Vad innebär Bonus Malus?

För att minska på koldioxidutsläppen infördes systemet Bonus Malus, vilket kort och gott betyder bra och dåligt på latin. Fram till den 8 november 2022 innebar Bonus-delen att elbilar och laddhybrider som släpper ut lite koldioxid premierades framför de med högre utsläpp genom ett bidrag vid inköp. Ett sådant grönt bidrag är nu avskaffat.

Beställde du en laddhybrid eller elbil innan 8 november 2022 kan du fortfarande vara berättigad till en klimatbonus. Läs mer om vad som gäller för den avskaffade klimatbonusen på regeringen.se. Där kan du även få svar på vanliga frågor kring elbilsbidraget som försvunnit. 

Regeringens beskattning av fordon och följande beskrivning är endast avsedd för att ge en överblick. Škoda Sverige och våra återförsäljare tar inte ansvar eller ger ersättning för vilken skatt ett fordon får. För uppgifter kring fordonsskatt vänligen besök transportstyrelsen.se och skatteverket.se.

Låg skatt

Bilar som släpper ut så lite avgaser som möjligt får en lägre fordonsskatt än de bilar som släpper ut mycket koldioxid. Det betyder att elbilar som drivs 100% på el och laddhybrider som kombinerar bensin- och elkraft får en låg skatt.

Škodas bilar med lägre fordonsskatt

Elbil och vätgasbil

Köper du en eldriven bil med noll CO2-utsläpp, laddhybrid eller en vätgasbil får du en låg grundskatt på ca 360 kronor om året.

Laddhybrid

Laddhybriden är den bästa hybridbilen om du både pendlar och reser långt. Åk miljövänligt med el för vardagens kortare ärenden.

Räkna ut hur mycket fordonsskatt du ska betala

På bilskatt.nu kan du räkna ut hur hög skatten blir för bilen.

Malus - högre skatt

Drivs bilen på bensin eller diesel får du betala en högre fordonsskatt. Hur hög skatten blir är baserad på hur mycket koldioxid bilen släpper ut enligt WLTP. Skatten är högre de tre första åren, men sänks därefter.

  • 107 kronor per gram om fordonet släpper ut över 75 och upp till och med 125 gram koldioxid per kilometer.
  • 132 kronor per gram om fordonet släpper ut över 125 gram per kilometer.

Läs mer om Malus och fordonsskatt på transportstyrelsen.se och skatteverket.se

Köp en begagnad Škoda

Förändringar i fordonsskatten omfattar enbart nya bilar som tas i trafik (registreringsdatum) från det datumet då den nya skatten börjar gälla. Äldre bilar med tidigare registreringsdatum påverkas inte.

Bidrag när du installerar grön teknik

Har du en elbil eller laddhybrid kan det vara bra att installera en laddbox hemma. Då kan du ansöka om ett så kallat grönt avdrag från Skatteverket som täcker en del av kostnaden för installation och laddbox. Avdraget fungerar på liknande sätt som rot- och rutavdrag och dras av direkt på fakturan av företaget som gör installationen.

Läs mer om avdrag för grön teknik hos Skatteverket •

Vanliga frågor om Bonus Malus och fordonsskatt


Bonus Malus är ett system för att beräkna vilken skatt som ska betalas på miljövänliga bilar och fossildrivna bilar. När du köper en bil som släpper ut lite eller ingen koldioxid får du en låg skatt. Bilar som istället har höga utsläppsvärden, som bensin- eller dieselbilar får istället en straffskatt, malusskatten.

Anledningen till att Bonus Malus-systemet infördes var för att minska Sveriges koldioxidutsläpp och nå klimatmålen.

Fram till den 8 november 2022 innebar Bonus-delen att elbilar och laddhybrider som släpper ut lite koldioxid premierades framför de med högre utsläpp genom ett bidrag vid inköp. Ett sådant grönt bidrag är nu avskaffat.

Beställde du en laddhybrid eller elbil innan 8 november 2022 kan du fortfarande vara berättigad till en klimatbonus. Läs mer om vad som gäller för den avskaffade klimatbonusen på regeringen.se. Där kan du även få svar på vanliga frågor kring elbilsbidraget som försvunnit.

Alla bilar i Sverige som körs på allmän väg är skattepliktiga och skatten betalas årligen till Transportstyrelsen.

Hur mycket fordonsskatt du får betala beror på typ av bil, bilens årsmodell, drivmedel och/eller utsläppsvärden. För bilar av årsmodell 2005 och äldre baseras fordonsskatten på bilens tjänstevikt. Från 2020 baseras fordonsskatten istället på utsläppsvärdena från WLTP.

Från och med 2018 hanteras fordonsskatten via Bonus Malus-systemet. Detta betyder att vissa miljövänliga bilar med mycket låga utsläpp av koldioxid får avdrag på skatten (bonus) och bilar med höga utsläppsvärden får förhöjd skatt (malus).

Räkna ut fordonsskatten hos Bilskatt.nu

När på året du ska betala skatt beror på slutsiffran i registreringsnumret. När det är dags får du ett inbetalningskort från Transportstyrelsen. Skatten betalas en gång per år eller en gång i kvartalet (för skatt över 3 600 kronor).

Är din bil äldre än 30 år är den skattebefriad i Sverige. Är bilen avställd betalar du heller ingen skatt.

Nästa steg

Boka provkörning

Boka din provkörning hos din närmsta återförsäljare.

Aktuella erbjudanden

Missa inte att spana in våra kampanjerbjudanden med attraktiva paketpris innan du köper din nya Škoda.