Fjärde generationens Škoda Superb är ännu mer elegant, lockande och dynamisk. Modellen imponerar med sin strömlinjeformade design, djärva och distinkta former, skarpa linjer och kristallklara belysning. Den är längre och högre, har gott om utrymmen och upp till 28 Simply Clever-detaljer för att öka förar- och passagerarkomforten.

Interiören har omarbetats med tydligt fokus på kundcentrering och optimal användarupplevelse. Den virtuella cockpiten har nu en helt ny utformning som på ett smart sätt kombinerar manuella och digitala reglage. Den nya infotainmentdisplayen mäter 12,9". Mittkonsolen har en ren och tydlig design, eftersom växelspaken nu är monterad på rattstången.

Škoda Superb kombinerar utmärkt bränsleeffektivitet med hög prestanda. En modern och högeffektiv mildhybrid, en toppmodern dieselmotor med fyrhjulsdrift och en ny plug-in hybrid med en ökad elektrisk räckvidd på mer än 100 kilometer täcker ett effektspektrum från 110 kW (150 hk) till 195 kW (204 hk).


För första gången kommer en mildhybrid-drivlina att finnas tillgänglig. Alla modeller är utrustade med en automatisk DSG-växellåda som standard. Svenska motoralternativ är inte fastställda än.

Högspänningsbatteriet har vuxit med 12,7 kWh till 25,7 kWh. Dessutom har Škoda ökat den maximala laddningshastigheten vid laddboxar och laddstationer från 3,6 till 11 kW, vilket gör att batteriet kan laddas snabbare. Det möjliggör också DC-laddning med en maximal laddningshastighet på 50 kW. Som tidigare är det också möjligt att ladda med 2,3 kW från ett 230 V eluttag.

Nya Škoda Superb kommer med ett flertal nya och även förbättrade assistanssystem. Turn Assist och Crossroad Assist gör sin debut i modellen.

 

Upp till tio krockkuddar, inklusive en central krockkudde, säkerställer en hög nivå av passiv säkerhet.

Dimensioner*

Längd: 4912 mm; 4912 mm**
Bredd: 1849 mm
Höjd: 1481 mm; 1482 mm**
Hjulbas: 2841 mm
Takhöjd i framsäten: 1049 mm
Takhöjd i baksätet: 986 mm; 1008 mm**
Bagageutrymme: 645 l; 690 l**

 

* Preliminära uppgifter
** Gäller kombiversion, vilket är den version som kommer erbjudas i Sverige

Motorer

Bensin

1.5 TSI (mHEV) 7-växlad DSG 110 kW (150 hk)

Diesel

2.0 TDI 7-växlad DSG 4×4 142 kW 193 (hk)

Plug-in hybrid

1,5 TSI iV* 6-växlad DSG 150** kW (204 hk) 

 

* Endast kombiversion
** Kombinerad maximal uteffekt (förbränningsmotor och elmotor)

Testning i polcirkeln

De nya generationerna av Škodas Superb- och Kodiaq-modeller har framgångsrikt klarat intensiva kalltester i polcirkeln. Fordonens funktioner, kvalitet och hållbarhet bedömdes i temperaturer så låga som minus 30 grader celsius.

Huvudfokus för dessa tester låg på körstabilitet, passagerarkomfort i isiga förhållanden och tillförlitlighet under långa vinterresor. Dessutom fick fordonen stå emot den extra vikten av is och snö. Varje del av testfordonen granskades: chassi, kaross, motor, värme och hela det elektriska systemet.

90 år av framgång

Den nya fjärde generationens Škoda Superb kommer att presenteras i höst, 90 år efter lanseringen av den historiska första modellen i Superb-serien, tillverkad mellan 1934 och 1949. Över 50 år senare släpptes den första generationen av den moderna Škoda Superb, som markerade varumärket Škodas återinträde i den övre medelklassen.

1:a generationen

Nästan 137 000 första moderna generationens Superbs såldes mellan 2001 och 2008, och det var den första Škoda-modellen som introducerade högteknologiska funktioner som bi-xenonstrålkastare, den automatiska Tiptronic-växellådan och Coming Home-funktionen. Redan från början samlade första generationens Superb många prestigefyllda priser, inklusive "Bästa importbil" från den tyska biltidningen "Auto Bild".

2:a generationen

Den andra generationen dök upp 2008 och var den första att erbjuda kunderna valet av fyrhjulsdrift. Superb-kombiversionen, som introducerades 2009, väckte ännu större efterfrågan. Totalt registrerade andra generationens Superb 618 000 leveranser till kunder.

3:e generationen

Den tredje generationen, som introducerades i februari 2015, erbjöd ökat utrymme för passagerare och bagage i båda karossmodellerna. Den var också mer ekonomisk, hade lägre utsläpp och lade till innovativa assistanssystem för ökad säkerhet.

Plug-in hybrid

Flaggskeppet uppdaterades igen 2019, med Superb iV-varianten som blev den första Škoda plug-in hybridmodellen. Hittills har över 777 000 enheter av tredje generationens Superb levererats till kunder.