Rallyproffset Oliver Solberg testar nya Škoda Octavia RS

4. července 2024

Motorsport har varit en del av Škodas DNA i över 120 år. Det arvet reflekteras i RS-versionerna av Škodas modellportfölj. Nya Octavia RS är inget undantag, något som bekräftas av Oliver Solberg. Den unga rallychauffören från Sverige tog den sportigaste Octavian någonsin på en åktur, något som han delar med sig av i denna video.

Vanligtvis brukar Oliver Solberg tävla i Rally-VM i en Škoda Fabia RS Rally2. Nu senast fick 22-åringen möjlighet att provköra den senaste generationens Octavia RS. Enligt honom själv, en utmärkt kombination av prestanda, praktikalitet, komfort, sportighet och självklart rolig körkänsla.

En av de bidragande faktorerna är den nya motorn som ger 195 kW (265 hk), vilket är en ökning på 15 kW (20 hk) jämfört med föregångaren. ”Den direkta kraften är utmärkt. Man behöver inte tänka på växeln; allt du behöver göra är att nudda gasen, oavsett hastighet, så slungas du fram i din Octavia”, säger Solberg. Den fyrcylindriga turboladdade motorn i nya Octavia RS kommer från samma familj (EA 888) som motorn Solberg brukar tävla i, sin Škoda Fabia RS Rally2. ”Motorn på nya Octavia RS har snabb respons och reagerar direkt på gas”, summerar Solberg.

Nytt för den senaste Octavia RS är en elektronisk differential som levererar den perfekta distributionen av acceleration mellan de två framhjulen, för ökad prestanda. ”Det hjälper väldigt mycket att överföra och optimera effekten mellan hjulen. Även om man tar skarpa kurvor i lägre växlar så spinner inte det inre hjulet och man tappar inte heller greppet”, förklarar Solberg.

Nya Škoda Octavia RS har också tagit ytterligare ett steg mot en än sportigare körupplevelse. Chassit sitter 15 millimeter närmare vägen, vilket sänker bilens tyngdpunkt. ”Det är avgörande för bättre väghållning och mer responsiv styrning. För när man kör mer dynamiskt behöver man en bil som går precis i den riktning du vill att den ska gå, utan onödig lutning”, framhäver Solberg. ”Nya Škoda Octavia RS är strösslad med lite mer Motorsports-DNA.”

Enligt Solberg har nya Octavia RS ändå behållit det som gjort det till en beundrad modell sedan den första generationen: exempelvis körkomforten på längre resor. ”Styrkan hos Octavia RS är kombinationen av rimlig fart och komfort på vägen. Bilen är fast och precis, men stötdämparna är inte för hårda”, understryker Solberg.

Den omarbetade och skarpare fronten på Octavia RS har en sportigare look och nya LED Matrix-strålkastare som standard, vilket nöjer Solberg. Efter provkörningen hade Oliver Solberg hemskt gärna behållit nycklarna till en Octavia RS. Leende uttryckte han: ”Kan jag få ha den som tjänstebil, tack?”.

Säljstart

Nya Škoda Octavia RS öppnar till försäljning i Sverige under juli 2024.

Viktor Asplund

Press och sponsoransvarig Škoda Sverige

Škoda Auto

  • Fokuserar på tre prioriteringar med sitt ”Next level Škoda”-program för framtiden: att utöka modellportföljen mot nybörjarsegment, att utforska nya marknader för ytterligare tillväxt i volymsegmentet och att göra konkreta framsteg inom hållbarhet och mångfald.
  • Erbjuder för närvarande sina kunder tio personbilserier: Fabia, Scala, Octavia, Superb, Kamiq, Karoq, Kodiaq och Enyaq.
  • Levererade över en miljon fordon till kunder runt om i världen 2020.
  • Har tillhört Volkswagen-gruppen i 30 år. Volkswagen Group är en av de mest framgångsrika fordonstillverkarna i världen. I samarbete med gruppen utvecklar och tillverkar Škoda Auto självständigt fordon samt komponenter, motorer och växellådor.
  • Verkar på tre platser i Tjeckien; tillverkar i Kina, Slovakien och Indien främst genom koncernpartnerskap, samt i Ukraina med en lokal partner.
  • Sysselsätter cirka 42 000 personer globalt och är aktiv på mer än 100 marknader.

Senaste nytt