Flera förbättringar när Enyaq 2024 lanseras.

1. listopadu 2023

Škoda Enyaq får flera förbättringar när årsmodell 2024 lanseras. Det handlar bland annat om ökad räckvidd, snabbare laddning och ett helt nytt gränssnitt i infotainmentsystemet. Förutom optimerad prestanda och funktionalitet erbjuds Enyaq i ett nytt utförande: Solid Edition, med central prissättning på alla utrustningsnivåer.

Enyaq modellår 2024 öppnas till försäljning idag, den första november och erbjuder en rad förbättringar, samtidigt sker mindre designförändringar som bland annat inkluderar Škodas nya visuella identitet med ny logotyp. Modellbeteckningarna renodlas för att spegla den höjda prestandan och iV-märket utgår. Enyaq i grundutförande heter 85 och 85x med fyrhjulsdrift som även erbjuds som L&K samt Sportline. RS-modellen behåller sin beteckning även om den också får höjd prestanda.

En av de betydande uppgraderingarna är den förbättrade räckvidden. Enyaq 85 kommer exempelvis nå imponerande 560 km, jämfört med föregångarens 539 km enligt WLTP-standard. Ökningen i räckvidd gäller även för Enyaq Coupé, som nu kan stoltsera med 565 km (85) enligt WLTP, jämfört med tidigare 543 km (80).

Förutom den ökade räckvidden har möjligheten till snabbare laddning förbättrats avsevärt. Enyaq 85x och högre versioner kan laddas med en imponerande effekt på upp till 175 kW, vilket innebär att den kan laddas från 20% till 80% på endast 28 minuter. En annan efterlängtad nyhet på Enyaq 85 och högre versioner är batteriförvärmning inför laddning, något som enkelt kan aktiveras via infotainmentsystemet. Motoreffekten har också höjts för samtliga modellvarianter, vilket gör den nya Enyaq-serien ännu mer kraftfull.

  • 85 (tidigare 80) – från 150 kW (204 hk) till 210 kW (286 hk) – 0–100 km/h på 6,7 sekunder
  • 85x (tidigare 80x) – från 195 kW (265 hk) till 210 kW (286 hk) – 0–100 km/h på 6,6 sekunder
  • RS – från 220 kW (299 hk) till 250 kW (340 hk) – 0–100 km/h på 5,5 sekunder

 

Flera förbättringar avseende räckvidd, laddning och effekt ingår i uppdateringen. Men det stannar inte där, Enyaq 85 har även fått en betydande uppgradering av sitt infotainmentsystem. Mjukvaran har uppdaterats till den nya versionen 4.0, vilket ger föraren en helt ny design och förbättrad funktionalitet. I likhet med exteriören har infotainmentsystemet också genomgått en designuppdatering som harmoniserar med Škodas nya visuella identitet.

De digitala instrumentpanelerna och Head up-displayen har också fått nya grafiska element. Förutom förändringar i den digitala miljön har de fysiska kontrollknapparna under infotainmentskärmen fått en ny struktur med målsättningen att förenkla för föraren ytterligare.

Vid sidan av det normala modellprogrammet erbjuds Enyaq och Enyaq Coupé i ett ytterligare utförande; Enyaq Solid Edition. Ett utförande som innebär både central prissättning från Škoda Sverige där kunden får fram ett enhetligt pris på skoda.se direkt och möjligheten att göra fler steg i kundresan online.

Det innebär således en ny affärsmodell med agentförsäljning av elbilar som funnits inom koncernen sedan ett år tillbaka men som nu även omfattar Škoda och försäljningen av Enyaq, enligt pressmeddelande från Volkswagen Group Sverige.

Solid Edition blir tillgängligt på samtliga utrustningsnivåer. Utöver den höga nivån av standardutrustning för respektive modell ingår metallic-lack och elektriskt utfällbar dragkrok på samtliga bilar i Solid Edition-utförandet. För 85x Sportline och RS inkluderas även Advancepaketet, Crystal Face, Head up-display och Canton ljudsystem.

Prissättning

Enyaq 85 Solid Edition erbjuds från 559 900 kr. Räckvidd upp till 560 km, motoreffekt 286 hk. Se ett urval av standardutrustning och prissättning för respektive nivå i bifogad produktöversikt.

Lansering

Škoda Enyaq modellår 2024 har säljstart den 1 november 2023 och lanseras i slutet på första kvartalet 2024. Škoda Sverige kommer också att vara på plats under eCarExpo i Göteborg 1–3 december 2023, där Enyaq modellår 2024 kommer att finnas på plats i flera utföranden.

Viktor Asplund

Press och sponsoransvarig Škoda Sverige

Škoda Auto

  • Fokuserar på tre prioriteringar med sitt ”Next level Škoda”-program för framtiden: att utöka modellportföljen mot nybörjarsegment, att utforska nya marknader för ytterligare tillväxt i volymsegmentet och att göra konkreta framsteg inom hållbarhet och mångfald.
  • Erbjuder för närvarande sina kunder tio personbilserier: Fabia, Scala, Octavia, Superb, Kamiq, Karoq, Kodiaq och Enyaq.
  • Levererade över en miljon fordon till kunder runt om i världen 2020.
  • Har tillhört Volkswagen-gruppen i 30 år. Volkswagen Group är en av de mest framgångsrika fordonstillverkarna i världen. I samarbete med gruppen utvecklar och tillverkar Škoda Auto självständigt fordon samt komponenter, motorer och växellådor.
  • Verkar på tre platser i Tjeckien; tillverkar i Kina, Slovakien och Indien främst genom koncernpartnerskap, samt i Ukraina med en lokal partner.
  • Sysselsätter cirka 42 000 personer globalt och är aktiv på mer än 100 marknader.

Senaste nytt