Nu är helt nya Škoda Superb här

7. listopadu 2023

Den fjärde generationen Škoda Superb bygger vidare på föregångarnas styrkor och erbjuder en än mer sofistikerade design, med mer utrymme, högre komfort och toppmodern teknik. I den nya generationen utökas även räckvidden till 100 km (WLTP) för den som väljer nya Superb som laddhybrid.

Nya Superb får även de väl mottagna och innovativa Škoda Smart Dials – programmerbart klimatkontrollsreglage som kan anpassas till förarens favoritfunktioner. Dessutom kan nya Superb fås med senaste generationen LED Matrix-strålkastare och flera nya avancerade assistans- och säkerhetssystem.

Nya Superb Combi blir större än föregångaren och växer med 40 millimeter på längden och 5 millimeter på höjden. De nya dimensionerna ger nya Superb fler förvaringsmöjligheter - exempelvis utökas bagageutrymmet med 30 liter, till totalt 690 liter. Den nya designen ger också förbättrade aerodynamiska egenskaper som sänker luftmotståndet med 10% och gör nya Superb än mer energieffektiv.

Designmässigt präglas exteriören av skarpa linjer, dynamiska proportioner, nya logotypen och med en modern touch med inslag av kristall. Det vill säga, flera kännetecken från Škodas nya designkoncept Modern Solid som ger nya Superb ett kraftigare intryck och en mer självsäker framtoning.

På den svenska marknaden kommer nya Superb initialt att erbjudas med två drivlinor. Den största nyheten är den förbättrade räckvidden på laddhybriden som nu uppgår till 100 km enligt WLTP-cykeln, en ökning på 40 km jämfört med föregångaren. Något som fortsätter bidra till att fler vardagsresor kan göras bara på el. Den nya laddhybriden får ett 25,7 kWh stort batteri och kan laddas med upp till 50 kW, vilket tar batteriet från 10 till 80 procent på endast 25 minuter.

Laddhybriden får en totalt systemeffekt på 204 hk (150 kW). Nya Superb kommer också att erbjudas med en kraftfull dieselmotor med fyrhjulsdrift och 192 hk (142 kW).

På insidan av nya Superb återfinns de nyligen presenterade Škoda Smart Dials - programmerbara klimatkontrollsreglage. De kan, förutom att styra temperaturen i bilen, även programmeras för att styra de funktioner som är viktiga för respektive förare, exempelvis volymen till infotainmentsystemet eller bilens uppträdande på vägen. De tre reglagen har inbyggda 32-millimeters skärmar, där det programmerbara mittreglaget visar aktuell funktion.

Interiören bjuder också på en mer renodlad design, där växelspaken är monterad på ratten och resulterar i en mer välorganiserad mittkonsol med mer utrymme. Infotainmentskärmen är nu fristående och mäter upp till 13 tum och kompletteras av en 10-tums virtuell instrumentbräda. Dessutom kan nya Superb för första gången också fås med head-up display så att föraren slipper lyfta blicken från vägen.

När det gäller de invändiga designvalen så får Superb en ny struktur. Det rör sig om hela sju olika val; Studio, Loft, Lounge, Suite Black, Suite Cognac, L&K Suite Black och L&K Suite Cognac. Något som också avslöjar att nya Superb kommer i L&K-utförande vid lansering. En än mer lyxig och påkostad version som bland annat innebär flera av de bästa funktionerna som standard men som kompletteras av flera andra lyxiga detaljer som exempelvis ventilerade säten med massagefunktion.

I nya Superb sätts hållbarhet i större fokus, exempelvis är alla textilier tillverkade av 100% återvunnet material och de klassiska Škoda-signaturerna, isskrapan och paraplyet är också tillverkade av återvunnet material. Dessutom är läderklädslarna i Cognac-utförandet färgade med restvatten från oliver.

Säkerheten är och förblir en prioritet och nya Superb inkluderar bland annat tio krockkuddar och flera assistanssystem, en del av de, helt nya. Exempelvis helt nya Turn Assist, som varnar för potentiella kollisioner vid sidovägskorsningar och bromsar automatiskt. En annan nyhet är Crossroad Assist, som med hjälp av radar-sensorer i fronten varnar för korsande trafik när sikten är skymd. Parkeringsfunktionen Top View, som med hjälp av fyra kameror ger en 360-graders vy av bilens omgivning, får förbättrad upplösning. Även andra befintliga säkerhets- och assistanssystem som Travel Assist, Side Assist och Front Assist har alla förbättrats – exempelvis genom bättre visualiseringar (Travel Assist), förbättrad upptäckt av närmande fordon (Side Assist) och bättre upptäckt och skydd av cyklister (Front Assist).

Škoda-klassiska Superb som följt med sedan lansering år 2001 och som löpt över tre generationer har lagt grunden för den höga nivån av kvalitet och design i Škodas bilar och den fjärde generationen i följden är inget undantag. På svenska marknaden har den haft en betydande roll framför allt till företagskunder, där intresset för Superb alltid varit högt.

- Nya Superb har mycket att erbjuda, bland annat klassledande utrymme och med ännu längre räckvidd på laddhybriden - hela 100 km. Det är några av anledningarna till att vi fortsatt ser Superb som en klar tjänstebilsfavorit. Med andra nya tekniska finesser och med säkerhet i fokus blir det mycket spännande att se hur nya Superb tas emot på svenska marknaden, speciellt bland våra företagskunder, säger Douglas Sjöholm, försäljningschef på Škoda Sverige.

Lansering

Nya Superb har preliminär säljstart i första kvartalet nästa år och lanseras under försommaren 2024.

Viktor Asplund

Press och sponsoransvarig Škoda Sverige

Škoda Auto

  • Fokuserar på tre prioriteringar med sitt ”Next level Škoda”-program för framtiden: att utöka modellportföljen mot nybörjarsegment, att utforska nya marknader för ytterligare tillväxt i volymsegmentet och att göra konkreta framsteg inom hållbarhet och mångfald.
  • Erbjuder för närvarande sina kunder tio personbilserier: Fabia, Scala, Octavia, Superb, Kamiq, Karoq, Kodiaq och Enyaq.
  • Levererade över en miljon fordon till kunder runt om i världen 2020.
  • Har tillhört Volkswagen-gruppen i 30 år. Volkswagen Group är en av de mest framgångsrika fordonstillverkarna i världen. I samarbete med gruppen utvecklar och tillverkar Škoda Auto självständigt fordon samt komponenter, motorer och växellådor.
  • Verkar på tre platser i Tjeckien; tillverkar i Kina, Slovakien och Indien främst genom koncernpartnerskap, samt i Ukraina med en lokal partner.
  • Sysselsätter cirka 42 000 personer globalt och är aktiv på mer än 100 marknader.

Senaste nytt