Varje rutt bjuder på handplockade sevärdheter, lagom körsträckor och tips som får semestern att flyta! Välj mellan en historisk tidsresa genom Sveriges historia, från Gamla Uppsala till Kalmar, känn den svenska naturens frihet genom en frilufts- och aktivitetsvecka från Abisko till Åre, eller njut av ett kulinariskt smakstråk som tar dig från Malmö till Göteborg.
En resa från Uppsala till Kalmar
Cirka 653 kilometer / 9 timmar effektiv körtid
En sjudagars tidsresa fyllt av gravhögar, silvergruvor och renässansslott: från de mytiska kungshögarna i Gamla Uppsala via Sala silvergruva, spökhistorier på Engsö slott och Vasakungarnas Örebro till Göta kanals mäktiga Bergs slussar, Heliga Birgittas kloster och 800 år av maktkamp och arkitektur på Kalmar slott.
Dag 1 – Din tidsresa börjar i Gamla Uppsala. Stå öga mot öga med de mäktiga, upp till elva meter höga Kungshögarna. Besök det intilliggande Gamla Uppsala Museum där fynd, ljudberättelser, modeller, bildspel tar dig från 500-talets hedniska småkungadöme, via vikingatidens religiösa brytningstid till byggandet av domkyrkan från 1100-talet. Avsluta med en härlig fika i den ombyggda prästgården från 1800-talet.
Dag 2 – Kör knappt nio mil till Sala Silvergruva. Hissas 155 meter rakt ned via Ulrica Eleonora-schaktet, promenera genom hand¬huggna salar som håller +2 °C året runt och se den berömda bröllopssviten – “världens djupaste hotellrum”.
Dag 3 – Sätt kurs mot Mälarens skärgård och Engsö slott, ett medeltida stenhus på natursköna Ängsön under seklernas gång byggts om, byggts till och förskönat av båda släkterna Sparre och Piper. Slottet var bebott fram till slutet av 1950-talet men fungerar i dag som ett levande historiskt museum. Det beskrivs som Sveriges mest hemsökta slott och är världskänt för sina spöken, däribland hovnarren Anders Luxemburg och den stränga Brita Bååt sägs fortfarande vandra genom salarna.
Dag 4 – Förmiddagen ägnas åt en guidad tur i Örebro slott, en medeltida fästning som Vasakungarna byggde om till renässans¬palats på sin holme i Svartån. På eftermiddagen väntar korsvirke och småhantverk i frilufts¬museet Wadköping – köp nygräddat bröd i det lilla 1700-talsbageriet.
Dag 5 – Följ E20 till Linköping och sväng av mot Göta kanal. Vid Bergs slussar klättrar sju sammankopplade kammare – Carl Johans slusstrappa – 18,8 meter upp från sjön Roxen. Se båtarna “lyftas” eller hyr kajak längs dragvägen.
Dag 6 – Ditt nästa stopp är Vadstena. Vandra i Heliga Birgittas kloster¬korridorer, lyssna till nunnorna i klosterkyrkan och besök Gustav Vasas bastanta renässans¬slott vid Vätterns strand – en byggnad som tjänat som fästning, palats, spannmålsmagasin och arkiv genom tumultartade perioder av krig och fred.
Dag 7 – Avsluta din tidsresa i Kalmar slott, vars murar har bevittnat Dacke¬upproret, Kalmar-unionen och Vasaprinsen Erik XIV:s tidiga barndom. Den permanenta utställningen leder dig 800 års makt¬kamp och arkitektur.
En resa från Abisko till Åre
Cirka 1 234 km / 15 h 45 min effektiv körtid
Ett sjudagars äventyr i storslagen fjällnatur: från midnattssolen i Abisko, isskulpturer på Ishotellet i Jukkasjärvi och samisk kultur på Ájtte i Jokkmokk, till dånet från Storforsen, Skuleskogens världsarvssköna högkustlandskap och toppbestigning, downhill, ridning och mycket mer i Åre.
Dag 1 – Starta i Abisko nationalpark: spana mot den ikoniska U-formade Lapporten, gå hängbron över Abiskojåkka och ta linbanan till Aurora Sky Station för midnattssol som glider horisontellt över Torneträsk.
Dag 2 – Kör cirka en och en halv timme till Ishotellet i Jukkasjärvi, som erbjuder en unik arktisk semester både vinter och sommar. Skåla i ett glas av ren is, övernatta i en snö-skulpterad svit eller testa isskulptering innan du besöker den rödmålade 1600-tals¬kyrkan bredvid.
Dag 3 – Fortsätt ner för E45 genom gles tall¬skog till Jokkmokk och fjäll- & samemuseumet Ájtte – porten till världsarvet Laponia. Som huvudmuseum för den samiska kulturen i Sverige, samt specialmuseum för fjällvärldens natur och kultur, är Ájtte en plats där du kan fördjupa dig i samisk kultur och fjällvärldens historia. Genom engagerande utställningar får du uppleva människan i samspel med naturen, lära dig om renskötsel, årstids¬vandringar, sångtraditionen jojken och mycket mera. Missa inte museishoppen!
Dag 4 – Följ Piteälven mot Storforsen, Europas största oreglerade fors: en 82-meters fallsträcka där 250 kubikmeter per sekund smäller över klipporna. Checka in på spahotell, vandra till Brudforsen längs med Piteälven eller upptäck den magiska naturen på en cykel. Ett tips är att förboka en picknickkorg i hotellets reception eller att avnjuta en härlig fika på i sommaröppna Kaffestugan.
Dag 5 – Kör mot kusten och följ E4:an tills du anländer till Skuleskogens nationalpark – ingen annanstans är Bottenhavet så djupt och öarna så höga som längs Höga Kusten. Här kan du uppleva klassisk trollskog, djupa dalgångar, kala hällmarker och hisnande bergstoppar. Förutom fantastisk vandring erbjuder nationalparken en spännande historia om hur inlandsisen, landhöjningen och havsvågorna format landskapet. Välj hotell, camping, vandrarhem, B&B, lantgård eller stugby – valen är nästintill oändliga. Efter en god nattsömn lämnar du för nästa äventyr – men stanna till en kortis vid Högakustenbron och låt dig imponeras av Sveriges egen “Golden Gate”.
Dag 6 och 7 – Sista två dagarna tillbringas i Åre. Vandra upp Åreskutans topp (1 420 möh) – där makalös utsikt och Sveriges högst belägna våffelstuga väntar. Byt skor mot downhillcykel i Åre Bike Park eller paddla kvällskajak på Åresjön. Om du hellre tar det lite lugnare kan en fisktur, golfrunda eller en ridtur rekommenderas. Innan hemfärd gör du en 25-minuters avstickare till Tännforsen, landets största vattenfall som dånar på sommaren och fryser till en katedral av is om vintern.
En resa från Malmö till Göteborg
529 kilometer / cirka 8 timmar effektiv körtid
Ett sjudagars “smakstråk” fyllt av matsensationer: från street-food och speakeasys i Malmö via Österlens äppellundar, Wapnö Gårds fantastiska gårdsbutik och Falkenbergs skafferi av lokala producenter till nyöppnade klassikern Feskekörka i Göteborg.
Dag 1 – Börja genom att djupdyka i industri-hippa Malmö Saluhall – ett gammalt godsmagasin som rymmer allt från falafeldoftande food-trucks till fermenterad kimchi och råmjölksglass. Bege dig sedan mot Möllevångstorget för härlig torghandel. När kvällen faller beställer du vedugnsbakad surdegspizza under kastanjerna på Far i Hatten i Folkets Park, innan du ringer på en anonym dörr och sippar prisvinnande cocktails på den dolda baren Care/of.
Dag 2 – Håll i dig ratten, för nu står en händelserik dag i Österlen för dörren. Slingrar dig E65:an till Glemmingebro för ett besök till Olof Viktor. Här kan du starta dagen med en härlig frukost bestående av magiska mackor eller börja värma upp bukmusklerna med en perfekt miniprinsessa, en fluffig smörstinn croissant eller sju sorters kakor. Resan fortsätter till den pittoreska fiskebyn Kåseberga, strax intill de ikoniska Ale stenar. Här hittar du Kåseberga Fisk – ett familjeägt rökeri med anor från 1968. När hungern smyger sig på kan du slå dig ner och njuta av alltifrån stekt sill med mos till varmrökt lax och fish & chips. Rulla vidare till Kivik Musteri, följ ciderns resa från blommande äppellund till ekfat, provsmaka brut cider och fyll bagage¬lådan med muster, cidrar och andra drycker direkt från musteriet. Ett stenkast bort doftar det rostad kakao hos Österlen Choklad, en ”bean-to-bar-fabrik” i en gammal byskola där du kan gjuta din egen pralin. I Köpingebro väntar lavendel¬ängar och prisbelönt glass hos Österlenkryddor, innan du äter dagens sista måltid på Friden Gårdskrog: tunn, vedugns-bakad pizza toppad med gårdens egna äpplen och blåmögelost, serverad mitt i fruktträdgården.
Dag 3 – Resans längsta biltur står på menyn när du nu klättrar upp till Bjärehalvön, där Sveriges första färsk¬potatis plockas redan i slutet av april. Köp nypotatis vid gårds¬stånd, plocka jordgubbar och avsluta med fisk-&-skaldjurs¬tacos på en strand¬krog i Torekov.
Dag 4 – Via E6 når du Wapnö Gård utanför Halmstad, ta en rundtur i det fria innan du kastar dig över gårdsbutikens fantastiska urval av varor – från gårdslagade pajer, röror, desserter, granola och marmelader till högmarmorerat nötkött från gårdens frigående kvigor, kokvigor och kor, säsongens grönsaker, ostar, öl och massa annat gott.
Dag 5 – Fortsätt resan norrut via E6:an tills du når Falkenberg. Här kan du botanisera i Falkenbergs Skafferi – ett matkollektiv bestående av ett 60-tal passionerade matkreatörer, småproducenter och odlare runt om i Falkenberg. Testa på självplock av jordgubbar och hallon hos Hallands bär i Getinge, njut av fantastisk fisk hos Laxbutiken i Heberg, prova traktens lokala ölsorter hos Agerörs Kustbryggeri eller Glommens bryggeri, för att sedan avsluta dagen med att check in hos Kvarnens Pensionat i kustpärlan Olofsbo.
Dag 6 – Gör den korta resan till Varberg och hyllade Spiseriet. Här fokuserar man på ekologiskt, hållbart och närproducerat, med målet att skapa smakupplevelser från vad som finns tillgängligt per säsong från lokala gårdar och leverantörer. Lunch serveras varje dag men middag endast utvalda sommarkvällar – så håll utkik på deras hemsida för att pricka in ett datum där du är fri att välja.
Dag 7 – Resan kulminerar i Göteborgs nyrenoverade Feskekörkan. Handla pilgrimsmusslor hos Flåtens Fisk, beställ en räkmacka XXL på Haldis Kök och avrunda hos Pråmenaden, Feskekörkas uteservering mitt i kanalen. Om det fortfarande finns rum för efterrätt så gör ett besök till någon av staden heta glassbarer – våra tips är antingen SM-vinnaren Gelaterian, Råda Gelato i Linné eller klassikern Konditori Kampanilen i Majorna.