Våren är på ingång och det börjar bli dags att byta till sommardäck. Varför inte passa på att ge bilen lite extra kärlek med en ordentlig vårstädning? Genom att rengöra och vårda kan du inte bara välkomna den ljusare årstiden med en glänsande och fräsch bil, utan också främja dess långsiktiga prestanda och skydda den mot potentiella skador.

Ta del av vår tvättguide för att göra din Škoda redo för vårens och sommarens alla äventyr.
 

Hitta snabbt i tvättguiden:

Innan du börjar tvättaTvätta bilen invändigt | Tvätta bilen utvändigt | Checklista inför långa resor med bilen

Tänk på detta innan du tvättar bilen:

  • Se till att noga läsa igenom alla instruktioner och rekommendationer för de rengöringsmedel och material du använder så att du är säker på att de passar för just din bil och dess in- och utvändiga ytor.

  • Invändig rengöring går alldeles utmärkt att göra på hemmaplan men när det gäller utsidan rekommenderar vi att du tar dig till en tvätthall eller en biltvätt. Brunnarna på våra gator leder nämligen inte sällan ut till vattendrag som blir förorenat av kemikalierna i rengöringsmedlen och smutsen som sitter på bilen. Därför är det viktigt att man filtrerar det smutsiga tvättvattnet, vilket görs på tvätthallar och biltvättar.

Så tvättar du bilen invändigt

Börja med att röja ur genom att plocka bort skräp och småprylar som annars kommer vara i vägen när vi börjar städa. Nedan har vi delat upp våra tips utifrån olika städmoment, så som dammsugning, rengöring av mattor och pedaler, instrumentpanel med mera.

Dammsug

Dammsug försiktigt säten och mattor, plocka ut mattorna och dammsug golvet under. Försök komma åt alla trånga utrymmen där smuts och damm samlas med tiden. Dammsug alla ytor längs golvet, vid dörrtrösklar och i bakluckan. Gå sedan vidare till hårda ytor som instrumentpanel, dörrar och lister runt fönster. Använd ett borstmunstycke för att undvika att repa ytorna. 

Har du åtkomst till ett munstycke med tryckluft (lufttrycksstråle) kan du med fördel använda den för att blåsa ut eventuell smuts som inte fångats upp av dammsugaren. Fokusera runt knappar och vred, golvet under sätena med mera.

Några saker att tänka på: 

  • Om du dammsuger lädersäten bör du vara försiktig, och använd helst ett mjukt borstmunstycke för att undvika att skada materialet.
  • Ett tips är att använda en klädvårdsrulle över sätena efteråt för att få bort eventuell smuts som dammsugaren inte fångade upp.
  • För att få bort så mycket smuts från under sätena som möjligt, börja med att skjuta fram stolarna så långt det går, dammsug under stolen bakifrån och skjut därefter bak dem hela vägen för att göra samma sak framifrån.

 

Mattor och pedaler

Efter vinterns snö och slask har dina mattor, pedaler och trösklar antagligen fått stå ut med en hel del smuts. Så här rengör du dem effektivt:

Gummimattor:

När du har plockat ut mattorna ur bilen (glöm inte mattan i bakluckan om du har en sådan) , använd ett skonsamt rengöringsmedel och gärna en högtryckstvätt för att säkerställa att all smuts avlägsnas.

Tygmattor:

Tygmattor brukar bli rena av att skakas och dammsugas, men om man har mer envisa fläckar kan man försöka gnugga försiktigt med vatten. Om fläckarna ändå kvarstår kan man testa ett milt rengöringsmedel tillsammans med en trasa.

Pedalerna:

Pedalerna brukar bli hårt nedsmutsade och för att rengöra dessa kan du använda vatten, såpa och en skurborste. När vi ändå är nere vid sparklådan och gräver kan vi passa på att rengöra karmen runt dörröppningen. Använd schampo och en svamp eller mjuk pensel.

Detta gör vi för att få bort saltrester, och det för att det oftast glöms där. I skandinaviska förhållanden med stora mängder vägsalt under vinterhalvåret blir det ett mycket utsatt område.

Viktigt att tänka på:

  • När det kommer till både pedaler och gummimattor är det mycket viktigt att inte rengöra med medel som lämnar en hal finish (exempelvis avfettning) då det kan innebära fara om vi inte får grepp med fötterna när vi kör bilen.

 

Instrumentpanel, växelspak, ratt, konsol och kupéfläkt

För att få kupén att se ut som ny igen vill vi komma åt runt alla knappar och vred. Detta görs enklast med en mjuk och fuktad pensel och en mikrofiberduk. Ratt och växelspak bör rengöras med ett lämpligt rengöringsmedel för materialet. Notera att du bör använda en rengöring som är anpassad för läder om ytan är av läder.

Tänk på att torka av med en torr trasa eller mikrofiberduk för att undvika otrevliga vattenfläckar eller ränder.

Några saker att tänka på:

  • Var noga med att följa tillverkarens specifika instruktioner för rengöring av digitala skärmar och infotainmentsystem.
  • Precis som med pedalerna och gummimattorna är det mycket viktigt att aldrig använda rengöringsmedel som gör ratten och växelspaken hal.
  • För att komma åt trånga och svårtillgängliga områden som fläktgaller eller mugghållare kan man använda sig av ett särskilt slags slime - som med sin klibbiga egenskap kan tränga sig in i smala utrymmen och i tajta hörn för att fånga upp små smutspartiklar.

 

Bilklädseln

När det kommer till att tvätta bilklädseln är det självklart viktigt att använda rengöringsmedel som är anpassade för materialet som just din bil har. Nedan kan du se hur du kan göra när du tvättar tyg- respektive läderklädsel.

För tygklädsel vill du börja med en mild tvållösning på eventuella fläckar och arbeta in lösningen med hjälp av en trasa eller mjuk borste.

Om det kvarstår fläckar efter första rengöringen kan du använda fläckborttagning särskilt anpassat för tygmaterial. Följ produktens instruktioner och var försiktig så att medlet inte bleker tyget. För att undvika detta bör du först testa produkten på ett osynligt ställe för att säkerställa att det är skonsamt nog för klädseln.

Avsluta med att torka bort eventuella rester av rengöringsmedlet med en ren, fuktig trasa. Låt lufttorka innan du sätter sig på sätet igen.

Några saker att tänka på:

  • Använd inte mer vatten än vad som behövs – vi vill inte att tyget blir för blött.
  • Vid rengöring av läderklädsel på bilen, använd ett milt tvättmedel och en mjuk borste. Torka sedan av med en mikrofibertrasa. Vid envis smuts, använd en vit mirakelsvamp eller fläcksuddare försiktigt för att undvika att färgen bleknar. Avsluta processen genom att torka med en ren mikrofibertrasa. Återfukta med en för läder avsedd lädervårdskräm.

 

Bli av med dålig lukt

Så länge bilens otrevliga lukt inte beror på matrester som ligger och ruttnar finns det ett enkelt sätt att bli av med odören. Förhoppningsvis har lukten redan försvunnit efter den grundliga rengöringen, men skulle så inte vara fallet kan du ställa in en liten kopp med ättika och citron i bilen. Låt koppen stå över natten, vädra i 30–60 minuter och voilá – din bil bör nu vara fri från otrevliga dofter.

 

Putsa insidan av rutorna

För rengöring av rutornas insida är det mycket viktigt att du använder fönsterputs anpassad för bilen, spraya på och torka av med en mikrofiberduk. Fönsterputs framtagen för hemmet orsakar nämligen lättare imma på bilens rutor vilket kan påverkar sikten. Det kan dessutom innehålla ämnen som ammoniak som orsakar fläckar på bilen om det rinner ner på inredningen eller listerna. Utöver det har bilens rutor ofta särskilda beläggningar som kan skadas om man använder fel sorts rengöringsmedel.

Så tvättar du bilen utvändigt

Nu när vi ska rengöra utsidan vill vi ta oss till en tvätthall. Om du tvättar vid din uppfart kan det smutsiga vattnet rinna ner i dagvattenbrunnar, och kemikalierna åker då vidare till sjöar och vattendrag. Det är skadligt mot såväl miljö som djur och människor.

Rengör utsidan av rutorna

Bilens rutor tvättas likadant utvändigt som invändigt. Använd samma glastvätt, och torka av med mikrofiberduken.


Avfettningsmedel

Vintern brukar ofta lämna spår på din bil i form av salt, asfalt och annan grov smuts. Därför kan det vara bra med en lite mer effektiv avfettning i form av kallavfettning. Har du däremot inte lika grov smuts kan du med fördel använda en alkalisk avfettning som är bra för att bli av med lättare smuts, exempelvis pollen.

Följ instruktionerna på den produkt du köpt men generellt brukar man säga att avfettningsmedlet ska appliceras nerifrån och upp på en torr lack. Undvik och var extra försiktig runt plastdetaljer. Låt verka i några minuter, spola av uppifrån och ned, helst med en högtryckstvätt.

Några saker att tänka på:

  • Använder du dig av en kallavfettning vill du vara försiktig när det kommer till värme – det vill säga, ställ inte bilen i direkt solljus under verkningstiden, och applicera inte medlet på en varm motorhuv.

  • En kallavfettning kan vara skadlig för plast- och gummidetaljer, så undvik ytor som lyktor och lister när du applicerar medlet.

  • När du spolar av, glöm inte insidan av skärmkanten, där fastnar ofta smuts och salt som ökar risken för rost.


Schamponera

Blanda ljummet vatten och bilschampo i en hink och använd en helt ren svamp och tvätta bilen, ett parti åt gången. Avsluta med att tvätta fälgarna med svampen, en fälgborste eller en diskborste. Det viktiga är, om du använder svampen, att du gör fälgarna sist eftersom de ofta har mycket repande smuts som vi inte vill ha upp på bilens lack igen.

Skölj av uppifrån och ned!

Några saker att tänka på:

  • Ha gärna fler nya svampar tillgängliga så att du kan byta ut svampen direkt om den skulle tappas på marken, eftersom även de minsta gruskornen kan göra repor på lacken.


Torka av

Torka av bilen uppifrån och ned med sämskskinn, syntetskinn eller torkduk av mikrofiber.

Hitta dina städtillbehör hos skodatillbehor.se

På Skodatillbehor.se hittar du utvalda produkter till din vårstädning. Kom ihåg att fylla i ditt val av återförsäljare för att se vilka modeller och artiklar som finns tillgängliga.

Byt till sommardäck

Det börjar bli dags att planera in ett däckbyte. Mellan den 1 december och 31 mars måste bilen ha vinterdäck enligt svensk lag, så det går bra att skifta till sommardäck från och med 1 april om vädret tillåter.

Kom ihåg att du alltid kan låta experterna på din bil genomföra skiftet åt dig – då kan de samtidigt även kontrollera mönsterdjupet för ett korrekt och säkert grepp för säsongens alla olika underlag.

• Boka däckbyte eller service online.

Att tänka på: kör du med dubbdäck behöver du skifta innan den 15 april. Om du har friktionsdäck är det viktigt att inte köra för länge med dem då det försämrar bromsegenskaperna på sommarväglag.

• Se detaljerade regler kring däckbyte på transportstyrelsen.se.

Vi hoppas att vår guide har inspirerat dig till en välkommen tvätt – så att du och din Škoda är redo för vårens och sommarens alla äventyr.

Lycka till önskar vännerna på Škoda!

Checklista inför långa resor med bilen

  • Fyll på spolarvätska.
  • Kolla däcktryck och fyll på vid behov.
  • Kontrollera att du har varningstriangel med dig.
  • Se till att du har med dig reservhjul/lagningssats.
  • Långresa under de kalla månaderna? Packa ner varma kläder om du mot förmodan skulle bli stående längs vägen.
  • Ta med dig dina favoritsnacks, och glöm inte dryck – det höjer humöret hos både de stora och små.
  • Mycket packning? Se till att allt har en säker plats och sitter fast, även de minsta sakerna kan få enorm fart och orsaka skada vid kollisioner.
  • Packa ned spel och annan underhållning för att förgylla långresan.
  • Planera dina stopp – kör du elbil kan det vara bra att i förväg fundera på var du ska stanna, för att både ta en paus och för att ladda. Även om du inte kör elbil, kan det vara värt att planera. Kanske finns någon sevärdhet på vägen, eller en topprecenserad restaurang att stanna till vid.