Bästsäljande Škoda Octavia får ny design!

14. února 2024

Nu är uppdateringen av Škodas bästsäljande modell officiell. Den ikoniska modellen har förbättrats inom både design och teknologi. Den nydesignade Octavia tar vidare arvet från Škodas mest framgångsrika serie med genomgående förbättringar över hela linjen.

Detta inkluderar bland annat andra generationens Full LED-Matrixstrålkastare, flera nya interiöra designval och utökad standardutrustning som exempelvis 10-tums infotainment display, två-zons klimatkontroll och AI-baserade ChatGPT integrerat i röstassistenten Laura.

Designen på Octavia har varsamt moderniserats med en mer distinkt front och grill för en än mer dynamisk look och förbättrad funktionalitet. Octavia har även fått en ny design baktill och det innebär att den också blir nio millimeter längre än föregångaren. Uppdaterade Octavia har aktualiserats till Škodas nya visuella identitet med ny logotyp. En av de större exteriöra nyheterna är de utvecklade och mer avancerade, andra generationens Full LED-Matrixstrålkastare. Bättre upplysning av vägen med 36 individuella LED-ljuspunkter som med större precision skärmar av helljuset för mötande och upphinnande trafik med bibehållet upplyst siktfält för ökad säkerhet.

På svenska marknaden kommer Octavia att erbjudas med flera drivlinor, både med bensin- och dieselmotor. Bland utbudet av bensinmotorer kommer Octavia erbjudas med två olika 1.5 TSI mildhybrid bensinmotorer. Den första med effekt på 85 kW (116 hk) kommer erbjudas med både manuell och automatisk växellåda och den starkare motorn med effekt på 110 kW (150 hk) med endast automatisk växellåda. På dieseldrivna sidan finns en kraftfull 2.0 TDI-motor med effekt på 110 kW (150 hk) och automatisk växellåda. Initialt erbjuds Octavia med de ovanstående motorerna men kompletteras senare av Octavia RS, och det med en 2.0 TSI-motor med effekt på 195 kW (265 hk).

I nya Octavias välutrustade interiör återfinns bland annat en 10-tums infotainmentskärm, uppgraderbar till 13-tum samt en 10-tums Virtual Cockpit och två-zons klimatkontroll som standard. För första gången i Octavia kan nu även det nyckelfria låsningssystemet Kessy känna av när föraren med nyckeln närmar sig eller lämnar fordonet och därefter låser eller låser upp bilen automatiskt.

AI-baserade chattboten ChatGPT kommer att integreras i röstassistenten Laura som standard. ChatGPT kommer att kopplas in automatiskt för att hjälpa Laura att kunna besvara mer och utförligare än tidigare. ChatGPT kommer inte att få tillgång till fordonsdata eller personlig information och all interaktion kommer att raderas omedelbart efter avslutad session för att säkerställa så hög nivå av personlig datasäkerhet som möjligt.

- Vår röstassistent Laura har fram tills nu erbjudit våra kunder möjligheten att på ett enkelt sätt styra exempelvis infotainmentsystemet, luftkonditioneringens temperatur eller navigationen. Detta på ett säkert sätt där föraren sluppit vända blicken från vägen och kunnat hålla kvar händerna på ratten. Att nu även kunna erbjuda våra kunder en röstassistent som berikats med en välfungerande AI-lösning känns som helt i tiden och något som kommer göra stunderna ute på vägarna lite roligare, säkrare och enklare, säger Sofia Granfors, Head of Business Development & Customer Experience på Škoda Sverige.

Precis som andra modeller i portföljen får Octavia nya interiöra designval. Det innebär att att uppdaterade Octavia kan väljas med de olika nivåer vi känner igen från bland annat Enyaq samt kommande Superb och Kodiaq. På svenska marknaden kommer Selection och Sportline (samt RS) att erbjudas och klädslar som återfinns inom de olika nivåerna är exempelvis Loft, Lodge, Lounge och Suite.

Säkerheten förblir en prioritering även i uppdaterade Octavia – med flera nya liksom förbättring av befintliga assistanssystem. Bland de nya finns exempelvis Attention & Drowsiness Assist som med hjälp av en algoritm bedömer förarens beteende baserad på bland annat körstil och varnar om förarens anses vara distraherad. Nya Intelligent Park Assist möjliggör för Octavia att både parkera och köra ut från svårmanövrerade parkeringsplatser. Intelligent Park Assist, kan förutom att styra bilen även kontrollera broms, gas och körriktning (framåt eller bakåt) för att enkelt parkera bilen (endast automatisk växellåda). Assistanssystemet kompletteras med Remote Park Assist som tillåter föraren att styra och parkera bilen utan att sitta i den, via Bluetooth med MyŠkoda-appen.

Sedan produktionen av den moderna Octavia startade för 27 år sedan har modellen förblivit en favorit hos kunderna. Till grund för framgången ligger dess generösa innerutrymmen och höga teknik- och säkerhetsnivå samt attraktiva prisvärdhet. Något som även den uppdaterade Octavia tagit vara på.

Octavia har producerats i fyra olika generationer till över sju miljoner kunder på fler än 60 marknader.

Lansering
På den svenska marknaden erbjuds Octavia i kombiutförande och den uppdaterade versionen planeras att öppnas till försäljning under mars och förväntas lanseras i slutet av sommaren.

 

 

Viktor Asplund

Press och sponsoransvarig Škoda Sverige

Škoda Auto

  • Fokuserar på tre prioriteringar med sitt ”Next level Škoda”-program för framtiden: att utöka modellportföljen mot nybörjarsegment, att utforska nya marknader för ytterligare tillväxt i volymsegmentet och att göra konkreta framsteg inom hållbarhet och mångfald.
  • Erbjuder för närvarande sina kunder tio personbilserier: Fabia, Scala, Octavia, Superb, Kamiq, Karoq, Kodiaq och Enyaq.
  • Levererade över en miljon fordon till kunder runt om i världen 2020.
  • Har tillhört Volkswagen-gruppen i 30 år. Volkswagen Group är en av de mest framgångsrika fordonstillverkarna i världen. I samarbete med gruppen utvecklar och tillverkar Škoda Auto självständigt fordon samt komponenter, motorer och växellådor.
  • Verkar på tre platser i Tjeckien; tillverkar i Kina, Slovakien och Indien främst genom koncernpartnerskap, samt i Ukraina med en lokal partner.
  • Sysselsätter cirka 42 000 personer globalt och är aktiv på mer än 100 marknader.

Senaste nytt