Škodas nya elbilar fram till 2026

27. dubna 2023

Tisdagen den 25 april presenterade Škoda Auto, via ett livesänt evenemang från Tjeckien, kommande helelektriska modeller fram till 2026.

Tidigare har Škoda Auto aviserat att man kommer att lansera tre helt elektriska modeller fram till 2026. Nu meddelade Klaus Zellmer, VD för Škoda Auto, via ett livesänt pressevenemang direkt från Tjeckien att Škoda utökar satsningen på elbilar och släpper fyra nya modeller fram till 2026. Det innebär att Škoda kommer bredda modellutbudet och finnas representerade i fler segment.

De kommande modellerna visades genom skulpturer och gav en indikation på modellernas design och storlek i förhållande till varandra. Ännu är modellnamnen inte bestämda, utan går under arbetsnamn tills mer detaljer finns tillgängliga för allmänheten.

Först ut är kompaktbilen som skall heta Elroq och lanseras 2024. Elroq är en helt eldriven variant av befintliga modellen Karoq, mäter cirka 4,5 meter och är en modell som passar utmärkt för familjer både på landsbygd och i stad.

”Small” är arbetsnamnet på den minsta elbilen som preliminärt ska kosta omkring 25 000 EUR. Modeller beräknas bli 4,1 meter lång och lanseras 2025. Modellen som går under namnet ”Combi” är en elkombi som är avsedd både som familje- och företagsbil och kan liknas vid Škodas storsäljare Octavia Combi. Lanseringen planeras till 2026.

”Space” som Škoda Auto i dagsläget kallar den stora, sjusitsiga SUV:en, är den största modellen från märket med en längd upp emot 4,9 meter. Denna modell har vi sedan tidigare fått se som konceptmodell på under namnet ”Vision 7S”. Modellen har en rymlig och flexibel kupé och är planerad att lanseras 2026.

Utöver dessa fyra, helt nya, modeller från Škoda kommer märkets bästsäljare, Enyaq och Enyaq Coupé, att lanseras i nya versioner. Enyaq kommer vid nästa uppdatering få ett rejält designlyft och skall följa Škodas nya designspråk som alla elektriska modeller fram till 2026 kommer att göra. Robusta SUV:ar med enkla och tydliga linjer är designens ledord.

Läs mer om Škodas elektriska satsning i sin helhet här.

Hanna Storckenfeldt

Press och sponsoransvarig Škoda Sverige

Škoda Auto

  • Fokuserar på tre prioriteringar med sitt ”Next level Škoda”-program för framtiden: att utöka modellportföljen mot nybörjarsegment, att utforska nya marknader för ytterligare tillväxt i volymsegmentet och att göra konkreta framsteg inom hållbarhet och mångfald.
  • Erbjuder för närvarande sina kunder tio personbilserier: Fabia, Scala, Octavia, Superb, Kamiq, Karoq, Kodiaq och Enyaq.
  • Levererade över en miljon fordon till kunder runt om i världen 2020.
  • Har tillhört Volkswagen-gruppen i 30 år. Volkswagen Group är en av de mest framgångsrika fordonstillverkarna i världen. I samarbete med gruppen utvecklar och tillverkar Škoda Auto självständigt fordon samt komponenter, motorer och växellådor.
  • Verkar på tre platser i Tjeckien; tillverkar i Kina, Slovakien och Indien främst genom koncernpartnerskap, samt i Ukraina med en lokal partner.
  • Sysselsätter cirka 42 000 personer globalt och är aktiv på mer än 100 marknader.

Senaste nytt