Vilken är bästa bilen på naturgas eller biogas?

Vad är en gasbil?

En gasbil kan köras på miljöbränsle, som biogas eller komprimerad naturgas (CNG), och är ett smart köp för dig som vill köra miljövänligt och billigt. Naturgasen kostar ungefär hälften så mycket som bensin eller diesel. Förutom att gasen är förnybart bränsle så låter motorn dessutom betydligt mindre.

Att köra en gasbil fungerar på samma sätt som att köra en bensin- eller dieselbil. Det fiffiga är att Škodas gasbilar slår över till att köra på bensin när gasen tagit slut. I slutändan får du ännu längre räckvidd än med en vanlig bensinbil!

Lär känna Škodas modellprogram

Alla Škodas gasbilar

I Škodas sortiment hittar du både kombilar och SUV:ar med gasdrift med tillägget G-TEC i namnet.

Škoda Kamiq G-TEC

Liten SUV

Škoda Kamiq G-TEC är en liten men robust SUV perfekt för stadskörning. Kamiq har gott om smart teknik och är inredd med material av hög kvalitet. Trots sitt kompakta utseende så rymmer bagaget hela 400 liter.

Škoda Octavia Combi G-TEC

Vår bästsäljande kombi

Škoda Octavia Combi G-TEC är den perfekt miljövänliga bilen för både familjen och jobbet. Kombin har massor av utrymme, den senaste tekniken och säkerhetsassistenter som hjälper dig på vägarna.

Škoda Scala G-TEC

Smidig och kompakt halvkombi

Škoda Scala G-TEC är en kompakt halvkombi som är snäll mot både miljön och plånboken. Bilen har en rymlig interiör trots sin storlek och är perfekt för alla vardagens äventyr och ärenden.

Fördelar med gasbil

Säkerhet

ŠKODAs gasbilar håller högsta säkerhet så du kan vara trygg på vägen. Att köra på gas är lika säkert som för en bensin- eller dieselbil. Ståltankarna uppfyller de striktaste säkerhetskraven och förseglas med en ventil vid en eventuell olycka. Om det skulle börja brinna aktiveras ytterligare säkerhetsventiler som på ett säkert sätt leder gasen ut ur bilen.

Förnybart bränsle

Eftersom gasen är utvunnen ur avloppsrensning och jordbruksavfall, alternativt syntetisk gas, minskar bilens klimatavtryck drastiskt. Speciellt om gasen dessutom produceras med återvunnen el. Ett smart val, bra för miljön och för din ekonomi!

Låg driftkostnad

CNG är ett av de billigaste bränslena på marknaden och förbrukning, mätt i kubikmeter, är nästan densamma som för en bensinbil per liter. Driftkostnaden är därför cirka 50 procent lägre jämfört med en bil som endast körs på bensin eller diesel.

Tanka gas

Att tanka gas är lika lätt som att tanka en bil med en bensin- eller dieselmotor. Båda tankas under samma tanklock. Du tankar via ett munstycke - smidigt, rent och lika snabbt. Du sätter fast gasmunstycket i vid bilens gasnippel och vrider om handtaget för att sätta fast den.

Naturgas - fossilt bränsle

Naturgasen, även kallad CNG, är ett fossilt bränsle som utvinns ur oljekällor. Även om naturgasen ger större utsläpp än biogas är det ändå mindre än vad bensin eller diesel släpper ut.

Du kan tanka din bil på vilket gastankställe som helst. När du tankar används två typer av metangaser - biogas och naturgas. Hur mycket det är av varje gas när du tankar varierar beroende på vilken station du tankar på.

 

Biogas - förnybart bränsle

Biogas är ett förnybart bränsle som ger mindre utsläpp av koldioxid jämfört med bensin och diesel. Gasen är ett bra sätt att värna om miljön, eftersom den produceras när vi tar hand om vårt livsmedelsavfall och jordbruksavfall.

 

Fordonsgas

Oftast när du tankar din gasbil är det en blandning av biogas och naturgas - detta kallas för fordonsgas. I snitt innehåller fordonsgasen över 90% biogas där resten är naturgas.

Lätt att tanka biogas

I Sverige finns det mer än 180 offentliga tankstationer med gas. Varje dag börjar fler och fler bensinmackar erbjuda fordonsgas och idag finns det cirka 4000 stationer i hela Europa. Flera tankstationer erbjuder 100% biogas vilket är helt fossilfritt. Skaffar du dessutom ett tankkort kan du vara helt säker att all gas du tankar är biogas och förnybart bränsle. Detta eftersom tankföretaget förbinder sig till att fylla i sitt nät med biogas med samma mängd som du har tankat.

Gasbil eller bensinbil?

En gasbil som till största delen körs på förnybart bränsle (biogas) kan minska utsläppen rejält jämfört med fossila bränslen. Den halverade bränslekostnaden är också en extra fin bonus. Skulle gastanken ta slut har du dessutom alltid en reservtank med bensin eller diesel. Perfekt om du ska köra långt!

Gasbil eller elbil?

En gasbil är ett bra alternativ för dig som behöver kunna köra långa sträckor utan att behöva stanna på vägen och ladda en elbil. Klimatavtrycket minskar mycket med en gasbil jämfört med en bil på enbart fossila bränslen, däremot är en elbil som laddats helt på grön el fortfarande ett klimatneutralt val.

Läs mer om elbilar här.

Köpa begagnad gasbil

Det ska vara lätt att köpa en begagnad bil på ett säkert sätt. Köper du en certifierad begagnad gasbil från Škoda kan du också vara säker på att den är noggrant kontrollerad och i bästa skick både invändigt och utvändigt. Dessutom ingår det alltid tolv månaders garanti.

Nästa steg

Boka provkörning

Boka din provkörning hos din närmsta återförsäljare.

Aktuella erbjudanden

Missa inte att spana in våra kampanjerbjudanden med attraktiva paketpris innan du köper din nya Škoda.