Škodas dokumentärserie om Sveriges längsta cykellopp här!

31. října 2023

Škoda har en lång historia av att sponsra cykling, och på den svenska marknaden har man sedan tio år tillbaka förverkligat utvalda cyklisters drömmar och mål inom sporten. I år firades tioårsjubileumet genom att ta sig an det oprövade äventyret Unmapping Sweden – ett mentalt och fysiskt kraftprov genom hela Sverige, på grusvägar.

 

Av 1 800 sökande valdes sex cyklister ut för det 225 mil långa cykelloppet, från Kiruna i norr till Smygehuk i söder, med ambitionen att nå mållinjen inom 12 dagar. Nu lanserar Škoda en minidokumentär i tre delar där vi får följa cyklisternas resa kantat av tuffa väderförhållanden, slitna kroppar och tårar av både lycka & sorg.

Unmapping Sweden är ett spännande, krävande och tills nu oprövat grusvägslopp genom hela Sverige. Under våren fick de uttagna allt stöd och hjälp de kunde tänkas behöva för att klara sig igenom utmaningen – fysisk och mental träning, praktisk utbildning i problemlösning under tuffa omständigheter och tillgång till utrustning i toppklass. Škoda Cycling Team har länge varit en viktig del av Škodas engagemang inom cykling, och ett praktexempel på hur man utöver traditionell sponsring kan bidra med starka och samhällsrelevanta historier som inspirerar. Årets utmaning, Unmapping Sweden, är den i särklass mest inspirerande historien som Škoda Cycling Team har berättat.

Av de sökande valdes tre ambassadörer och tre rekryter ut. Ambassadörerna Mattias Hargin, Kajsa Larsson och Andreas Lindh är tidigare erfarna idrottare av olika slag och är vana vid tuffa fysiska utmaningar. Rekryterna Maja Mellin, Amir Ansari och Marie Rydne är alla högpresterande cyklister med en stark vilja att utmanas. Cyklisterna parades ihop för att maximera utbytet av varandra och komma i mål inom 12-dagarsgränsen.

– Årets äventyr med Škoda Cycling Team, där inspirerande personer utforskar sig själva i nära anslutning till naturen, är precis där vi som varumärke vill vara. Många har med stort intresse följt cyklisternas resa, och det är ett sant nöje att få visa filmatiseringen. Med sig på den tuffa resan hade cyklisterna också en följebil längs hela vägen. Vår helelektriska Škoda Enyaq tog sig fram i den stundvis riktigt tuffa terrängen med bravur och utan större problem att ladda längs vägen - en utmaning i sig, säger Stefan Nygren, marknadschef på Škoda Sverige.

Äventyret innan och under grusvägsloppet har spelats in och resulterat i en filmatisering i tre delar som finns att se på Škoda Sveriges Youtube. Dokumentärserien skildrar samspelet i teamet, mellan paren och alla de utmaningar som teamet möts av på vägen. Under loppet, som kantades av både sjukdom, skador och mekaniska problem, väcktes ett enormt engagemang bland andra cyklister och lokala hjältar som gav moraliskt och praktiskt stöd just när det behövdes. I filmerna får vi erfara en hel del oväntade vändningar, känslofyllda stunder och ögonblick av sann glädje, uppgivenhet och motivation.

– Att ha fått följa cyklisternas resa genom hela Sverige var rörande på många sätt, och ett minst sagt värdigt firande av detta 10 år långa projekt som varje år blir både större, roligare och bättre. Årets utmaning är ett levande bevis på att Skodas emotionella syn på sponsring skapar engagemang, säger Erik Leonsson, projektledare för Škoda Cycling Team.

Under sommaren, efter att startskottet gick den 26 juni, har loppet dokumenterats på Instagramkontot @skodacylingteam. Nu finns dokumentärserien i sin helhet på Škoda Sveriges Youtube

Viktor Asplund

Press och sponsoransvarig Škoda Sverige

Škoda Auto

  • Fokuserar på tre prioriteringar med sitt ”Next level Škoda”-program för framtiden: att utöka modellportföljen mot nybörjarsegment, att utforska nya marknader för ytterligare tillväxt i volymsegmentet och att göra konkreta framsteg inom hållbarhet och mångfald.
  • Erbjuder för närvarande sina kunder tio personbilserier: Fabia, Scala, Octavia, Superb, Kamiq, Karoq, Kodiaq och Enyaq.
  • Levererade över en miljon fordon till kunder runt om i världen 2020.
  • Har tillhört Volkswagen-gruppen i 30 år. Volkswagen Group är en av de mest framgångsrika fordonstillverkarna i världen. I samarbete med gruppen utvecklar och tillverkar Škoda Auto självständigt fordon samt komponenter, motorer och växellådor.
  • Verkar på tre platser i Tjeckien; tillverkar i Kina, Slovakien och Indien främst genom koncernpartnerskap, samt i Ukraina med en lokal partner.
  • Sysselsätter cirka 42 000 personer globalt och är aktiv på mer än 100 marknader.

Senaste nytt