Välj rätt takbox för din livsstil

När det är tid för säsongens alla roliga aktiviteter och äventyr – kommer ofta ett extra behov av packningsutrymme i bilen. Lösningar finns det gott om, utmaningen är att förstå vilken som passar ens livsstil bäst. Med vår takbox-guide vill vi göra det enklare för dig att välja rätt!

 

Hur mycket extra plats behöver du?

Att hitta rätt takbox handlar om att bestämma vilka behov den ska fylla. Fundera på användningsområden, vad som ska fraktas och hur ofta – kom ihåg att tänka både vinter och sommar.

Oavsett varumärke varierar storlekarna, smala, breda, låga och höga – och vilken variant som är bäst beror helt på vad du ska packa. Är den tänkt att nyttjas i vardagen kan en mindre takbox vara lämplig, medan en större passar bättre för skidresor, långresor eller campingäventyr för en större familj eller ett kompisgäng. En stor takbox ger dig givetvis mer packutrymme men påverkar också bränslekostnaden mer än vad en mindre modell gör.

Den här överblicken ger dig en bild av vilken storlek (volym) som kan tänkas passa dina behov bäst. Givetvis spelar även längd, bredd och höjd roll men volymen kan hjälpa dig att ringa in några alternativ:

Lastbox, ca 300 Liter

Kapacitet: Tre personer 
Vad ryms: 2–3 väskor på 60 L
Passar för: Nyttjas i vardagen eller för en helgutflykt med din partner, familj eller vänner.

Lastbox ca 360–450 Liter

Kapacitet: Fyra personer
Vad ryms: 3–7 par skidor eller 3–4 skidor samt 3–4 väskor på 60 L
Passar för: En skidresa, campingtur eller utomhusäventyr med din familj eller vänner

Lastbox ca 500 Liter

Kapacitet: Fem personer
Vad ryms: 5–7 par skidor, eller 3–4 skidor samt 5 väskor på 60 L
Passar för: En familjeskidresa eller längre campingresa (som kräver mycket packutrymme)

Lastbox ca 600 L

Kapacitet: 6 personer
Vad ryms: 5–7 par skidor, eller 4–5 skidor samt 6 väskor på 60 L
Passar för: En skidresa eller utomhusäventyr med en stor familj eller ett större kompisgäng

 

Takboxar för extra plats i vardagen
– välj en mindre eller bredare modell

Har du behov av ett större packutrymme för mer vardagliga ändamål som transport av väskor kan en mindre takbox vara ett bra val. Har du skrymmande packning som barnvagn eller golfväskor kan en bredare variant vara lämplig.

Här kommer några förslag:

Thule Force XT S

Thule Force XT S mattsvart (300 liter). Mångsidig takmonterad lastbox för daglig användning som passar nästan alla bilar och livsstilar.

Packline NX Twin

Packline NX Twin (380 liter). Bra innerhöjd och en stor lastvolym ger plats för extra bagage på bilresan. Twin Sheet-teknologin ger en stabil takbox med låg vikt.

Takboxar för vinteraktiviteter – välj en längre eller en lägre modell

De flesta takboxar, oavsett märke, fungerar bra för transport av skidutrustning. På Skodatillbehor.se hittar du bland annat modeller från Thule och Packline, storlekarna L (Thule) och Twin (Packline) eller större har plats för 3–5 par skidor och 3–4 snowboards.

Både Thule och Packline erbjuder även takboxar med lägre profil som är speciellt utformade för skidor, men som passar mindre bra för skrymmande last.

Här kommer några förslag:

Skoda Takbox 512 L

Skoda Takbox 512 L (512 liter). Snygg och rymlig takbox i den lite större storleken. Med en total volym på 512 liter passar den till allt som man kan tänkas behöva för en aktiv fritid. Transporterar upp till 7 par skidor, med en maximal längd på 210 cm, eller upp till 5 snowboards. 

Thule Motion XT Alpine

Thule Motion XT Alpine (450 liter). Elegant taxbox med aerodynamisk design. Väl tilltagen lastkapacitet för skrymmande utrustning vilket gör den till en perfekt skidbox under vintermånaderna och en smidig lastbox året runt. 

Packline NX Twin XL

Packline NX Twin XL (450 liter). Perfekt för dig som ska på skidsemester eller bara behöver ett extra lastutrymme. Den unika Twin Sheet teknologin ger en stabil takbox med låg vikt. 

Takboxar för långresor och friluftsäventyr – välj en högre eller smalare modell

Ska du ut på längre resor med behov av mycket extra lastutrymme kan en högre variant vara ett bra val för att få plats med skrymmande last.

Inkluderar resorna aktiviteter kan det vara klokt att välja en smalare modell, av vissa återförsäljare kallad sportstorlek, som ger dig mer utrymme på ditt takräcke för en cykel- eller kajakhållare.


Dragkroksmonterad lastbox

Om du inte vill eller kan transportera något på ditt biltak är dragkroksmonterade lastboxar en perfekt lösning, som rymmer det mesta du behöver för dagliga ärenden, en tur till golfbanan eller helgutflykten med familjen. Dessutom frigörs utrymme för mer och tyngre packning på taket.

Ett plus är att flera dragkroksmonterade lastboxar har visat sig ha minimal eller ingen påverkan på bilens räckvidd eller bränsleförbrukning.  

 

Här kommer förslag på både takboxar och lastbox:

Thule Motion XT XXL

Thule Motion XT XXL (610 liter). Snygg och rymlig takbox med smarta funktioner och användarvänlig design. Den aerodynamiska formen är optimerad för att förbättra bränsleekonomin och ge en tyst körning.

Packline NX Traveller

Packline NX Traveller (560 liter). En av Packlines mest moderna takboxar. Funktionell och aerodynamisk med stor lastförmåga som sitter snyggt på taket. Med en vikt på endast 21 kg får du även en av marknadens lättaste takboxar. 

Transportbox Onto

Transportbox Onto (300 liter). Bakmonterad lastbox med en hopvikbar konstruktion för effektiv packning och bra aerodynamik. Ger din bil 300 liter lättillgängligt extra lastutrymme, perfekt för exempelvis två golfbagar eller en barnvagn.

Checklista

När du väljer takbox är det viktigt att säkerställa att den passar din bil. Här är några tips på saker att ha koll på:

  • Bakluckan ska kunna öppnas helt
  • Avstånd mellan bilens takräcken
  • Maximala lastkapaciteten på din bil
  • Last på taket ska vara tillåtet

 

Säkerhet

Sist men inte minst, kom ihåg att noga läsa igenom bilens, tak- eller lastboxens och takräckenas specifikationer innan du ger dig ut på vägarna. Framför allt är lastvikten viktig att ta i beaktning för att inte äventyra bilens köregenskaper. Du kan inte packa mer än den maximala viktkapaciteten för ditt biltak eller lastkapaciteten för själva takboxen. En tumregel gällande viktfördelning, för att bevara en så låg tyngdpunkt som möjligt, är att lasta de tyngsta sakerna i bilens bagageutrymme och placera lättare prylar i tak- eller lastboxen.

Skodatillbehor.se hittar du fler modeller och andra tillbehör som monteringsdetaljer och lasthållare. Kom ihåg att fylla i ditt val av återförsäljare för att se vilka modeller och artiklar som finns tillgängliga.

Vi hoppas att den här guiden har gett dig en tydligare bild av vilken takbox som passar dina behov bäst och önskar dig många härliga äventyr!