Bonus Malus

För att minska på koldioxidutsläppen har systemet Bonus Malus införts och betyder kort och gott bra och dåligt på latin. Det betyder att de bilar som släpper ut lite koldioxid premieras framför de med högre utsläpp. I praktiken innebär det flera tusen kronor i skattehöjning för många av våra vanligaste bilmodeller.

Från och med 1 juni 2022 skärptes utsläppskraven ännu mer och idag är det främst ett köp av en ren elbil eller en bensinsnål laddhybrid som kan ge ett grönt bidrag.

Regeringen förändrar löpande bonus och beskattning av fordon och följande beskrivning är endast avsedd för att ge en överblick. SKODA Sverige och våra återförsäljare tar inte ansvar eller ger ersättning för vilken skatt ett fordon får. För uppgifter kring fordonsskatt vänligen besök transportstyrelsen.se och skatteverket.se

Bonus - låg skatt och höjt bidrag

För att få ta del av miljöbonusen krävs det att bilen släpper ut så lite avgaser som möjligt. Det här gäller främst elbilar som drivs 100% på el och laddhybrider som kombinerar bensin- och elkraft. Bilar som släpper ut 50 gram koldioxid per kilometer eller mindre får ta del av miljöbonusen. Du ansöker om bidraget hos Transportstyrelsen.

ŠKODAs bilar med lägre fordonsskatt

Elbil och vätgasbil

Köper du en helt eldriven bil med noll CO2-utsläpp eller en vätgasbil kan du få upp till 70 000 kronor i bidrag. Skatten är dessutom endast en så kallad grundskatt på ca 360 kronor om året.

Laddhybrid

En hybridbil kan också ge en rätt bra bonus, även om det är något mindre eftersom den fortfarande släpper ut mer. Bidraget minskar ju mer bilen släpper ut, vid 50 gram CO2 får du 10 000 kronors bidrag och släpper bilen ut mindre får du högre miljöbidrag.

Gasbil

En bil som körs på gas är mer miljövänlig än en vanlig fossildriven bil, men får inte det stora bidraget som de som drivs på el. Köper du en gasbil får du 10 000 kronor i klimatbonus och ingen höjd skatt.

Räkna ut hur mycket bonus du kan få

På Transportstyrelsens webbplats kan du räkna ut hur hög bonusen blir.

Malus - högre skatt

Drivs bilen på bensin eller diesel får du betala en högre fordonsskatt. Hur hög skatten blir är baserad på hur mycket koldioxid bilen släpper ut enligt WLTP. Skatten är högre de tre första åren, men sänks därefter.

  • 82 kronor skatt per gram tas ut mellan 95 och 140 gram per kilometer.
  • Släpper bilen ut mer än 140 gram höjs skatten till 107 kronor per gram.
  • Efter fyra år sänks skatten till 22 kronor per gram över 111 gram per kilometer.

Köp en begagnad ŠKODA

Förändringar i fordonsskatten omfattar enbart nya bilar som tas i trafik (registreringsdatum) från det datumet då den nya skatten börjar gälla. Äldre bilar med tidigare registreringsdatum påverkas inte.

Bidrag när du installerar grön teknik

Har du en elbil eller laddhybrid kan det vara bra att installera en laddbox hemma. Då kan du ansöka om ett så kallat grönt avdrag från Skatteverket som täcker en del av kostnaden för installation och laddbox. Avdraget fungerar på liknande sätt som rot- och rutavdrag och dras av direkt på fakturan av företaget som gör installationen.

Läs mer om avdrag för grön teknik hos Skatteverket.

Vanliga frågor om Bonus Malus och fordonsskatt

Vad är bonus malus?

Bonus malus är ett system för att beräkna vilken skatt som ska betalas på miljövänliga bilar och fossildrivna bilar. När du köper en bil som släpper ut lite eller ingen koldioxid kan du få en miljöbonus från Transportstyrelsen. Mest grönt bidrag får du för en bil som går 100% på el. Investerar du i en laddhybrid sänks premien och räknas om beroende på hur många gram CO2 bilen släpper ut per kilometer. Bilar som istället har höga utsläppsvärden, som bensin- eller dieselbilar får istället en straffskatt, malusskatten.

Anledningen till att Bonus Malus-systemet har införts är att minska Sveriges koldioxidutsläpp och nå klimatmålen.

Vad är fordonsskatt?

Alla bilar i Sverige som körs på allmän väg är skattepliktiga och skatten betalas årligen till Transportstyrelsen.

Vad avgör hur mycket du betalar i fordonsskatt?

Hur mycket fordonsskatt du får betala beror på typ av bil, bilens årsmodell, drivmedel och/eller utsläppsvärden. För bilar av årsmodell 2005 och äldre baseras fordonsskatten på bilens tjänstevikt. Från 2020 baseras fordonsskatten istället på utsläppsvärdena från WLTP.

Från och med 2018 hanteras fordonsskatten via bonus malus-systemet. Detta betyder att vissa miljövänliga bilar med mycket låga utsläpp av koldioxid får avdrag på skatten (bonus) och bilar med höga utsläppsvärden får förhöjd skatt (malus).

Räkna ut fordonsskatten hos Bilskatt.nu

När betalas fordonsskatt?

När på året du ska betala skatt beror på slutsiffran i registreringsnumret. När det är dags får du ett inbetalningskort från Transportstyrelsen. Skatten betalas en gång per år eller en gång i kvartalet (för skatt över 3 600 kronor).

När blir en bil skattebefriad?

Är din bil äldre än 30 år är den skattebefriad i Sverige. Är bilen avställd betalar du heller ingen skatt.

Nästa steg

Boka provkörning

Boka din provkörning hos din närmsta återförsäljare.

Aktuella erbjudanden

Missa inte att spana in våra kampanjerbjudanden med attraktiva paketpris innan du köper din nya ŠKODA.