcentrum eller under tiden du är på jobbet genom en publik laddstation som laddar med vanlig växelström (AC). På en timme kan du ladda batteriet med nästan 20 procentenheter, som räcker gott och väl för en dags körning.

Snabbladdning

Om du är iväg på en längre resa och behöver ladda snabbt, kan du stanna längs med vägen och ladda vid en snabbladdningsstation. Då används en mer kraftfull laddning via likström (DC) som gör att laddningen går mycket snabbare. På en halvtimme kan du ladda bilens batteri upp till 80%.

Så mycket kostar det att ladda din elbil ute

Ta reda på vad det kostar att ladda din elbil med hjälp av Powerpasskalkylatorn.

Publik laddning

Laddbox / Laddstolpe

Effekt: 11 kW
Växelström (AC)
(AC) MODE 3 Laddkabel / typ 2-kontakt


Snabbladdning

Effekt: 125 kW
Offentliga snabbladdningsstationer
(DC) MODE 4 laddkabel (del av laddstationen)

 

Tre snabba tips för snabbladdning

•  Parkera rätt vid laddaren

•  Ta bara upp plats när du laddar

•  Välj rätt effektnivå om val finns

•  Köa hänsynsfullt, och köa på anvisad plats

•  Följ turordningen

•  Förbered betalning

•  Om kö - ladda max 80%

•  Flytta när du laddat klart

•  Fler laddstopp är effektivare än att ladda fullt

Škoda Powerpass – smidigaste appen för din elbil

Med Powerpass i MyŠkoda-appen kan du se alla laddstationer och beställa ditt eget Powerpass-kort. 

 

Laddning hemma

•  Se laddningsförloppet för bilen och din Škoda iV Chargers tillstånd när som helst

•  Ställ in åtkomstbegränsning via RFID med laddningskortet

•  Uppdatera din Škoda iV Charger genom appen

Publik laddning

•  Välj tariff och spara laddningskort och betalningsmedel i appen

•  Kontrollera tillgängligheten på hundratusentals laddningsstationer i Europa och planera in laddningsstationer efter din rutt

•  Se laddningshistorik och månadsfakturor i appen

Powerpass numera i MyŠkoda

Ha all information om din elbil samlad i en och samma app, MyŠkoda-appen. För att ge dig en bättre körupplevelse finns numera Powerpass i MyŠkoda-appen. All information från Powerpass-appen återfinns i stället i MyŠkoda-app. Allt från prenumeration, till rutthantering, till att hitta laddstationer.

Vanliga frågor och svar om att ladda ute


Det byggs allt fler publika laddstationer i Sverige med både långsam och snabb laddning. Det kan bildas köer på vissa populära och strategiska platser för laddstationer vid högtider eller speciella evenemang när många är ute på vägarna samtidigt.

Så länge du planerar din körning och är ute i god tid innan batteriet är tomt, har du ofta flera lediga laddplatser nära dig. Ett tips är också att ha god koll på hur du, bilen och din körstil påverkar bilens räckvidd. Då behöver du inte vara orolig för att nå en laddplats i tid.

Lär dig mer om hur du kan påverka din räckvidd

 

Škodas elbilar och laddhybrider kan laddas med en typ 2-kontakt, som många bilmärken har som standard. Därför kan du alltid ladda våra elbilar vid publika laddplatser. Använd vår laddkarta eller appen MyŠkoda för att ta del av Powerpass och för att i förhand se vilka laddstationer som är anslutna till vårt laddningsnät.

Vanligtvis räcker det att ladda ner en app och att lägga till ditt betalkort. Men vissa snabbladdare kräver att du har ett abonnemang och bricka eller kort för att kunna ladda där. Det är ofta billigare att nyttja ett abonnemang än att betala per snabbladdning.

Genom Škoda Powerpass har du tillgång till bl.a. Ionity, Mer, Recharge, InCharge, Virta och ännu fler laddoperatörer till konkurrenskraftiga priser. Powerpass-nätverket är därmed ett av de mest kompletta laddnätverk i Sverige med kraftfull laddning och tillgång till många stationer i hela landet.

Allt du behöver veta om hur du betalar står på den laddstation du vill använda. Du kan också se betalmetoder för laddplatserna digitalt i vår laddkarta eller vår app My Škoda.  

Hur lång laddtiden är beror framförallt på vilken laddeffekt laddstationen kan erbjuda. De flesta publika laddstoplar ger idag upp till 11 kW (AC-växelström) och snabbladdarna ger mellan 50-350 kW (DC-likström). Enyaq klarar 11 kW AC-laddning och upp till 135 kW eller 175 kW (beroende på modell och årsmodell) DC-laddning.

Planera din resa och lägg hellre in flera kortare stopp och ladda ofta istället för att stanna längre vid ett tillfälle. Då ökar dina möjligheter att hoppa över ett stopp utifall det skulle vara längre kö till snabbladdaren. Det går dessutom snabbare att fulladda en laddhybrid än en elbil eftersom batteriet är mycket mindre.

På en vanlig laddstation kan du ladda din elhybrid från 0 till 80% på 2,5–4,5 h och din elbil på 5–6 h. Det funkar med andra ord toppen att plugga in bilen under tiden du är i affären eller på jobbet.

Laddar du däremot din elbil via en snabbladdare går det betydligt snabbare. Då kan du ladda din Enyaq upp till 80% på lite mer än 30 minuter. Perfekt när du ska resa långt och behöver stanna på vägen för att ladda.

Ladda elbilen hemma

Att ladda bilen hemma är både smidigare och billigare än att ladda på en laddstation.

Nyfiken på mer om elbilar?

Våra elbilar

Följ med på resan in i framtiden. Här hittar du allt du behöver veta om elbilar, laddning, räckvidd, batterier och kostnader.

Tips för dig med elbil

Livet med elbil är enkelt, men nytt för en del. Vi har samlat era vanligaste frågor och våra bästa tips om elbilar och ägande.

Ladda din elbil

Laddkarta, laddstationer, laddkablar och laddboxar. Här kan du läsa allt om att ladda din elbil, oavsett var du är.