Hur långt du kan köra på en laddning är en av de viktigaste frågorna när du ska köpa elbil. Räckvidden beror främst på hur mycket energi batteriet kan lagra och hur hög energiförbrukning elbilen har.
Den påverkas också av yttre faktorer som väder och temperatur, och vid kall väderlek kommer batteriet att gå åt fortare än vid mild väderlek. Din körstil, backig terräng, hur tungt lastad bilen är och lufttryck i däcken är andra faktorer som påverkar hur långt du kan köra på en laddning.
Räckvidd är det uppskattade avstånd du kan köra på en laddning. Större batterier med högre effekt har kapacitet att lagra mer energi, och erbjuder därmed längre räckvidd. Alla modeller av Škoda Enyaq som säljs i Sverige har i dagsläget ett batteri på 85 kWh. Det ger en räckvidd på över 550 km, en sträcka som vida överstiger de flesta vardagsresor med bil.
Med vår räckviddskalkylator kan du snabbt beräkna räckvidden utifrån olika parametrar, så som årstid, körstil och packning.
Med Škoda Enyaq 85 kommer du långt - du får en räckvidd på över 550 km (WLTP) på en enda laddning. I Škodas elbilar finns ett högeffektivt värmepumpsystem som gör att du får längre räckvidd när du kör jämfört med elbilar utan värmepump.
Med Škodas elbilar kan du köra över 500 km (WLTP) på en laddning. Du kan enkelt påverka hur långt du kan köra mellan laddningarna genom att anpassa din körstil och genom att se till att bilen är i god kondition:
- Följ trafikflödet och kör mjukt med en lagom och konstant hastighet.
- Bromsa mindre, använd motorbromsen.
- Undvik häftiga accelerationer.
- Låt bilen rulla när det är lämpligt.
- Hoppa över växlar och kör på så hög växel som möjligt.
- Stäng av AC:n när det är lagom temperatur i bilen.
- Montera av extrautrustning som inte används för att minska luftmotståndet.
- Högre vikt kräver mer energi för att förflytta bilen, lasta därför ur onödigt bagage innan avfärd.
- Rätt lufttryck i däcken gör att bilen rullar lättare och drar mindre energi.
Bromsenergiåtervinningen kan användas för att utöka räckvidden. Energin som produceras genom bromsning och dess lagring till batteriet kan regleras via ratten med växlingspaddlarna så att du kan ställa in tre intensitetsnivåer för bromsenergiåtervinningen.
Den prediktiva farthållaren ökar förarkomforten och körsäkerheten samtidigt som den även ger längre räckvidd. Detta tack vare att en radarenhet, en kamera utrustad med vägmärkesassistent, GPS-teknik och detaljerad information från vägkartan samarbetar så att den prediktiva farthållaren kan förutsäga körförhållanden för kommande 1–2 km.
Därmed kan systemet automatiskt justera körhastigheten vid behov – till exempel före en sväng eller rondell, eller när bilen kommer till ett område med sänkt hastighetsgräns.
Låga temperaturer gör att räckvidden blir kortare. Du kan tappa så mycket som 35-45 % av det officiella WLTP-värdet vid temperaturer runt 20 minusgrader. Det tar dessutom längre tid att ladda ett kallt batteri.
Genom att vara förberedd och följa några smarta tips kommer du längre på varje laddning. Även i svensk vinterkyla.
Vid minusgrader och vinterförhållanden förbrukar bilen mer energi för att värma upp både batteriet och kupén, vilket gör att räckvidden minskar. Därför är det klokt att förvärma bilen innan avresa med ström från elnätet.
Om du använder laddboxen Škoda iV Charger Connect eller Škoda iV Charger Connect+ styr du enkelt laddningen via en app i telefonen.
Förutom att ha koll på var du kan ladda din elbil längs vägen, kan det vara bra att känna till att elbilens egen beräkning av återstående räckvidd som visas på displayen när du kör, kan skilja sig en hel del från verkligheten. Särskilt när det är riktigt kallt. Planera därför in att du kommer att behöva stanna för att ladda oftare än vad bilen anger på displayen.
Genom att köra lite långsammare ökar du räckvidden och kommer längre. Detta beror på att det förbrukas mer energi vid högre hastigheter. Korta resor belastar batteriet och många start och stopp drar också onödigt mycket energi.
Infotainmentsystem och lampor har liten påverkan på elförbrukningen. Men värme och luftkonditionering på hög effekt påverkar räckvidden negativt. Genom att sänka värmen i kupén med några grader och istället använda stols- och rattvärmaren, kan du förlänga räckvidden med några kilometer.
Kall luft är hårdare än varm, vilket gör att luftmotståndet ökar på vintern. Genom att hålla fönster stängda och ta av takräcken och hållare på dragkroken när de inte används, minskar du luftmotståndet.
Bilens räckvidd beror på utetemperatur och hur du kör. Vid kallt väder och hög hastighet drar bilen mer ström. Kör du försiktigt på sommaren drar bilen mindre ström. En stor elbil drar mer än en liten elbil. En vanlig förbrukning är mellan 1,5 och 2 kWh per mil, men en stor SUV kan dra mer.
Sedan september 2018 anges räckvidden för elbilar i antal kilometer enligt WLTP-standarden. WLTP står för Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure och är ett världsomspännande harmoniserat testprogram som är obligatoriskt för alla tillverkare. Detta gör det möjligt för dig att jämföra CO₂-utsläpp och andra föroreningar såväl som deras bränsle- eller energiförbrukning.
Bilen kan tappa uppemot 35-45% av sin räckvidd på grund av kylan och att det går åt energi för att värma upp kupén. Det tar även längre tid att ladda ett kallt batteri.
Även på riktigt varma sommardagar så kan räckvidden påverkas något om du använder din luftkonditionering på hög effekt.
Ibland talar man om räckvidd och faktisk räckvidd. Med faktisk räckvidd avses den sträcka du kan köra i verkligheten. Ibland är det mer och ibland är det mindre än räckvidden enligt WLTP.
Eftersom WLTP inte tar hänsyn till allt som påverkar räckvidden negativt, exempelvis minusgrader eller motstånd från regn eller snö, kan räckvidden bli kortare i verkligheten än vad WLTP säger.
Samtidigt beräknas räckvidden utifrån att du kör i både stads-, motorvägs- och landsvägstrafik. Av dessa tre är stadstrafik det som drar allra minst energi från din elbil. Kör du enbart i stadstrafik och är en lugn förare kan den faktiska räckvidden därför bli längre än vad WLTP säger.
Även om yttre faktorer såsom kyla och regn påverkar räckvidden utom vår kontroll finns det flera enkla saker du kan göra för att få så lång räckvidd som möjligt. Först och främst handlar det mycket om din körstil. Ju lugnare du kör, desto längre räckvidd får du.
Flera elbilar har system för regenerativ bromsning som omvandlar rörelseenergi till laddning i batteriet. När du släpper på gasen eller bromsar återvinner systemet energi och batteriet laddas. På så sätt får du ännu längre räckvidd om du kör planerat och lugnt.
Bättre däck ger också längre räckvidd. Ju bättre väghållning, bromsgrepp och rullmotstånd däcken har, desto mindre energi krävs för att driva och hantera bilen. Tänk också på att se till att däcken har rätt däcktryck. Mer energi än man kan tror går åt när däcktrycket inte är korrekt.
Elbilsbatterier är som effektivast när de jobbar i rumstemperatur. Är batteriet kallare eller varmare än så kommer räckvidden att minska. Därför är det bra att förvärma eller kyla batteriet innan du ger dig iväg på din resa när det är som kallast respektive som varmast ute.