Däck spelar en avgörande roll för bilens köregenskaper

Visste du att din bil är noga anpassad efter en speciell sorts däck?
Däck är också originaldelar och de spelar en avgörande roll för bilens köregenskaper. Den tekniska utvecklingen när det gäller däck går snabbt framåt. Det har lett till ett ökat behov av aktuell information för att du som bilägare ska kunna välja, montera och använda däcken rätt.

Škoda Original fälgar

Ytterligare en viktig del i att bevara bilens goda köregenskaper är de fälgar du väljer till bilen. Endast Škoda Original fälgar är tillverkade för att passa din bil exakt och de bidrar också till bilens säkerhet, prestanda och komfort. Škoda Original fälgar är bestrukna med extra lager av lack för att bättre stå emot stötar och det ger också fälgarna ett finare utseende. Vi lagerhåller våra fälgar så länge modellen finns, så skadar du en kan du alltid ersätta endast den.

Se vilka fälgar som passar din bil på Škoda Tillbehör

 

Vi på Škoda​ samarbetar med de allra främsta däcktillverkarna

Tänk på att bilens säkerhet, prestanda och komfort i hög grad påverkas av vilka däck du väljer. En del däck kan faktiskt vara direkt olämpliga – även om de råkar ha rätt dimensioner.

Vill du vara säker på att du får optimala däck till just din bilmodell så ska du besöka din auktoriserade Škoda​-handlare. På Škoda​ samarbetar vi dessutom med de allra främsta däcktillverkarna.​​​​​​

Vill du beställa däck och fälgar

Aktivera sommaren

Dags för sommarhalvårets alla aktiviteter och äventyr. Men innan dess är det förstås dags för din Škoda att få på sommardäcken.

Checklistan nedan visar vad du ska tänka på inför sommarsäsongen. Smartast är att låta experterna på din bil göra skiftet, då vet du att det blir rätt gjort. Samtidigt kollar de att däcken är i form för att klara hela sommarsäsongen. Och skulle du behöva nya sommardäck, så vet de vilka som passar din bil bäst.

Sommardäcken – 10 saker att tänka på

1. Byt i tid

Från och med 15 april är det olagligt att köra på dubbdäck enligt svensk lag, så se till att byta till sommardäck i tid. Hur tidigt kan du då byta? Det finns inget krav att ha vinterdäck från och med 1 april.

Kör inte med dubbfria vinterdäck på sommaren! Det finns inget förbud mot det, men både vi och Transportstyrelsen avråder starkt. Gummiblandningen och mönstret på dubbfria vinterdäck är utvecklade för vinterväglag – på sommaren ger de försämrade köregenskaper och kan ge längre bromssträcka. Dessutom är det oekonomiskt eftersom vinterdäcken slits snabbare vid högre temperatur. Det finns alla anledningar att byta till riktiga sommardäck.

2. Kolla hur däcken mår

Däcket slits olika beroende på körstil och hastighet. Tänk på att kolla däckets mönsterdjup innan du byter. Enligt svensk lag ska ett sommardäck minst ha 1,6 mm mönsterdjup. Vi rekommenderar dock att du börjar fundera på att byta däck redan när mönsterdjupet kommer nedåt 3 mm för att behålla bromsförmågan och vägegenskaperna.

3. Tänk på att däck åldras

Med tiden blir gummit hårt och greppet sämre. Vi rekommenderar att du inte har däck som är äldre än fem år. Det är lätt att se hur gamla däcken är: Leta efter texten DOT och en rad siffror på däcket (längst ned mot fälgen). De sista siffrorna visar tillverkningsvecka och år. Till exempel: DOT XX XX XXXX 1812. Däcket är tillverkat vecka 18 år 2012.

4. Välj rätt dimension

Däcken du köper ska vara anpassade för bilens vikt och hur fort bilen får köra.Škoda har testat sig fram till vad som är optimalt för bilens väghållning och prestanda och vilka däck som bäst passar fälgarna. I bilens registreringsbevis står det vilken dimension däck och fälgar ska ha. Alla däck på bilen ska vara av samma typ, du får till exempel inte ha två sommardäck och två vinterdäck på bilen samtidigt. Du bör ha samma fabrikat på alla däck.

För bilar med fyrhjulsdrift: om skillnaden mellan däckens mönsterdjup är för stor, snurrar hjulen olika fort. Det kan leda till hög bränsleförbrukning och kostsamt slitage på drivlinan. Enklaste sättet att se till att det blir rätt är att ta hjälp av experterna hos din Škoda-verkstad. De ser till att du får exakt rätt däck till din bil.

5. Välj ett premiumdäck

 När din Škoda lämnar fabriken är den utrustad med premiumdäck anpassade just för din bilmodell. Däcken kommer från våra samarbetspartners och vi rekommenderar att du väljer någon av dem när du ska köpa nya däck. Det lönar sig ofta eftersom däcken har lägre rullmotstånd och gummiblandningar som klarar många mil och ger bra bränsleekonomi.
Dessutom beter sig bilen som den ska i ett skarpt läge. Så välj ett välkänt premiumdäck för din och dina medtrafikanters skull.

Våra samarbetspartners är Bridgestone, Continental, Goodyear, Michelin, Nokian och Pirelli.

6. Boka tid för byte

Din Škoda-verkstad hjälper dig att välja – och byta till – rätt däck. De kan också hjälpa dig med ett bromstest. Passa på att få fler saker gjorda när du ändå är inne, till exempel service eller reparation. Prata med din servicerådgivare när du bokar.

7. Efterdra och kontrollera lufttryck

Någon vecka efter att du skiftat hjul bör du efterdra hjulskruvarna så att de sitter ordentligt. Be gärna din verkstad om hjälp. Kontrollera även lufttrycket då och då. Fel lufttryck påverkar köregenskaperna, bränsleförbrukningen och däckets livslängd på ett negativt sätt. Du hittar information om lufttryck för just din bil i instruktionsboken, i tankluckans insida eller på dörrstolpen vid förarplatsen.

8. Byt till vinterdäck i tid

Från och med 1 december till 1 april är det lag att använda vinterdäck. Men tänk på att snön kan komma tidigare och att det redan från 1 oktober är tillåtet att köra på vinterdäck om det är eller ska bli vinterväglag.

9. Lagra rätt

Lagra däcken rätt så räcker de längre. Däck är känsliga för värme och solljus, därför är det mörkt, torrt och svalt som gäller. Däck på fälg lagrar du liggande, lösa däck stående.

10. Spara utrymme och tid

Många av våra återförsäljare och servicepartners erbjuder däckhotell, ett extra smidigt sätt att lagra sommardäck och vinterdäck under säsongen som de inte används. Du slipper ödsla förrådsutrymme för däcken, du vet att de blir lagrade på rätt sätt, och du får dem smidigt och korrekt monterade när det är dags för skifte.


Har du fler frågor om däck och fälgar? Ta kontakt med din Škoda-verkstad – de hjälper dig att få grepp om det här med sommardäck.

Hitta din närmaste däckexpert