Vad är en Over-the-Air uppdatering?

Precis som din dator eller smartphone har din bil inbyggd integrerad programvara. Over-the-Air-uppdateringar säkerställer att programvaran i din bil håller sig uppdaterad via bilens nätverksanslutning. Uppdateringarna är utformade för att förbättra driften och prestandan hos din bil och kan innehålla nya funktioner.

Varför ska jag uppdatera min mjukvara?

Det är viktigt att underhålla din bils mjukvara. Uppdateringar som erbjuds på distans, eller Over-the-Air, är snabba, bekväma och sparar tid.

Hur fungerar Over-the-Air uppdateringen?

I elbilar kommer uppdateringar att laddas ner automatiskt i bakgrunden medan bilen är i drift. För en smidig installation rekommenderar vi att du startar uppdateringen efter att du har kommit hem eller parkerat bilen.

Funktionsbegränsningar under uppdateringen

FAQ


  1. Att grön lampa lyser - Kontrollera att 3-knappsmodulen i takkonsolen lyser grönt när bilen är igång. När den lyser är bilen "online" och kan kommunicera med Škoda-servrar.
  2. Att primär användare är aktiverad – Säkerställ att din Škoda har en registrerad primär användare. Om du inte har gjort det, lägg in bilens chassinummer i ditt Garage i MyŠkoda appen och följ stegen.
  3. Nätverkstäckning - Over-the-Air uppdateringar levereras till din bil via Škoda Connect med hjälp av mobil anslutning, så mobilnätverkstäckning är avgörande för att uppdateringen ska lyckas. Om du inte har någon nätverksanslutning när processen startar kommer uppdateringen automatiskt att återupptas när nätverksanslutningen åter igen blir tillgänglig.

Nej, även när nedladdningen är genomförd behöver du en tillräcklig signal för installationen. Om din bil till exempel står parkerad i ett garage under mark så kanske installationen inte fungerar. Det krävs en nätverksanslutning.

Högspänningsbatteriet måste vara laddat till minst 50 % när installationen påbörjas.

Nej, bilen kan inte laddas under installationen. Stoppa laddningen (om du laddar) och påbörja sedan installationen av uppdateringen. För att kunna slutföra Over-the-Air uppdateringen måste du se till att laddningsstatusen är minst 50 %.

För närvarande finns bara möjligheten att skjuta upp en uppdatering. Om du vill skjuta upp den trycker du bara på "Avbryt" på infotainmentskärmen när du uppmanas att installera uppdateringen. Om du ändrar dig kan du alltid starta uppdateringen som anges i "Vi ses" bilden.

Stäng av bilen för att se meddelandet som anges i "Vi ses" bilden.

Om Over-the-Air uppdateringen fortfarande är tillgänglig får du en uppmaning i din bil att påbörja installationsprocessen igen. I annat fall kan du kontakta Kundservice via knappen "i" på takmodulen eller din Škoda-återförsäljare för nästa steg.

Uppdateringarna skickas ut i omgångar för alla bilar i drift. Du får ett meddelande i din bil när uppdateringen är tillgänglig.

 

När en ny uppdatering kommer för Enyaq kommer beskrivningen finnas under "Release Notes". Dessa kommer att finnas tillgängliga på infotainmentskärmen under knappen "Mer information" före och efter att uppdateringen är klar.

Ibland förbättrar Over-the-Air uppdateringen endast bakgrundsfunktioner eller system.

Övriga frågor


Nej, alla Over-the-Air uppdateringar är tillgängliga utan kostnad för våra kunder.

Nej, fordonsgarantin förblir intakt.

För att genomföra en Over-the-Air uppdatering måste Škoda samla in bilens unika chassinummer, bilens anslutningsmöjligheter och mjukvarustatus samt samtycke från bilen för att ladda ner och installera mjukvaran. Inga andra personuppgifter samlas in eller lagras av Škoda för denna process.

Škoda använder denna information:

(a) för att säkerställa att rätt mjukvara laddas ner och att installationen är utförd

(b) för att föra ett register över mjukvaran som är kopplad till bilen installerats; och

(c) för att dokumentera den primära användarens samtycke till att uppdateringen fortsätter.

Škoda använder dessa uppgifter i enlighet med sekretesspolicyn.

Uppdatering av mjukvara

Att hålla bilens mjukvara uppdaterad påverkar mer eller mindre hur hela din bil fungerar. Optimera din bil med den senaste uppdateringen och ta del av nya funktioner. Gäller Enyaqs som för närvarande har ME3.0 och ME3.1. Om din bil har ME3.2 eller högre berörs du inte av detta. I stället kommer ditt fordon att få ME3.7 i framtiden.

Nyfiken på mer om elbilar?

Våra elbilar

Följ med på resan in i framtiden. Här hittar du allt du behöver veta om elbilar, laddning, räckvidd, batterier och kostnader.

Tips för dig med elbil

Livet med elbil är enkelt, men nytt för många. Vi har samlat era vanligaste frågor och våra bästa tips om elbilar och ägande.

Kontakta oss

Här hittar du alla kontaktuppgifter du behöver, för att du ska få svar på dina frågor.