Nya Škoda Kodiaq – familjefavorit och som laddhybrid

6. října 2023

Nu presenteras den andra generationens Kodiaq – rymligare, mer funktionell och med ett nytt interiörkoncept. Kodiaq får också en ny större infotainmentskärm, de innovativa klimatkontrollsreglagen Škoda Smart Dials och nya interiörval.

I Sverige kommer nya Kodiaq att erbjudas med en uppdaterad dieselmotor med fyrhjulsdrift samt som laddhybrid med upp till 100 kilometers räckvidd (WLTP). Sedan Kodiaq lanserades i sin första generation 2016 har den fått en mängd utmärkelser och priser som både ”bästa bil för familjer” och ”SUV of the year”.

Nya Kodiaq växer med sex centimenter - ännu mer utrymme för upp till sju passagerare och mer bagage. I sjusitsiga versionen får tredje radens passagerare ökad fri höjd med 15 millimeter. I femsitsiga versionen utökas istället bagageutrymmet med 75 liter till totalt 910 liter, med nedfällda säten i andra raden maximeras utrymmet till totalt 2 105 liter, en ökning med 40 liter.

Förutom ökat utrymme så har designen fått de första kännetecknen från Škodas nya designkoncept Modern Solid, som tidigare visats i form av konceptbilen Vision 7S. Nya Kodiaq är mer aerodynamiskt utformad och har ett mer kraftfullt intryck än föregångaren.

Interiören i nya Kodiaq präglas bland annat av nya smartare reglage, en mer välorganiserad mittkonsol och nya interiörval. Škoda Smart Dials är de nya programmerbara klimatkontrollsreglagen som dessutom har en inbyggd 32 millimeters skärm. De kan, förutom att styra temperaturen i bilen, även programmeras för att styra de funktioner som är viktiga för respektive förare, exempelvis volymen till infotainmentsystemet eller bilens uppträdande på vägen.

Infotainmentskärmen är nu fristående, med en storlek på upp till 13 tum. Dessutom får nya Kodiaq en head-up display som tillval. Växelspaken är monterad på ratten, vilket ger mittkonsolen en mer välorganiserad och slimmad look. Kodiaq kan också utrustas med en ny laddbox för telefonen, vilket möjliggör trådlös laddning av två smartphones samtidigt, med en effekt på 15W och kylning av enheterna under laddningen.

Kodiaq får också nya interiörval likt de som återfinns i Enyaq-familjen. Det vill säga, Loft, Lounge och ecoSuite med bland annat hållbart behandlat läder.

Den nya Kodiaq kommer att erbjudas med två drivlinor på den svenska marknaden. För första gången kommer Kodiaq att erbjudas som laddhybrid med 100 km räckvidd (WLTP) och med en totaleffekt på 150 kW (204hk). Dessutom kommer nya Kodiaq att erbjudas med en uppdaterad dieselmotor med effekt på 142 kW (193 hk) och fyrhjulsdrift som standard.

Nya Kodiaq är utrustad med förbättrad säkerhetsutrustning, inklusive andra generationens full LED-matrixstrålkastare och mer avancerade assistanssystem. Både Emergency Assist och Traffic Jam Assist har förbättrats för att ytterligare stödja föraren i nödsituationer och vid trafikstockningar. En helt ny funktion (preliminärt tillgänglig från vecka 24, 2024) för Kodiaq är Remote Park Assist, som möjliggör fjärrstyrd parkering genom en smartphone-app och Bluetooth. Detta är särskilt praktiskt vid trånga parkeringsplatser där föraren kan parkera bilen utan att behöva vara i den.

Två andra nya assistanssytem är Turn Assist som varnar föraren och i förekommande fall bromsar vid svängar som korsar mötande trafik, respektive Crossroad Assist som med hjälp av sensorer och kamera framtill varnar för korsande trafik, även när sikten är skymd.

Lansering

Nya Kodiaq har preliminär säljstart i slutet av första kvartalet nästa år och lanseras under försommaren 2024.

Framgångssagan Kodiaq

Škoda lanserade den första generationen av Škoda Kodiaq år 2016 och sedan dess har den fått mer än 40 prestigefyllda utmärkelser. Dessa inkluderar att brittiska Top Gear som utnämnde den till världens "Bästa bil för stora familjer" samt "Årets bil" i Tjeckien, Polen och Bulgarien, samt flera "SUV of the Year"-utmärkelser från brittiska, kinesiska, franska och indiska publikationer. Hittills har 841 900 Kodiaq producerats och sålts till kunder i 60 marknader över hela världen. I Europa har den varit särskilt populär i Škodas största enskilda marknad, Tyskland, följt av Storbritannien och Tjeckien. År 2022 var Kodiaq märkets näst bäst säljande SUV, precis efter Kamiq.

Vi ser en fortsatt hög efterfrågan på våra SUV-modeller i Sverige, där en rymlig och modern laddhybrid med potential att klara alla vardagens resor på el, blir ett intressant alternativ för de lite större barnfamiljerna med en aktiv fritid, säger Stefan Nygren, marknadschef Škoda Sverige.

Viktor Asplund

Press och sponsoransvarig Škoda Sverige

Škoda Auto

  • Fokuserar på tre prioriteringar med sitt ”Next level Škoda”-program för framtiden: att utöka modellportföljen mot nybörjarsegment, att utforska nya marknader för ytterligare tillväxt i volymsegmentet och att göra konkreta framsteg inom hållbarhet och mångfald.
  • Erbjuder för närvarande sina kunder tio personbilserier: Fabia, Scala, Octavia, Superb, Kamiq, Karoq, Kodiaq och Enyaq.
  • Levererade över en miljon fordon till kunder runt om i världen 2020.
  • Har tillhört Volkswagen-gruppen i 30 år. Volkswagen Group är en av de mest framgångsrika fordonstillverkarna i världen. I samarbete med gruppen utvecklar och tillverkar Škoda Auto självständigt fordon samt komponenter, motorer och växellådor.
  • Verkar på tre platser i Tjeckien; tillverkar i Kina, Slovakien och Indien främst genom koncernpartnerskap, samt i Ukraina med en lokal partner.
  • Sysselsätter cirka 42 000 personer globalt och är aktiv på mer än 100 marknader.

Senaste nytt