Köpa fyrhjulsdriven bil

Alla Škodas fyrhjulsdrivna bilar

Olika biltillverkare har olika benämningar på sina fyrhjulsdrivna bilar. Hos Škoda heter det X. Fyrhjulsdrift finns både som standard och som tillval i ett flertal av våra modeller. Vi hjälper dig att hitta den bästa fyrhjulsdrivna bilen för dina behov, oavsett om du letar efter en bil som rymmer hela familjen, behöver en robust och pålitlig tjänstebil, eller en SUV som fungerar lika bra i staden som på landet.

Fyrhjulsdriven SUV

I våra SUV:ar hittar du fyrhjulsdrift både som standard och som tillval, för att du ska få maximal flexibilitet i ditt val. Fyrhjulsdrift finns som standard i SUV:en Kodiaq och Enyaq 85x.

Mer om Škodas SUV:ar •

Škoda Kodiaq

Kodiaq är en stor SUV med upp till 7 säten och toppmodern teknik. Fyrhjulsdrift som standard och extra hög markfrigång gör att du lätt tar dig fram i all terräng. Djärv design med familjevänlig interiör och högklassig ljudisolering och fjädring. Det stabila chassit och digitala assistenter tar dig längre än till vägs ände.

Škoda Enyaq 85x

Fyrhjulsdrift erbjuds till Enyaq 85x. Den fyrhjulsdrivna bilen är utrustad med två elmotorer, fördelade på vardera hjulaxel. Tillsammans genererar de en effekt på 286 hk med ett vridmoment på 425 Nm.

Vilken färg ska din fyrhjulsdrivna bil ha?

Fyrhjulsdriven kombi

I vårt sortiment hittar du en kombibil oavsett vilka behov du har. Är du på jakt efter en terränggående bil av högsta kvalitet, högsta utrustningsnivå och avancerade säkerhetssystem, välj då Superb Combi Selection eller lyxiga Superb Combi L&K.

En fyrhjulsdriven kombi är en utmärkt familjebil. Här kan du läsa mer om alla Škodas kombibilar.

Škoda Superb Combi Selection

Med sin strömlinjeformade design, sina djärva och distinkta former och upp till 19″stora lättmetallfälgar, ger Superb Combi ett robust men ändå dynamiskt utseende som gör Superb till det ultimata flaggskeppet bland Škodas modeller. Den är längre och högre, har gott om utrymme och upp till 28 Simply Clever-detaljer för att öka förar- och passagerarkomforten.

Škoda Superb Combi L&K

Superb Combi L&K - Laurin & Klement är en förstklassig utrustningsnivå full av komfort och lyxiga funktioner i perfekt harmoni. Du hittar detaljer i den nya unika, mörka och matta kromen, vilket ger exteriören på bilen en exklusiv premiumlook.

 

4-hjulsdrivna bilar

Škodas smarta system för 4-hjulsdrift fungerar helt automatiskt. Bilen läser kontinuerligt av din körsituation och justerar fördelningen av vridmomentet mellan axlar och enskilda hjul på millisekunder. Bilen driver på de hjul som för tillfället har bäst väggrepp. Detta ger dig maximal kontroll över fordonet.

För körning i terräng kan du växla över till Offroad-läge. Det gör att du säkert tar dig dit du ska, oavsett om du kör på en torr motorväg eller snöiga bergsvägar.

Frågor om fyrhjulsdrivna bilar


Om du letar efter en bra fyrhjulsdriven bil har du kommit till rätta stället. Du hittar fyrhjulsdrift bland flera av våra modeller. Det här är robusta bilar som är utrustade för att klara tuffa körförhållanden med Offroad-läge, starka motorer, skyddspaket och högre markfrigång.

På tvåhjulsdrivna bilar med fram- eller bakhjulsdrift fördelar motorn drivkraften antingen på fram- eller bakaxlarna när du kör. På en fyrhjulsdriven bil fördelas den mellan både fram- och bakaxlar och enskilda hjul, beroende på var kraften behövs bäst i varje stund. Škodas smarta system för 4-hjulsdrift fungerar helt automatiskt. Bilen läser kontinuerligt av din körsituation och justerar fördelningen av vridmomentet mellan axlar och enskilda hjul på millisekunder.

Škoda använder BorgWarner. Det innebär en konstant framhjulsdrivning med en kardanaxel som överför kraften till BorgWarner-kopplingen vid bakaxelns differential. När framhjulen snurrar snabbare än bakhjulen kopplas drivningen automatiskt in på bakhjulen. Kopplingen styrs elektroniskt och möjliggör att du direkt från förarplatsen kan ställa in olika lägen för körning i snö, terräng eller torr landsväg och för sportig eller ekonomisk körning.

Vad är AWD?

AWD står för “All Wheel Drive”. Allhjulsdrift kan vara antingen urkopplingsbar eller permanent inkopplad. AWD är ett system med en växellåda som har möjligheten att driva främre och bakre drivaxlarna separat.

Vad betyder 4WD?

Fyrhjulsdrift förkortas ibland 4WD (från engelskans “Four Wheel Drive”). Systemet har en fördelningsväxel eller koppling mellan fram- och bakaxel som fördelar kraftöverföringen till den axel som har bäst väggrepp.

Är fyrhjulsdrift säkrare?

Fyrhjulsdrift ger ett bättre väggrepp i svårare underlag och minskar risken för sladd, t ex när du kör över moddsträngar på motorvägen. Nackdelen är att du kan invaggas i en falsk säkerhetskänsla med följden att hastigheten ökar. En högre hastighet på halt underlag ökar risken för olyckor, även i en fyrhjulsdriven bil. Därför är det viktigt att alltid anpassa hastigheten efter underlaget, oavsett vilken typ av bil du kör.

Fyrhjulsdrift är riktigt bra på hala vintervägar eller vid körning i annat löst underlag såsom sand och grus. Den ger bilen en bättre stabilitet, bättre fäste och gör att den blir lättare att köra med.

Du har också nytta av fyrhjulsdrift när du ska dra tung last eller kör på leriga eller backiga vägar. Risken för att köra fast eller få sladd minskar, vilket gör att en fyrhjulsdriven personbil är ett tryggt val som familjebil. Fyrhjulsdrivning minskar också risken för över- och understyrning. En annan fördel är att däckslitaget blir mindre och fördelas mer jämnt mellan alla fyra hjulen.

Köpa begagnad fyrhjulsdriven bil

Andrahandsmarknaden för begagnade Škoda är stor. Leta efter 4X4 eller X i modellnamnet, så hittar du lätt våra fyrhjulsdrivna modeller.

Privatleasa din fyrhjulsdrivna bil

Ett bekvämt sätt är att leasa din fyrhjulsdrivna bil privat, för hela idén med privatleasing är att det ska vara enkelt. Kombinerar du dessutom privatleasing med Škoda Försäkring och Škoda Serviceavtal får du ett paketerbjudande.

Nästa steg

Aktuella erbjudanden

Missa inte att spana in våra kampanjerbjudanden med attraktiva paketpris innan du köper din nya Škoda.

Boka provkörning

Boka din provkörning hos din närmsta återförsäljare.