Hur väljer jag den bästa elbilen?

När du ska köpa en elbil är det några viktiga faktorer att tänka på för att hitta den bästa bilen för dina behov. Här är en kort guide som kan hjälpa dig i beslutsprocessen:

Räckvidd

Fundera på hur långt du vanligtvis kör och hur viktigt räckvidd är för dig. Bor du i stan och inte kör så många långresor kanske det räcker med ett mindre batteri. Tänk på att räckvidden kan variera beroende på väder, körstil och andra faktorer.

Beräkna din bils räckvidd

Laddmöjligheter

Undersök vilka laddmöjligheter som finns tillgängliga i ditt område och längs de vägar du ofta kör. Tänk på att snabbladdare kan göra långa resor enklare, men att det också kan vara praktiskt att kunna ladda bilen hemma. Undersök därför gärna också vilken möjlighet du har att installera en laddbox.

Ladda hemma | Ladda publikt

Batterigaranti

Kolla upp garantivillkoren för elbilens batteri, då det är en av de dyraste delarna i elbilen. En lång och omfattande garanti ger en trygghet för framtiden.

Elbilsbatteri

Pris och ekonomi

Jämför inköpspriset för olika elbilar och se hur priset förhåller sig till deras egenskaper. Tänk också på att elbilar oftast har lägre driftskostnader än bilar med förbränningsmotor så stirra dig inte blind på inköpspriset.

Storlek och komfort

Fundera på hur mycket utrymme du behöver i bilen och vilken komfortnivå som passar dig. Provkör gärna några olika modeller för att få en känsla av hur de uppfyller dina krav. Vi har fler modeller med hög funktionalitet, generösa utrymmen och bra komfort för hela familjen.

Enyaq 85 | Enyaq Coupé

Miljöpåverkan

Tänk på att även om elbilar har en lägre klimatpåverkan än bilar med förbränningsmotor, så har de fortfarande en miljöpåverkan. Undersök vad som gäller för tillverkning, återvinning av batteriet och hur elen som laddar bilen produceras.

Incitament och subventioner

Kolla upp vilka statliga och lokala incitament och subventioner som finns för att underlätta köpet av en elbil. Dessa kan innefatta skattereduktioner, bidrag och andra förmåner.

 

 

Fordonsskatt, förmånsvärde och Bonus Malus

Grönt bidrag

Du kan få ett avdrag för installation av grön teknik hemma hos dig. Det gäller exempelvis för att installera en laddbox. Skattereduktionen kan bli upp till 50% av kostnaden för laddbox och installation.

Läs mer om grön teknik

Fordonsskatt

Storleken på fordonsskatten bestäms bland annat av bilens drivmedel. Det betyder att elbilar och laddhybrider har lägre fordonsskatt än bilar som drivs av fossila bränslen som diesel och bensin.

Lär dig mer om fordonsskatten på skatteverket.se

Bonus Malus

För att minska koldioxidutsläppen i Sverige infördes systemet Bonus Malus. Fram till den 8 november 2022 innebar bonusdelen att elbilar och laddhybrider som släpper ut lite koldioxid premieras framför de med högre utsläpp genom ett bidrag vid inköp. Ett sådant grönt bidrag är nu avskaffat.

Beställde du en laddhybrid eller elbil innan 8 november 2022? Då kan du fortfarande vara berättigad till en klimatbonus.

Läs mer om vad som gäller för den avskaffade klimatbonusen på regeringen.se

Visste du att...

... vår Enyaq är helt koldioxidneutral?

Enyaq är en koldioxidneutral bil – där alla utsläpp för komponenter och produktion klimatkompenserats enligt riktlinjer och granskning från TÜV NORD CERT. Du kan själv bidra till lägre klimatpåverkan genom att ladda med el från förnyelsebara energikällor.

... det finns elbilar med dragkrok?

Ska du ut med husvagnen, cyklarna eller båten? Vår Enyaq har monterad dragkrog som du kan läsa mer om här. På våra övriga elbilar och laddhybrider kan du köpa till dragkrok. Dessutom har vi fler smarta tillbehör som låsbara cykelhållare, taxboxar och skid- och snowboardhållare. Allt du behöver för en semester med dina fritidsprylar.

Att resa med elbil

Semester med elbil är enklare än någonsin i Sverige och Europa. Det finns många laddstolpar utmed de största vägarna och många stora besöksmål har parkering med laddboxar. Här följer några andra bra saker att veta inför resan: 

1.  Planera in en eller flera pauser för laddning

Långa resor = pauser för stela leder eller barn med överskottsenergi. Planera för att ladda under tiden, det finns många laddstationer och ofta i närheten av en mack eller restaurang.

Tänk på att det går långsammare att ladda när laddningsnivån kommit upp över 80% av batteriet. Gör gärna fler och kortare stopp för att toppa upp batteriet då och då, istället för en lång laddning.

Med vår laddkarta kan du planera din rutt och se strategiska laddplatser som passar just din resplan

2.   Undersök om ditt boende erbjuder laddning

Fastän du inte behöver ladda bilen varje dag, brukar semester innebära dagsutflykter för många. Därför kan det vara klokt att välja ett boende med laddningsmöjligheter nära till hands – antingen på destinationen, eller nära en publik laddplats.

Med en Skoda Universalladdare som erbjuds som tillbehör kan du använda en vanlig starkströmskontakt som ofta finns på fritidshus och i garage. 

3.   Ta den vackrare rutten

Ofta vill man åka snabbast väg mellan A och B. När du är på semester med din elbil är ett tips att köra på de mindre turistvägarna i stället. En lugnare körstil är lika med några mils längre räckvidd. Så passa på att ta den natursköna vägen istället för motorvägen när det är möjligt.

Håll utkik efter turistvägsymbolen på vägskyltarna – brun bakgrund med vit blomma. Då sparar du på batteriet, samtidigt som du får en vackrare semester på köpet.

4.   Anpassa körning efter säsong

Vädret och årstiderna har stor påverkan på din räckvidd. Du har mycket att vinna på att anpassa din körstil och rutt efter säsong. Kontrollera även lufttrycket i däcken, extra packning kräver lite högre tryck, vilket också minskar rullmotståndet och förbrukningen.

Läs mer om att ladda publikt

Köra elbil på sommaren

När du startar bilen

Öppna dörrar och fönster innan du startar bilen. Då hjälper du att kyla bilen utan någon el. Sätt gärna på AC:n medan bilen är kopplad till laddstolpen, så kyls den med elnätet istället för batteriet.

När du är ute på vägarna

Batteriet trivs bäst i rumstemperatur – och därmed bäst under sommaren i Sverige. Då har elbilen allra bäst räckvidd. Men i regn och blåsigt väder blir räckvidden något kortare. Kom ihåg att anpassa din körstil när vädret slår om.

När du laddar

Under semesterveckorna kan det vara längre köer till laddstationerna. Tänk på att vara ute i god tid och kolla tillgängligheten via vår laddkarta innan du kör in till en publik laddplats. På så sätt behöver du inte göra onödiga stopp för att leta efter en ledig laddplats.

Köra elbil på vintern

När du startar bilen

Förklimatisera alltid bilen innan du startar. Sätt på värmaren via appen när bilen fortfarande är inkopplad i laddboxen. På så sätt värms bilen upp med hjälp av elnätet och nyttjar inte batteriet.

När du är ute på vägarna

Kör försiktigt ute på vägarna, särskilt på vintern då det kan vara halt på vägarna. När det är kallt ute är också luftmotståndet högre, och det påverkar räckvidden negativt.

När du laddar

Batteriet har bäst prestanda i rumstemperatur. Genom att ladda kortare och oftare, hjälper du batteriet att hålla uppe en jämnare och varmare temperatur. Passa även gärna på att ladda i samband med att du kört bilen, då den redan är uppvärmd.

Finns det några nackdelar med att köra elbil?

Det kan vara en omställning att byta från en bensin- eller dieselbil till en elbil. Den största skillnaden är drivmedlet och hur ofta du behöver fylla på bränslet. Men med tanke på dagens utbredda laddnätverk och elbilarnas stora batterikapacitet, behöver du inte drabbas av laddångest. Du kan också själv förlänga din bils räckvidd med några enkla knep.

Läs vidare om livet med elbil och hör av dig till oss om du har några frågor. Lycka till!

Lär känna våra elbilar från Škoda

Nyfiken på mer om elbilar?

Ladda din elbil

Laddkarta, laddstationer, laddkablar och laddboxar. Här kan du läsa allt om att ladda din elbil, oavsett var du är.

Räckvidd

Så långt kan du köra på en laddning.

Batterier

Så laddar du för bästa hållbarhet, så länge håller batteriet och så tar vi hand om det när det är slut.