Fördelar med elbil

Det finns många vinster med att köpa en eldriven bil istället för en bil som använder fossilt bränsle. Förutom att elbilen minskar ditt klimatavtryck ger den dig även en helt ny körupplevelse - snabb, tyst och modern.

Hur väljer jag den bästa elbilen?

Att köpa en elbil är ett bra val för både dig och klimatet. Men det finns en del saker du kan fundera på innan köpet. Vilken elbil som passar dig bäst beror på hur mycket du kör, var du bor och hur stor bil du behöver. Börja med att fundera över vad som är viktigt för dig:

5 bra saker med en elbil

1. Du kör klimatsmart och miljövänligt

Genom att köra på el minskar du utsläppen av växthusgaser och partiklar. Genom att ladda bilen med förnybar energi minskar du din belastning på miljön.

2. Du får en hållbar bil med ny teknik

Att köra en elbil känns modernt och kräver mindre service än en fossildriven bil. Elbilen har även ett väldigt tyst motorljud och rysligt snabb acceleration.

3. Du kör billigare

I längden blir det billigare att köra en elbil istället för en fossildriven bil. Den kräver bra mycket mindre underhåll och det är billigare att ladda en elbil än att tanka.

4. Du laddar bilen smidigt

Dagens elbilar har ett laddningsbart batteri som du kan köra riktigt långt på. Det är också enkelt att ladda bilen hemma eller på laddstationer runt om i hela Sverige och Europa.

5. Du får billig skatt

De bilar som har lägre koldioxidutsläpp premieras med en låg fordonsskatt. Det gör elbilen snällare mot din ekonomi plus att du kan få extra bidrag för installation av laddbox hemma.

Lär känna Škodas bilar på el

Alla Škodas eldrivna bilar

Förvänta dig roligare körning, lägre utsläpp, fler möjligheter och mindre begränsningar. Följ med oss på vår resa in i framtiden!

Elbil SUV

Škoda Enyaq

En 100 % eldriven SUV med högsta komfort och körglädje. Modellen finns både som bakhjulsdriven och fyrhjulsdriven.

Sportbil på el

Škoda Enyaq 85x med fyrhjulsdrift i Sportlineutförande är vår sportigaste elbil med en egen utrycksfull interiör. De två elmotorerna på totalt 286 hk accelererar från 0-100 km/tim på bara 6,6 sekunder. Sportchassit med progressiv styrning och körläge ger dig perfekt kontroll över bilen.

Sportig elbil och Coupé

Enyaq Coupé

Gemensamt för Enyaq Coupé är den sportiga SUV-karossen som erbjuder generöst med utrymme, kraftfull design och otrolig körglädje. Som grädde på moset har bilen ett panoramaglastak för att ge en ännu mer sportig look samt större innerutrymme.

Enyaq Coupé RS

Škodas kraftfullaste elbil hittills – Enyaq Coupé RS. 340 hästkrafter slungar tyst bilen framåt från 0 till 100 km/h på bara 5,5 sekunder. Tillsammans med fyrhjulsdriften innebär den imponerande räckvidden på cirka 540 km att du kan ta dig an sträckor, både tur och retur, utan att behöva känna stress för laddning.

Elbil familj

Škoda Enyaq

En helt eldriven SUV med upp till 560 km räckvidd enligt WLTP. Med Enyaq kör du helt utsläppsfritt och tyst, oavsett om du har korta ärenden i stan eller packar bilen full (585 liter bagage) och åker ut på landet med hela familjen över helgen.

Är elbilar framtiden?

Utvecklingen av elbilar och batterier har under de senaste åren skjutit i höjden. Det går allt snabbare att ladda elbilar och de kan köras längre på en laddning - vilket gör att efterfrågan på nya elbilar har blivit stor.

Även den svenska regeringen ser elbilen som en hållbar framtidsinvestering och ett sätt att nå klimatmålen. Därför kan du som köper en elbil till exempel få ett grönt bidrag när du installerar laddbox hemma. Elbilen är vägen till ett bättre och hållbart klimat där vi minskat utsläppen av växthusgaser och har lägre buller i våra städer.

3 smarta tips för dig som vill köpa elbil

1. Laddbox

Installera en laddbox i ditt hem eller på jobbet. Det blir både smidigare och billigare i längden! Dessutom kan du få bidrag till det.

2. Värm batteriet

Se till att värma bilen under laddning innan du kör iväg på vintern. Ett tempererat batteri ger en längre räckvidd.

3. Planera

Planera om du ska åka långt. Du kan till exempel ladda ner en app som hjälper dig hitta lediga laddstolpar längs vägen.

Fordonsskatt, förmånsvärde och bonus malus

När du köper en eldriven bil eller laddhybrid får du en billig fordonsskatt som räknas ut beroende på hur många gram koldioxid bilen släpper ut per kilometer. En fossildriven bil får istället höjd skatt, vilket kallas malus.

Även förmånsvärdet för en elbil är sänkt och kan göra elbilen billigare än en bil på bensin eller diesel.

Utöver detta kan du även få en skattereduktion för installation av Grön teknik i form av en laddstolpe för din elbil i ditt hem.

Vad är skillnaden mellan elbil och bensinbil?

Smart eldriven motor

I en elbil har den fossildrivna motorn ersatts med en helt elektrisk motor som har högre effekt än en bensinmotor. Det försvinner inte lika mycket energi i form av värme som vid förbränning av fossilt bränsle. Om du väljer fyrhjulsdrift får du två elmotorer som med innovativ teknik fördelar drivkraften mellan bak- och framaxel.

Tyst och modern

Elbilen har till skillnad från en bensindriven bil inget avgasrör eller ljud från motorn. Det gör att bilen är väldigt tyst, nästan ljudlös. En elbil kan dessutom accelerera väldigt kvickt, vilket gör att du snabbt kommer iväg så fort du tryckt foten på gaspedalen. Du slipper även att till exempel byta olja eftersom elbilen inte har en traditionell motor.

Uppladdningsbar i ditt hem

Räckvidden för elbilar ökar i takt med att batterierna utvecklas. Men förbrukningen beror av många faktorer som hastighet och temperatur och för längre resor behöver man ladda under färd, vilket tar längre tid än en vanlig tankning. Fördelen är att du kan ladda din elbil hemma till ett lägre pris. I slutändan blir en elbil betydligt snällare mot både din ekonomi och miljön jämfört med en bensin- eller dieseldriven bil.

Vad är skillnaden mellan elbil, laddhybrid och mildhybrid?

Elbil

En ren elbil drivs 100% på el genom ett batteri som kan laddas upp med ström från en laddstation eller ett vägguttag hemma. Med en elbil kör du helt klimatneutralt och med den senaste tekniken. Ibland kallas helt eldrivna bilar för BEV (Battery Electric Vehicle)

Laddhybrid

En bil som kombinerar eldrift med bensin- eller dieseldrift kallas oftast för laddhybrid, plug-in-hybrid eller PHEV (Plugin Hybrid Electric Vehicle). Batteriet i en laddhybrid räcker inte lika långt som batteriet i en elbil. Är batteriet urladdat eller om du ska åka en längre sträcka används istället förbränningsmotorn med bensin eller diesel. Du laddar batteriet på samma sätt som en elbil.

Läs mer om laddhybrid

Mildhybrid

En mildhybrid (mHEV) har ett mindre batteri som används tillsammans med en förbränningsmotor. Batteriet i en mildhybrid används främst för att ge mer kraft vid acceleration och minska bilens utsläpp i stadstrafik. Batteriet laddas när du kör, men kan inte laddas i ett vanligt eluttag.

Elbilens räckvidd

Hur långt kan jag köra?

Hur långt du kan köra med en elbil beror främst på hur mycket energi batteriet kan lagra och hur hög energiförbrukning elbilen har. Men hur du kör och vilken temperatur det är ute kan också spela stor roll för hur lång räckvidden är. Med Škoda Enyaq 85 kommer du långt – upp till 560 km (WLTP) på en enda laddning.

Laddstationer i Sverige

3 tips för längre räckvidd

Planera din körning, försök att hålla en jämn hastighet och undvik kraftiga inbromsningar. Du kommer dessutom längre om du kör i lägre hastigheter.

Värm upp bilen och batteriet innan du kör iväg på vintern. Det gör du enklast genom att koppla en laddare till bilen och sätta på kupévärmaren en stund innan du ska köra. Batteriet presterar nämligen som bäst i rumstemperatur och får gärna laddas ofta så att batteriet kan hålla en balanserad temperatur.

Håll koll på att bilen har bra däck med perfekt däcktryck. Har bilen ett gott grepp på vägen minskar energiåtgången och du kan köra längre på en laddning.

Elbilsbatteri - Hur bra är batteriet i en elbil?

Modern batteriteknik

Batterierna i elbilar är nuförtiden väldigt effektiva och förväntas hålla lika länge som hela elbilen. Alla Škodas elbilsbatterier har avancerad Li-ion-batteriteknik. Du kan ladda batteriet tusentals gånger utan att batteriet tappar effekt. Utvecklingen av elbilsbatterier går snabbt och i takt med att tekniken förbättras blir även hållbarheten och räckvidden på batterierna längre.

Garanti

Škoda ger även en garanti på batterierna i sina elbilar på upp till 8 år eller 160 000 km (beroende på vilket som inträffar först). För Enyaq är batterinivån garanterad att inte sjunka under 70 % av sitt ursprungsvärde under den perioden. Škoda garanterar även gratis reparationer av alla fel på högspänningsbatterierna under den perioden.

Nästa steg

Ladda hemma

Läs allt om hur man laddar en elbil hemma.

Ladda ute

Läs allt om hur man laddar en elbil ute.

Boka provkörning

Boka din provkörning hos din närmsta återförsäljare.

Aktuella erbjudanden

Missa inte att spana in våra kampanjerbjudanden med attraktiva paketpris innan du köper din nya Škoda.

Undrar du nåt om elbilar?

Vanliga frågor och svar om elbilar

Elbil - Fakta

Hur fungerar en elbil?

Motorn på en eldriven bil skiljer sig från en fossildriven motor. En elektrisk bil kan drivas av en eller flera elmotorer och körs på el som lagrats i ett batteri. Hur långt du kan köra med en bil på el beror på hur mycket elbatteriet kan lagra, hur effektiv elbilen är och hur vädret är ute.

Du kan ladda elbilens batteri med vanlig el från elnätet, till exempel genom en laddbox i ditt hem. En elbil saknar även avgasrör vilket gör att bilen rullar väldigt tyst och helt utan koldioxidutsläpp.

När kom den första elbilen?

Den första elbilen gjordes redan på 1880-talet och var i början på 1900-talet den bil som sålde mest innan bensin- och dieselbilar tog över marknaden. Elbilen var dessutom det första fordonet som bröt hastighetsrekordet 100 km/h.

Funkar elbil bra i kallt klimat?

En elbil har inga problem att starta i när det är riktigt kallt, vilket en del bensin- eller dieselbilar kan ha. Men eftersom elbilens batteri mår bra av att vara i rumstemperatur är det bäst om du värmer upp bilen på vintern innan du kör iväg. Då kan du köra lite längre på en laddning! Tänk också på att det kan ta lite längre tid att ladda när det är riktigt kallt, så ladda gärna direkt när du kört en sväng när bilen redan är uppvärmd.

I Škodas elbilar finns ett högeffektivt värmepumpsystem gör att du får längre räckvidd när du kör jämfört med elbilar utan värmepump.

Hur ofta behöver elbilen service av elmotorn?

Eftersom den viktigaste, och i själva verket den enda, rörliga delen i en elektrisk motor är rotorn är servicekraven minimala jämfört med för en förbränningsmotor. Det finns inget behov av några oljebyten eller byte av bränsle- och luftfilter.

Är det farligare att vara med om en olycka i en elbil än en vanlig bil?

Precis som vanliga bilar går elbilar igenom standardiserade krocktester med goda resultat. Elbilens batteri är till exempel inte explosivt vid en olycka och dessutom kan elbilen fungera utan koppling samt utan växellåda eller motorolja, vilket vanligtvis är en orsak till bränder vid en krock.

Är en elbil en miljöbil?

Alla bilar oavsett bränsle och teknik belastar miljön. Genom att köra en elbil och ladda med förnybar energi bidrar du till minskade utsläpp av växhusgaser, partiklar och andra skadliga ämnen. En helt eldriven bil klassas som miljöbil.

Elbil - Kostnader

Är det dyrt att ha en elbil?

Nej, även om inköpspriset är lite högre på en elbil än på till exempel en bensinbil kan du i dagsläget få en väldig förmånlig fordonsskatt som jämnar ut kostnaden jämfört med en bensindriven bil. Dessutom behöver inte bilen servas så ofta. I längden är det faktiskt billigare att ha en elbil jämfört med en fossildriven bil - du laddar mycket billigare än vad du tankar för!

Se hur mycket du sparar med en elbil

Vad kostar det att ladda en elbil?

I snitt brukar man räkna på att det kostar några kronor per kWh du laddar hemma, beroende på vad du har för elavtal bland annat.

Elbil - Laddning

Hur laddar jag en elbil hemma? Och behöver jag en laddbox?

Vi rekommenderar att du installerar en laddbox i hemmet. Installationen görs av en utbildad elektriker som säkerställer att den monteras och säkras upp på ett säkert sätt som inte stör din övriga elanvändning i fastigheten. I nödfall kan du ladda din elbil via ett vanligt eluttag men eftersom det belastar elkablarna i huset innebär det en risk för överhettning och brand. Ladda aldrig i ett vanligt eluttag om du är osäker på om kablarna i huset tål det.

Läs mer om laddning hemma

Hur laddar jag en elbil på en laddstation?

Du kan ladda bilen på offentliga laddstationer vid t.ex. köpcentrum eller på stan samt på olika snabbladdningsstationer som fungerar på liknande sätt som bensinstationer - du kopplar in laddaren i bilen och låter den ladda.

Jag bor i lägenhet, kan jag ladda min elbil hemma?

För att kunna installera en laddbox om du bor i lägenhet behöver du först och främst prata med fastighetsägaren. Om ni kommer överens om en lösning brukar det oftast sluta i en förhöjd parkeringsavgift eller en högre hyra.

Ska jag koppla bort laddningskabeln så fort batteriet är fulladdat?

Nej det behöver du inte. Bilens laddningssystem stängs automatiskt av när laddningen är klar.

Kan en elbil laddas i regnet?

Ja, din elbil kan laddas utan att du behöver vara rädd för elektriska stötar eller skador på bilen när det regnar. Både bilen och själva laddaren har flera skyddsnivåer för sådana tillfällen. Dessutom kan motorn bara startas om du har kopplat bort laddningskabeln från bilen.

Kan jag ladda min elbil när det snöar?

Om du laddar på vintern samtidigt som den snöar och blåser, finns det risk att snön smälter och att laddkabeln fryser fast. Škoda har utvecklat fram ett smart tillbehör som skyddar mot detta. Fråga din Škoda-handlare om detta.

Elbil - Batteri

Är elbilar och elbilsbatteri dåligt för miljön?

Om vi ska minska våra utsläpp av fossila bränslen och skapa en mer hållbar framtid behöver vi elbilar. När du kör en elbil släpper den ut 0% koldioxid. Överlag har en elbil mycket mindre påverkan på klimatet jämfört med fossildrivna bilar.

Men nya möjligheter ger såklart även nya utmaningar, till exempel hur man utvinner råvaror på ett hållbart sätt. Det spelar också roll om elen som används för att ladda elbilen är framställd via grön energi som vattenkraft, vindkraft eller solenergi. I Sverige är en stor del av elproduktionen grön energi, vilket i slutändan gör elbilen till ett bra alternativ för miljön.

Hur lång livslängd har ett elbilsbatteri?

Dagens elbilsbatterier har mycket lång livslängd och förväntas hålla lika länge som bilen.

Hur många kilometer kommer batteriet i en elbil att räcka totalt?

Erfarenheter från länder där elbilar används i stor utsträckning, även som till exempel taxibilar, visar att batterierna behåller 75 % till 90 % av sin ursprungliga kapacitet även efter 200 000 eller 300 000 km, beroende på vilken teknik som används. 

Blir batteriet dåligt om jag använder elbilen mycket?

Varje gång elbilsbatteriet laddas påverkas kapaciteten minimalt och batteriet i en elbil förväntas hålla hela bilens livstid.

Vad kan jag göra själv för att batteriet ska räcka långt?

Škodas batterier håller en hög kvalitetsnivå och har inbyggda skyddsmekanismer för att ge en lång livslängd. För helt eldrivna bilar rekommenderar vi följande laddning av batteriet:

  • För dagligt bruk ladda till max 80 % och ladda bara till 100% inför en längre resa. Undvik att låta bilen stå med 100% fulladdat batteri och kör iväg direkt.
  • Undvik att ladda ur högspänningsbatteriet helt, t.ex. genom att låta bilen stå länge när batterinivån är låg. Batterinivån bör inte vara lägre än 20 % en längre tid.
  • Parkera bilen med en laddning på minst 30 % och högst 80 % vi stilleståndstider längre än 12 timmar → , t.ex. på flygplatser före en resa. Vid minusgrader bör laddnivån vara minst 40%.
  • Utsätt inte din elbil för utomhustemperatur under -30 °C eller över 60 °C i mer än 24 timmar.

Påverkar snabbladdning livslängden på batteriet?

Livslängden på batteriet blir inte sämre för du laddar bilen vid snabbladdningsstationer jämfört med långsammare laddningsstationer, men undvik att systematiskt snabbladda din elbil med de allra högsta effekterna.

Nyhetsbrev Škoda

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om det senaste från Škoda