Personalbil – förmånligt för både företag och anställda

Personalbil är en förmånsbil som företag kan erbjuda sina anställda. Företaget leasar bilen men du som anställd får använda den privat utanför tjänsten. Att ha en personalbil är förmånligt för både företag och anställda. För företaget är leasing av personalbil ett kostnadsneutralt alternativ och den anställde betalar alla bilrelaterade kostnader med ett bruttolöneavdrag.

Som anställd kan du därmed utnyttja företagets lägre inköpskostnader och slipper betala en bil med redan skattade pengar. Något som bör tas i beaktning för dig som anställd är att din pensions- och sjukpenningsgrundande inkomst påverkas i och med löneavdraget.

Vi hjälper företaget med att ta fram individuella Personalbilsofferter som redovisar bruttolöneavdrag och den totala nettokostnaden, med hänsyn taget till den anställdes tjänstekörning. Självklart erbjuder vi också hantering, finansiering och administration för företagets alla bilrelaterade kostnader.

Fördelar med Škoda Personalbil

Enkelt bilinnehav

Föraren får lägre bilkostnader, slipper betala en insats och behöver inte fundera över det framtida värdet när det är dags att byta bil.

Lägre bilkostnad

Gynnsamma momseffekter, regler för sociala avgifter vid löneavdrag och möjligheten att nyttja företagets inköpsavtal ger en lägre bilkostnad.

Lägre månadsbetalning

Personalbil ger en lägre månadsbetalning på ca 1.000 – 1.500 kr jämfört med att äga en Škoda privat i prisklassen 250.000 – 300.000 kr.

Vad ingår vid leasing av en Škoda Personalbil?

Personalbilskalkyl och löneavdraget innehåller:

  • Leasingavgift (inklusive 1/2 moms)
  • Serviceavtal
  • Försäkring
  • Fordonsskatt
  • Skatt på bilförmån
  • Sociala avgifter på bilens förmånsvärde  

Vanliga frågor om personalbil


Skatteverket har ett flertal regler att förhålla sig till för att personalbilar ska få klassas som en förmån och för att företag och den anställde ska få ta del av förmånsvärdet.

Läs mer om reglerna och om bilförmån på Skatteverket

Enligt Skatteverket definieras en tjänstebil som den anställde får använda både i tjänst och privat som en förmånsbil, en förmån för anställda.

En personalbil är en typ av förmånsbil. Företaget står för leasingkostnaden och sänker den anställdas lön med det som krävs för att täcka bilkostnaderna. Löneavdraget görs som antingen brutto- eller nettoavdrag.  Den anställda betalar bränslekostnaden.

En fördel med personalbil är att du som anställd inte behöver ligga ute med kapital. Därmed påverkas du inte av bilens värdeminskning på samma sätt som vid privatköp.

En personalbil är en förmån för den anställda. Den anställde betalar endast en summa som täcker kostnaderna för bilen och drivmedelskostnaden. Företaget leasar ofta bilen för en lägre kostnad än vad kostnaden hade blivit för den anställda att leasa en likvärdig bil privat.

Den anställde får en lägre månadskostnad för bilen och påverkas inte av bilens värdeminskning i samma utsträckning som vid privatköp. Ju dyrare bil man har och ju mer man kör privat, desto förmånligare blir det med att ha personalbil.

Med bruttolöneavdrag på en personalbil menas att arbetsgivaren gör ett avdrag på din lön varje månad i utbyte mot att den anställde får utnyttja förmånen av att ha en personalbil. Den anställde får en lägre bruttolön och slipper därav betala bilens kostnad med redan skattade pengar.

Förmånsvärdet för den personalbil du har valt avgör hur mycket du som anställd behöver betala i skatt. Tjänstebilens förmånsvärde beräknas utifrån en schablon där faktorer som vad bilen kostade som ny, extrautrustning och fordonsskatt påverkar värdet. Förmånsvärdet räknas sedan ihop med din lön och skatten beräknas därefter.

Räkna ut hur mycket du ska betala i skatt på Skatteverket

Förmånsvärdet på personalbilar beräknas utifrån fyra olika punkter:

  • Prisbasbeloppet för beskattningsåret
  • Ränterelaterat belopp – statslåneräntan
  • Prisrelaterat belopp – bilens nybilspris
  • Bilens fordonsskatt enligt vägtrafikskattelagen

Läs mer om hur förmånsvärdet beräknas på Skatteverket

Nästa steg

Bygg din bil

Bygg din nya Škoda med vår konfigurator.

Våra modeller

Vi erbjuder modeller för alla behov, välj mellan SUV, combi, sedan eller crossover.

Kontakta mig

Vill du bli kontaktad av en säljare? Våra bilförsäljare hjälper gärna till att svara på dina frågor.

Relaterade produkter

Škoda Försäkring

Försäkra din bil med Škoda Försäkring och få upp till 25% lägre pris när du finansierar bilen genom Škoda Financial Services. Händer det en olycka eller att din bil skadas repareras bilen med Škoda Originaldelar av auktoriserad Škoda-verkstad. Du får dessutom rabatterad självrisk och konkurrenskraftig ersättning vid eventuella skador.

Škoda Millån

Millån är den perfekta låneformen för dig som ska använda bilen både i tjänsten och privat. Med millån kan bilköpet finansieras upp till 100%, om din arbetsgivare intygar att merparten av din totala årliga körsträcka är i tjänsten.

Škoda Serviceavtal

Med Škoda Serviceavtal får du en låg fast månadsbetalning och enkel kontroll över servicekostnaderna. Din bil servas hos en auktoriserad Škoda-verkstad med Škoda Originaldelar.